ALARM: Morten Kjærsgaard og Steffen Ørnemark i Magenta demonstrerer det nye varslingssystemet sammen med Bjørn Venn i Akershus fylkeskommune. (Foto: Stine Marie Hagen)

Skolene i Akershus får eget varsel-system

Talevarsel er dyrt og dekker ikke alle behov, mener Bjørn Venn i Akershus fylkeskommune. Han fikk derfor utviklet et helt eget varsel- og krisehåndteringssystem.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uken ble to skoler utsatt for trusler, dette bare dager etter terror-handlingen i Paris. I dag skriver Bergensavisen at ingen av de 44 videregående skolene i Hordaland har noe system for terrorvarsling.

Bjørn Venn, it-rådgiver i Akershus fylkeskommune, jobber nå med å sørge for at dette ikke er tilfellet for skolene i Akershus. 

Fikk utviklet eget system

Etter fylkestingets bestemmelser om varslings- og krisehåndteringssystemer på skolene i Akershus fylkeskommune, fikk Venn en idé.

Istedenfor å ta i bruk vanlig talevarsling ville han utvikle noe eget. For omtrent to år siden kontaktet han det danske utviklingsselskapet Magenta, og det var starten på Bcome Safe.  

BComeSafe er et varslings- og krisehåndteringssystem som nå vil implementeres i alle skolene i Akershus Fylkeskommune. Teknologien skal gi elever og lærere en mulighet til å varsle alvorlige hendelser, som for eksempel trusler, via eget it-utstyr som smarttelefoner og pc. Varslingssystemet kan også brukes ved brann og andre alvorlige hendelser. 

Levert på budsjett

Avsluttningen av prosjektets første fase ble markert fredag 13. november. Da var skoleansatte og represanter fra kommunen samlet for kake og informasjon. Her var også det danske selskapet Magenta, som står bak systemet som utelukkende baserer seg på åpen kilde-teknologi. 

Slik ser løsningen ut for de som sitter på skolens "krisesenter". Her får man kart over skolen, og bilder fra forskjellige rom. 

Ifølge prosjektleder og primus motor Bjørn Venn har alt gått etter planen. 

-- 99 prosent av løsningen er ferdig, og den er levert både til tid, budsjett og kvalitet, sier han fornøyd.

Løsningen er allerede tatt i bruk på Sandvika videregående skole, som er testpilot av systemet. For de resterende skolene i Akershus vil implementeringen av det nye varsselsystemet starte ved årsskiftet. 

Slik fungerer det

Venn kan fortelle at ettersom alle elevene sitter på hver sine pc-er, kan de installere appen på denne. Det er også mulig å installere varslingssystemet på nettbrett eller mobil. 

Varslingen skjer ved å trykke på en alarmknapp på enheten, og dermed kontaktes skolens kriseteam. Man kan også velge å sende varselet direkte til politiet. Systemet viser kart over skolen, og hvor personen som utløste alarmen befinner seg. Skolens kriseteam kan på motsatt side også varlse elever via meldinger på appen. Om en truende person skulle befinne seg i nærheten, er det muligheter for å slå skjermen i sort, men likevel fortsette dialogen, slik at ikke vedkommende skal skjønne at det foregår en form for kommunikasjon.

Det nye varslingssystemet til fylkeskommunen skal ha kostet cirka fem millioner kroner å utvikle. Begrunnelsen for å benytte denne formen for system, var ifølge Venn enkelt:

-- Vi valgte å se bort fra talevarsel ettersom høyttalere er kjent for å skremme gjerningsmannen. Det hadde vært galskap å bruke 30 millioner på talevarsel, sier Venn.

-- Ved å bruke BcomeSafe kan man gjøre en samfunnsplikt uten å sette seg selv i fare. Man kan gjøre noe, men på en sikker måte, avslutter Venn.