TEST: Asus G751JY - Stillegående hissigpropp

Asus ferske spillbærbar byr på kvalitet og rå ytelse, og koster deretter. Vi har funnet billigere alternativer som er like bra.

Det er en stund siden vi sist testet en spillbærbar fra Asus, men da vi mottok Asus G751JY til test hadde vi et håp om at den fulgte omtrent samme oppskrift som tidligere spillbærbare vi har testet fra selskapet.

Tidligere har vi nemlig fått levert god ytelse, solid byggekvalitet og en kjøleløsning flere konkurrenter burde gløttet litt mer til. Asus spillbærbare har nemlig normalt sett kjørt både kaldere og mer stillegående enn de fleste av konkurrentene. Og det er ikke å forakte i en bærbar, hvor tastaturet gjerne er plassert rett over både prosessor og grafikkprosessoren – komponenter som jo er kjent for å avgi en og annen varmegrad.

TEST: Asus G20 - Liten og tøff kraftpakke

Noe av hemmeligheten ligger i kombinasjonen av kraftige kjølere som henter inn mye kald luft og slipper ut tilsvarende mye varm luft gjennom ekstra store vifteutblåsninger bak på pc-en. Løsningen holder pc-en relativt kjølig og stillegående, samtidig som det så klart ser tøft ut.

Barskt utseende

For er det noe Asus sine spillbærbare er, er det nettopp tøffe. Designspråket er en fornying av det vi har sett i flere år. Første gang vi testet en Asus-bærbar med denne typen design slo det oss at det minnet litt om et Stealth-jagerfly.

BARSK: Designen er tonet noe ned de siste årene, men er fortsatt barks. Det hjelper så klart med de heftige kjøleutblåsingene bak.

Siden den gang er designen tonet litt ned, med ikke fullt så skarpe kanter. Tøft er det imidlertid fortsatt, men en og annen aggressivt utseende kant og gummierte overflater. Rødt lys i tastaturet og logoen bak på skjermen er så klart også på plass. Byggekvaliteten virker solid og god, som vi forventer av en bærbar i denne prisklassen.

TEST: Multicom Kunshan P651S - Snertent råskinn

Kraftige saker

Inne i det tøffe ytret skjuler det seg, i alle fall på vår testmodell, tilsvarende tøff innmat. Som med Asus bærbare flest, kommer også G751 i flere utgaver, fra relativt dyre 14 000 kroner med Intel Core i7, Geforce GTX 970M og både harddisk og SSD, via vår testmodell til omtrent 19 000 kroner, helt opp til en enda litt heftigere modell til rundt 20 000 kroner.

De fem ekstra tusenlappene gir deg samme prosessor, men samtidig den kraftigere Geforce GTX 980M, dobbelt så mye minne, fra åtte til 16 gigabyte, dobbelt så stor SSD, fra 128 til 256 gigabyte, og dermed muligheten for noen hakk bedre ytelse i tunge spill. Eller du kan legge enda en tusenlapp i det og få en noe kraftigere prosessor og 512 gigabyte SSD, noe som kanskje kan være verdt å vurdere om du uansett har så pass med penger å bruke.

TILKOBLINGER: Du har bra med tilkoblinger, inkludert tre bare for å kunne koble til skjerm(er).

Uansett hvilken av modellene du velger deg ut, vil du få en 17-tommers IPS-skjerm men 1920x1080 pikslers oppløsning. Skjermen leverer meget god innsynsvinkel, som normalt for IPS, kombinert med fin fargegjengivelse og relativt kraftig lysstyrke. Noen vil kanskje rynke litt på nesa av IPS til spilling, men du skal være relativt kravstor for ikke fint å klare deg med det skjermen på Asus ROG G751JY er i stand til å levere av både bildekvalitet og ytelse.

TEST: Logitech G910 Orion Spark - Høy pris og masse bling

God til alt?

Om ikke skjermen byr på all verdens av ytelse, utover å ha fin bildekvalitet, står det desto bedre til med resten av maskinvara. Prosessoren og rikelig med minne, for ikke å snakke om en relativt stor SSD, gjør at pc-en er vel så godt egnet til tung jobbing, være seg det er video, foto eller 3D-modellering, som den er til spill og moro.

Våre tester i PCMark 8, som simulerer forskjellige typer bruk, viste da også at Asus G751JY er den kraftigste bærbare vi har hatt på testbenken så langt. Testresultatene var jevnt over svært gode. Du kan altså unnskylde det å bruke relativt stive 19 000 kroner på en spillbærbar med at den er så god å jobbe med også.

Kan den erstatte den stasjonære?

Gitt at dette er nettopp en spillbærbar, er det naturlig nok aller mest interessant å se hvordan den duger som nettopp det. Hvor god er den egentlig som spill-pc, og kan den eventuelt erstatte en stasjonær pc for en som liker å spille mye både hjemme og borte?

Det korte svaret er at det kan den i de aller fleste tilfeller. Så klart, skal du sitte med den på skrivebordet hjemme blir 17 tommer og et bærbartastatur litt slitsomt i lengden. Da er det i så fall greit at du kan koble til skjerm via vga, hdmi eller Thunderbolt-porten, som jo også fungerer som DisplayPort. Med fire USB 3.0-porter er det også en smal sak å koble til både mus og tastatur.

STEAM: Med en egen knapp for å åpne Steam er det ikke tvil om at spill er i fokus.

​Borte fra skrivebordet gjør tastaturet en fin-fin jobb, med fin respons og følelse i tastene. Pekeplaten er stort og god, og har lav friksjon. Litt morsomt er det at du blant annet har en egen Steam-knapp over tastaturet, som åpner Steam Big Picture, som gjør det enkelt å starte spill om du spiller med håndkontroller. Du har også muligheten til å programmere tastekombinasjoner selv, en funksjon vi ellers ser mest på typiske spilltastaturer.

TEST: Dyrt, fargerikt og behagelig spilltastatur

Best på spill til nå

Når det gjelder spill byr Asus G751JY på den beste ytelsen vi har fått servert fra en bærbar så langt. Til tross for at spesifikasjonene er svært like som da vi testet Multicom Kunshan P651S, med blant annet samme grafikkprosessor, er ytelsen markant bedre her.

Testresultatene i 3DMark var, som med de andre testene, de beste vi har fått fra en bærbar pc til nå, men ikke veldig langt foran Multicom-pc-en. Sånn kan det gå med typiske, syntetiske tester.

Da vi begynte å spille viste imidlertid forskjellene seg mer tydelig. I 1920x1080-oppløsning klarte vi å tyne pc-en for omtrent 140 bilder per sekund med «High»-innstillingene i «Battlefield 4», og så vidt under 110 bilder per sekund med «Ultra»-innstillingene. «Battlefield 4» er fortsatt regnet som et at de tyngre spillene du kan utsette pc-en for. Til sammenligning klarte Kunshan P651S henholdsvis 100 og 78 bilder per sekund med de samme innstillingene.

RASK: Selv med høyeste innstillinger i de spillene vi testet med, endte vi på over 100 bilder per sekund i snitt. Inkludert kommende «Battlefield Hardline»

I det lekre bilspillet «Grid Autosport» ble resultatet omtrent det samme med «High» og «Ultra», henholdsvis 130 og 105 bilder per sekund. Omtrent nøayktig samme resultat fikk vi i det etter hvert noe aldrende Dirt 3. Det er altså ikke tvil om at du har rikelig med krutt under panseret på Asus G751JY, og at pc-en er godt rustet for nye spill som dukker opp de neste par årene også.

Kanskje vel så imponerende som den rå ytelsen, er det at Asus nok en gang har lagd en spillbærbar som takler å levere varene uten å høres ut som en turboprop som er å vei til å ta av. For all del, helt stille er det ikke, men sammenlignet med de fleste andre spillbærbare er det meget bra, og nok til at du fint kan være i rom med pc-en uten hørselvern.

Fullt like imponerende var ikke batteritiden. Til typiske arbeidsoppgaver klarte vi å tyne omtrent tre og en halv time av batteriet før det sa takk for seg og ba pent om å få litt strøm. Gitt spesifikasjonene og skjermstørrelsen er det ikke så aller verst, men ei heller imponerende. Til sammenligning klarte Multicom Kunshan P651S i overkant av fire timer i den samme testen. Ønsker du å spille tunge spill med ren batterikraft kan du ikke forvente deg å holde på særlig lenge.

TEST: Sennheiser G4ME Zero - Lukket lydnytelse

Konklusjon

Tallenes tale er klar, spillbærbare blir stadig mer populære. Selv om de mest ihuga nerdene, meg selv inkludert, fortsatt liker å bygge våre egne, heftige spill-pc-er, melder norske forhandlere at de selger flere og flere spillbærbare.

Det kan vi for så vidt godt forstå. Prisene på en mer enn god nok spillbærbar, som er god nok i flere år, har falt drastisk de siste årene. I dag får du spillbærbare med mer enn nok spillytelse til det du ga for en god stasjonær spill-pc for bare få år siden. Og samtidig får du en pc du (relativt) lett kan ta med deg til kompiser, på lan eller på reise. Undertegnedes snart tre år gamle spillbærbar, som da var blant det heftigste en kunne få fatt i, holder fortsatt godt følge med de nyeste spillene, og har vært god avveksling på ferier og jobbreiser.

Har du nærmere 20 000 å bruke på en ny spill-pc, og vil ha noe som er litt enklere å drasse med seg enn en svær boks, skjerm og tastatur, er Asus G751JY et av de sikrere valgene du kan gjøre. Designen er grym, ytelsen er på grensen til latterlig (god) og den er av de mer stillegående spillbærbare.

Synes du 19 000 kroner blir i stiveste laget, kan du være lur og velge en annen modell enn den vi har testet. I vår jakt på priser fant vi nemlig flere andre modeller av Asus G751JY med for det meste identiske spesifikasjoner, altså samme Core i7 4710HQ-prosessor, Geforce GTX 980M, én terabyte harddisk, 256 gigabyte SSD og 16 gigabyte minne, til priser fra under 17 000. Vi fant til og med en identisk maskin med 32 gigabyte minne som kostet tusenlappen mindre enn G751JY-T7004H, som er modellen vi testet.

Konklusjonen er altså at Asus G751JY-T7004H, som vi har testet, er en rå spillbærbar på alle måter. Det er bare det at du burde styre unna den. Ikke unna Asus G751JY som så, men velg heller en av de andre modellene, som gir akkurat det samme, eller mer, men koster flere tusenlapper mindre. Det viser nok en gang at en må holde tunga rett i munnen når en er på handletur, for produsentene elsker å forvirre med en «million» varianter av det som i praksis er samme produktet.

Les flere tester av spill-pc-er og spilltilbehør her.