TEST: Asus G20 - Liten og tøff kraftpakke

Asus vil gå Alienware i næringa med sin kompakte spill-pc.

Publisert Sist oppdatert

En kan ha mye moro med en spillbærbar. Legger du nok penger i det kan du få både god ytelse til nye toppspill og muligheten til å relativt lett ta med spill-pc-en ut av huset. Det er likevel ikke til å stikke under stol at en kommer mye lenger med en stasjonær spill-pc, om det er ytelse som er det viktigste.

Nå kan det imidlertid se ut til at Asus har gjort noe for å gjøre den stasjonære litt enklere å ta med seg også, samtidig som ytelsen er av det heftige slaget. Deres nye ROG-pc-er er nemlig pakket inn i små og nette kabinetter, som bør passe greit ned i en ryggsekk, uten at det går nevneverdig ut over ytelsen. Skjerm og tilbehør er så klart fortsatt litt slit å drasse med seg.

Vi har hatt nettopp en slik pc, en Asus ROG G20AJ, inne til test den siste tiden. Dette er en fullverdig, stasjonær pc som er presset inn i et lite og tøft kabinett. Innvendig i vår test-pc skjulte det seg en heftig Intel Core i7 4790 på 3,6 gigahertz, 16 gigabyte minne og et Geforce GTX 780. Siden vår test-pc ble produsert har GTX 980 dukket opp i butikkene, og i toppmodellen i Asus G20AJ-serien.

Den lille pc-en var også utstyrt med en SSD på 128 gigabyte og en tradisjonell harddisk på én terabyte. Tanken er at du skal bruke SSD til operativsystem, programmer og spill, og harddisken til lagring av filer.

Ekstern(e) strømforsyning(er)

Ettersom kabinettet er bittelite og veldig trangt er strømforsyningen plassert på utsiden, akkurat som med en bærbar pc. Litt uvant er det at du må koble til to strømforsyninger bak på Asus G20AJ. En til selve pc-en og en til grafikkortet. Sistnevnte har nemlig et strømforbruk som ville tatt knekken på en vanlig, ekstern strømforsyning om den samtidig skulle fore pc-en med sårt tiltrengt strøm.

De to strømforsyningene plasseres sammen i en plastramme. Det er en kjekk løsning, og ryddigere og hendigere enn å ha dem liggende å flyte på gulvet.

På papiret virker altså alt å være i skjønneste orden, og i praksis er det da også for det meste det. Det er imidlertid noen punkter vi ikke er helt fornøyd med, gitt at det her er snakk om en pc til over 17 000 kroner, som bare ber om å få kjøre tunge spill.

 

Lite plass til spill og moro

Viktigst av våre ankepunkter er SSD-en. Da vi åpnet opp pc-en, som vi så klart måtte prøve oss på, så vi at Asus har valgt en litt småtrist Kingston SSDNow på 128 gigabyte. For all del, den er ikke treg, men den er heller ikke blant de beste. Det er litt skuffende at Asus i en så dyr pc som dette har valgt en så pass enkel og lite SSD.

SSD-en brukes til Windows og andre ting du vil at skal starte, og kjøre, raskt. 128 gigabyte blir i minste laget om en faktisk vil bruke pc-en til det den er tiltenkt. Ikke hjelper det stort at nesten 20 gigabyte av SSD-ens lagringskapasitet er brukt til en gjenopprettingspartisjon heller.

Med operativsystem og nevnte partisjon på plass, er det knappe 70 gigabyte tilgjengelig til spill og programmer. For noen år siden hadde det kanskje vært tilstrekkelig, men i dag, med spill som i noen tilfeller er både 40 og 50 gigabyte store, blir det veldig trangt om plassen med en så pass liten SSD. Alternativt kan du så klart installere noen av spillene dine på harddisken, men da vil lastetider og installasjonstider øke drastisk.

Heldigvis ser det ut til at Asus selv har skjønt at 120 gigabyte er for lite, for i den oppdaterte versjonen har de valgt en SSD på 256 gigabyte i stedet.

God til alvor

Vi startet ballet med å kjøre litt forskjellige ytelsestester for å se hva Asus G20AJ var god for. Først ut var PCMark 8, som måler applikasjonsytelse, før vi gikk videre til 3DMark, som måler grafikkytelsen, slik at vi hadde en viss oversikt over hva vi hadde i vente.

Det første som slo oss da vi startet å kjøre testene, var hvor stillegående Asus G20AJ er i de aller fleste tilfeller. Først da 3DMark virkelig tok av på de tyngste fysikktestene begynte viftene å gjøre noe av seg, men fortsatt uten at det ble direkte plagsomt.

Selv om Asus ROG-serie er tiltenkt de som helst bruker fritida si til å spille, ligger det også godt til rette for at maskinen også kan passe dem som liker å bruke tida si til det som av mange gjerne omtales som mer «seriøse» oppgaver. Dem om det. Vi har nå uansett hva Asus G20AJ er god for når det gjelder mer «normal» bruk og til litt tyngre oppgaver.

Til den jobben har vi brukt PCMark 8, som måler alt fra enkle ting som videosamtaler, dokumentbehandling og surfing, til redigering av foto og video. Her fikk vi våre til nå beste testresultater, noe som bekreftet det vi for så vidt allerede visste. Den kraftige Core i7-prosessoren kombinert med 16 gigabyte minne gjør Asus G20AJ til en kraftpakke som er godt egnet også til tung kontorbruk.

God til moro

Vi gikk videre til den delen av testingen som er mest moro, nemlig det å teste grafikk- og spillytelse. Resultatene i 3DMark bekreftet igjen at vår testmodell av G20AJ hadde kurant med krefter under panseret, selv med et «gammelt» Geforce GTX 780. I den tunge Fire Strike-testen i 3DMark fikk vi vårt til nå beste resultat på en bærbar eller stasjonær pc, med gode 8 600 poeng. I ekstremvarianten av den samme testen endte vi på respektable 4 300 poeng.

 

Med resultatene i mente gikk vi løs på den seriøse delen av jobben vår; det å spille pc-spill. Vi begynte med å slåss mot C.E.L.L i Crysis 3, et spill som gir selv de kraftigste pc-en litt å bryne seg på. Vi stilte grafikken til Very High og kjørte i gang med oppløsningen på vår 27-tommer stilt inn til 1920x1080 pikslers oppløsning. Med en snittbilderate på 47 bilder per sekund gikk det fint å både snike seg rundt og å herje med fienden i full Rambo-stil. Resultatet var bra, men litt svakere enn vi hadde forventet.

Ettersom Asus ROG-skjermen vi brukte takler oppløsning på 2560x1440 piksler (WQHD), valgte vi å stille inn spillet også til det. Ikke overraskende falt bilderaten til litt over halvparten av resultatet vi fikk i Full HD. En bilderate på 28 bilder i sekundet er vel lavt, og spillbarheten ble så som så. Med den nye og oppdaterte versjonen av ROG G20AJ, som nå kan leveres med Geforce GTX 980, bør du forvente en god del bedre ytelse både i Full HD og i WQHD.

Krig med god flyt

Neste punkt på programmet var spillet som stjeler alt for mye av tiden vår, om det går an å snakke sånn om spill. Vi snakker så klart om Battlefield 4, et spill som ikke bare er farlig moro og avhengighetsdannende, men som også leverer tidvis fantastisk grafikk – så lenge en har en pc som lar deg stille ting skikkelig opp.

Med spillgrafikken stilt til nest høyeste nivå, som ser lekkert ut, og 1920x1080 piksler, endte vi opp med en snittbilderate på svært behagelige 96 bilder per sekund. Kombinert med Asus ROG-skjermen med 144Hz oppdateringshastighet, ble grafikkflyten herlig. Selv med grafikken justert opp til høyeste nivå, Ultra, landet vi på riktig side av 60 bilder per sekund i snitt, med et snittresultat på 69 bilder per sekund. Svært bra, men fortsatt litt lavere enn vi hadde forventet, gitt spesifikasjonene.

Naturlig nok, siden vi hadde en heftig spillskjerm med litt ekstra høy oppløsning koblet til, måtte vi også kjøre Battlefield 4 i WQHD-oppløsning og høyeste grafikknivå. En snittbilderate på 40 er litt i underkant av det vi hadde forventet, men ikke så aller verst med tanke på hvor mye spillet da krever av grafikkprosessoren.

Om ytelsen ikke alltid var helt der vi hadde forventet, var det i alle fall ikke noe å si på hvordan pc-en oppførte seg under press. Vi lot oss nemlig imponere over at maskinen selv under tung belastning hadde et forbausende lavt støynivå. For all del, noe støy må du regne med, men sjelden har vi lekt oss med så mye kraft og så lavt støynivå.

Konklusjon

Asus G20AJ er en imponerende liten og hissig pc, som er så pass tøff og stilig at den nok trygt kan plasseres i stua hjemme hos mange, for eksempel for å bruke med tv-funksjonen i Steam. Eller du kan sette den på hjemmekontoret og gjemme deg litt unna med spillene dine.

Uansett hvordan du velger å løse plasseringen, leverer Asus G20AJ god ytelse i en liten og nett formfaktor. Her har du prosessorkraft nok til arbeid på dagtid og moro på kveldstid. Og med toppmodellen som er å få kjøpt nå, med Geforce GTX 980, får du enda litt bedre ytelse enn vi hadde med testmodellen vi fikk låne fra Asus.

Våre ytelsestester viste at også med GTX 780 var ytelsen god nok til selv tunge spill, og til tunge arbeidsoppgaver.

Det er imidlertid ikke alt vi var like fornøyd med da vi testet Asus G20AJ. Vårt egentlig største ankepunkt er den lille og ikke superspreke SSD-en Asus hadde valgt i vår testmodell. Heldigvis ser det ut til at Asus har tatt til vettet, for den nye toppmodellen leveres med 256 gigabyte SSD, og altså Geforce GTX 980.

Vi likte Asus G20AJ godt, og er imponert over hva Asus har klart å få til på den begrensede plassen det er i det lille kabinettet. Det er imidlertid ikke til å komme utenom at man betaler ganske mye ekstra for å få pc-en pakket inn så tøft og trangt som her. Velger du å kjøpe en «vanlig» stasjonær med samme spesifikasjoner, men større SSD, har du råd til både en god skjerm, mekanisk tastatur og en god spillmus til omtrent samme pris.