TEST: Seriøs bedrifts-hybrid

Det skjuler seg mye under overflaten i HP's nye Elite X2. 

Publisert Sist oppdatert

Ved første inntrykk både ser og føles HP's nye Elite X2 ut som en litt aldrende bærbar pc. Den er relativt liten med sine 11,6 tommer, men veier rett i overkant av 1,5 kilo. Til sammenligning veier en Surface Pro 3, som har circa samme fotavtrykk men større skjerm, rett over kiloen. Designet føles også litt gammeldags, men det skjuler seg mye under den litt kjedelige overflaten.

Dette er en sann hybrid, som betyr at den også fungerer som et selvstendig nettbrett. Det følger med en penn, som ganske genialt kan gjemmes i en egen port under skjermen. Pennen er forøvrig overraskende god, og det var lett å ta notater til tross for den litt tynne formfaktoren på pennen. På fronten av nettbrettet finner vi av/på knapp og volum som er blitt litt standard for HP nå, og det sitter også en knapp for å låse rotering av skjermen, et meget nyttig tillegg når man vil bruke den i nettbrett-modus. Det er også porter til både simkort og mikro SD under et deksel på fronten.

Solid og sterk

I tråd med bedriftsfokuset er dette en meget solid konstruksjon. Nettbrettet løses ut med en knapp, og sitter meget godt i det litt tunge tastaturet. Tastaturet huser også ekstra batteri, noe som ga oss nesten fire timer ekstra i våre tester. Selve tastaturet tok en liten stund å venne seg til å bruke, knappene er meget grunne men behagelige å bruke over lang tid.

HP har fortsatt å bruke ForcePad, introdusert i fjor, på denne modellen, som betyr at berøringsflaten ikke beveger seg under trykk. Du får isteden en klikkelyd som registrerer treff. Det er ingen taktil respons på berøringsflaten. Den er derimot trykksensitiv, som vil si at man for eksempel scroller raskere jo hardere man trykker. Det tar en stund å venne seg til dette, siden det ikke er noen fysisk respons som forteller deg resultatet av trykket.

Yter godt nok

Elite X2 har gode, dog ikke eksepsjonelle, spesifikasjoner. Under panseret på vår testversjon finner vi en Core M-5Y51 prosessor, 8 gigabyte RAM og integrert grafikk av typen Intel HD 5300. Sistnevnte er ok til å se filmer med, men ikke forvent deg noe særlig mer fra denne. Vi opplevde litt bedre ytelse fra Elite X2 etter at vi oppgraderte til Windows 10, og det er også her man får den beste effekten av å kombinere nettbrett og bærbar pc.

I våre Geekbench-tester gjør hybriden fra HP det helt ok, men ikke mer enn det. Den får lavere summer enn for eksempel Surface Pro 3, men dette er også forventet ut ifra prosessor-valget. Det gode med prosessoren er at den er vifteløs, og vi opplever derfor ingen støy fra Elite X2.

Skjerm og batteri

Skjermen er på 11,6 tommer og har en full-HD oppløsning på 1920x1080, som er mer enn nok for denne størrelsen. Skjermen er meget lyssterk, og vi registrerte mye sterkere lys enn noen av de andre hybridene vi har hatt inne til test. Fargegjengivelsen var god, om dog litt blasse.

I våre batteritester gjorde hybriden det derimot meget bra. På grunn av ekstra-batteriet i tastaturet fikk vi ved tilnærmet normal bruk rett under 11 timer ut av den, mot rundt syv timer når vi kun brukte den som nettbrett.

Det er lite preinstallert programvare, noe vi setter stor pris på. Det som er installert er dessuten nyttig, som for eksempel PageLift. Dette programmet lar deg ta bilder av dokumenter, som deretter flates ut og lagres tilsvarende som en pdf skann.

Som med de fleste bedriftsmodeller finnes det alt for mange forskjellige modeller, disse rangerer i pris fra 16.000 til 33.000 kroner inkl. mva. Det man kan legge til fra grunnmodellen er mer RAM, en litt bedre prosessor og en dobling av SSD kapasitet. Vi vil også minne om at det er lett å bli forvirret, og vi fant samme modell til salgs i forskjellige butikker med et sprik i pris på over 10.000 kroner.

Konklusjon

HP Elite X2 viser seg fra sin sterkeste side i et bedrifts-miljø. Den er bunnsolid i konstruksjonen, er mer enn god nok for de fleste tunge applikasjoner og kommer i en formfaktor som faktisk kan gjøre at man tar i bruk nettbrett-delen.

Sett i forhold til konkurrentene er det kanskje ikke noe særegent med Elite X2, men vi sitter likevel igjen med et godt inntrykk på at dette er et trygt kjøp.

Anbefales