ANNERLEDES: Bortsett fra fargene og logoen minner Asus G501JW mer om enn vanlig bærbar enn en spill-pc.

TEST: Asus G501JW-CN030H er slank, fin og halvsprek

Asus nye spill-pc er slank og lekker, men litt for dyr.

Vi har testet en god bunke spillbærbare fra Asus gjennom årene, sist i form at ROG G751JY, som var et skikkelig råskinn. Med G501JW har Asus valgt en litt annen tilnærming. For mens ROG G751JY var stor, tung og meget hissig, er G501JW slank og lett – i alle fall til spillbærbar å være.

I tillegg til størrelsen, vekt og ytelse, skiller det også en bunke tusenlapper mellom de to pc-ene. For mens G751JY i den utgaven vi testet kostet rundt 19.000 kroner, må du ut med omtrent 14.000 kroner for G501JW.

Selv om Asus G501JW er uvanlig tynn til spillbærbar å være, og bare veier knappe to kilo, er det ikke fritt for at resten av designen gir klare indikasjoner om hva denne pc-en er tiltenkt. Fargevalgene er som for andre spillbærbare fra Asus, og de fleste andre, sort og rødt. Dermed får den stramme designen et litt tøft uttrykk, og G501JW ser ganske stilig, men kanskje litt anonym ut – sort og rødt til tross.

Trygt skjermvalg

Som navnet muligens kan avsløre er det snakk om en pc med 15,6-tommers skjerm. Asus har valgt trygt, og gått for 1920x1080 piksler. Panelet er IPS-basert og har god innsynsvinkel. Fargekorrektheten er ikke helt på topp, med en gjennomsnittlig Delta E-verdi på 3,83 ut av boksen. Det er så pass at de fleste vil klare se forskjeller fra slik fargen skal være og det som vises på skjermen. Til spillbruk har det lite å si, men skal du bruke pc-en til litt avansert fotoredigering kan det være en fordel å få kalibrert den.

SLANK: Med en tykkelse på knappe 2,3 centimeter er Asus G501JW meget slank til en spillbærbar å være.

Gitt den noe begrensede plassen i det tynne chassiet har Asus valgt å ta det litt forsiktig med innmaten, eller i alle fall deler av den. Prosessoren, en Intel Core i7 4720HQ, er det ikke noe å utsette på. Den kan levere fra 2,6 til 3,6 gigahertz, og gir grunnlag for god ytelse til det meste av bruk. Du har også 16 gigabyte minne til rådighet, noe som bør være rikelig for de fleste.

Der det er spart litt inn, nok blant annet for å begrense varmeutviklingen noe, er på grafikkprosessoren. Asus har valgt å gå for en Geforce GTX 960M-grafikkprosessor, som er den svakeste av entusiastmodellene fra Nvidia. God nok til de nyeste spillene, om du ikke er avhengig av å kjøre alt av innstillinger til topps.

Både SSD og harddisk

Asus har valgt en løsning med både SSD og harddisk. Det er ingen dum ide, da har du en SSD (som koster langt mer enn harddisker) til operativsystem og programmer, med de ytelsesfordelene det gir, og en harddisk til lagring av bilder, videoer, musikk, dokumenter og alt mulig annet som tar mye plass.

I modellene av G501JW vi har sett til salgs i Norge har du en SSD på 128 gigabyte og en harddisk på én terabyte til rådighet. Og akkurat det kan fort by på litt problemer. Når Windows og litt programmer har lagt beslag på det de skal ha av SSD-en er det nemlig ikke all verdens med plass igjen til annet.

STILIG: Designen er stilig og strammere enn vi vanligvis er vant med fra Asus spillbærbare.

Vi hadde i overkant av 60 gigabyte til rådighet, og det går fort med om du har planer om å installere nye spill. Eksempelvis tar «Battlefield 4», som vi bruker til ytelsestester, 56,3 gigabyte med ymse tilleggspakker installert. Ønsker du for eksempel å teste ut «Grand Theft Auto V» i tillegg, som krever hele 60,6 gigabyte lagringsplass, må du enten slette andre spill, eller velge å installere på harddisk – med blant annet lengre lastetider som resultat.

Asus G501JW skal så vidt vi kan skjønne også finnes i andre utgaver med mindre grafikkminne eller andre SSD-alternativer. I Norge har vi imidlertid bare funnet to forskjellige G501JW-modeller, som ser tilsynelatende identisk utstyrt ut – og som koster det samme.

God ytelse til «seriøse» oppgaver

Med en god prosessor på plass kom det ikke som noen overraskelse at Asus G50JW gjorde det ganske skarpt i våre tester som tar for seg typisk applikasjonsytelse. Til den slags liker vi å bruke PCMark 8, i tillegg til litt praktisk bruk.

Takket være SSD, rikelig med minne og den spreke Intel Core i7-prosessoren takler Asus G501JW de meste av oppgaver. Resultatene i PCMark 8 var gode, men ikke helt på nivå med de beste pc-ene vi har testet. Et godt stykke bak (den dyrere) Asus G751JY, og overraskende nok også litt bak Toshiba Qosmio X70.

Den nærmeste av de bærbare vi har testet det siste året må nok være Multicom Kunshan P651S, som hadde relativt like testresultater i PCMark 8. Uansett viste testene at du her har krefter til både enkle jobber, som dokumentbehandling og surfing, og tunge jobber som foto- og videoredigering.

Litt skuffende spillytelse

Gitt at dette skal være en spillbærbar, det er en Asus ROG-maskin (Republic of Gamers) tross alt, er det vel så spennende å se hva maskinen er i stand til å levere i spill. Sett ut fra spesifikasjonene ser det lovende ut, i alle fall helt til du kommer til det punktet på lista som dreier seg om grafikkprosessoren. Det er det ikke til å stikke under stol at Geforce GTX 960M ikke akkurat river skinnet av pølsa.

Vi startet som vanlig med å kjøre de forskjellige testene i 3DMark, og fikk slik en ide om hva vi hadde i vente når vi skulle gå løs på faktiske spill. Igjen gjorde G501JW det en del skarpere enn den mindre og litt enklere, men potensielt mye kraftigere, Alienware 13. Og mens G501JW lå ganske like med Multicom Kunshan P651S i PCMark 8 måtte den se seg ganske grundig slått av den ikke veldig mye dyrere Multicom-maskinen i 3DMark.

BEHAGELIG: Takket være en smart kjøleløsning er det behagelig å bruke det gode tastaturet selv når du virkelig tyner pc-en.

Med 3DMark-resultatene i mente installerte vi «Battlefield 4», og fylte med det nesten opp hele SSD-en. Etter å ha installert spillet og noen testprogrammer var det knappe seks gigabyte med lagringsplass igjen på SSD-en.

Vi startet med å kjøre med spillets «High»-innstillinger, som gir fin grafikk med relativt høyt detaljnivå. Vi målte bilderaten ved hjelp av Fraps, og etter en god del runder i spillet sjekket vi resultatene. Med oppløsningen satt til 1920x1080 og detaljnivået til «High» endte vi med en snittbilderate på omtrent 46 bilder i sekundet. Det er spillbart, og pent å se på, men samtidig ikke helt der vi kunne ønsket oss på en spillbærbar til 14.000 kroner.

Da vi valgte å justere opp til «Ultra»-innstillingene ble det rett og slett i meste laget for Asus G501JW. Snittbilderaten falt til rett rundt 28 bilder i sekundet, som er for lavt til at det føles særlig spillbart. Vi opplevde det mest som plagsomt med så lav bilderate. Litt pussig er det at det er noe svakere enn den enklere utstyrte Alienware 13. Ikke så overraskende er det at det er markant svakere enn Multicom Kunshan P651S, som du får med Geforce GTX 970M og dobbelt så stor SSD for omtrent samme prisen.

Vi testet også pc-en med bilspillet «Grid Autosport», som er noe snillere mot grafikkprosessoren enn «Battlefield 4», som er et veldig krevende spill om du vil at det skal se pent ut. I «Grid Autosport» klarte Asus G501JW å levere 61 bilder per sekund med «High»-innstillingene og 37 bilder per sekund med «Ultra»-innstillingene. Det er på nivå med Alienware 13, og noe bak Kunshan P651S.

Totalt sett er Asus G501JW en helt grei spillbærbar, om du ikke har alt for høye krav til grafikkvalitet og bildeflyt. Spørsmålet er bare om det er nok til å forsvare prisen Asus krever.

Snilt støynivå og smart kjøling

For å gjøre pc-en med behagelig i bruk, også når du tyner maskinen maksimalt har Asus lagt komponentene som gir fra seg mye varme lengst opp mot skjermen. De har også valgt å skille kjølingen på prosessor og grafikk fra hverandre, og slik sett holde både temperatur og støynivå på et behagelig nivå.

Det gjør at du kan spille uten å bli veldig varm på hendene. Resten av pc-en holder seg relativt kjølig. Vi kjørte den tyngste testen i 3DMark på loop i en times tid, og da ble det veldig varmt rett nedenfor skjermen, sånn omtrent på grensen til å brenne seg på fingertuppene. Resten av pc-en var imidlertid behagelig å ha hendene på.

God batteritid til spillbærbar å være

Med tanke på spesifikasjonene hadde vi ikke all verdens av forhåpninger til batteritiden, men takket være at du kan sett pc-en til å benytte seg av den langt mindre strømsultne grafikkprosessoren som er bygd inn i Core i7-prosessoren er ikke batteritiden så aller verst. Til typiske jobboppgaver kan du regne med i overkant av fire timer batteritid, mens du til spilling nok ikke kan forvente stort mer enn et sted mellom en og to timer. Det er hakket bedre enn normalen for spillbærbare.

Til tross for at pc-en er tynn har Asus klart å få på plass et meget behagelig tastatur med faste og fine tilbakemeldinger fra tastene. Pekeplaten er relativt stor, men har en anelse høy friksjon.

Det at Asus har gått for en så tynn som mulig pc har gjort at de måtte stramme litt inn på hva de har puttet i pc-en. For eksempel må du ta til takke med én minijack-port, og må altså har en fire-polet kontakt eller overgang om du vil ha både lyd ut og mikrofon. I tillegg er nettverksporten flyttet ut til en usb-adapter, som da eventuelt legger beslag på en av tre usb-porter. Optisk er også borte, uten at vi kan si vi har hatt videre behov for det på en bærbar de siste årene. Heldigvis har du både mini DisplayPort og HDMI for tilkobling av skjerm. Minnekortleser er også på plass.

Konklusjon

Asus G501JW er ingen Macbook Air eller XPS 13, men med en tykkelse på 2,3 centimeter er den fortsatt en slank 15,6-tommer. Vekten på så vidt over to kilo er heller ikke til å bli skremt av. Enda mer imponerende blir det når vi vet at dette er tenkt som en spillbærbar, og er til dels ganske heftig utstyrt innvendig.

Designen er stilig og ganske stilren, og så klart i sort og rødt. Det er en spillbærbar i Asus ROG-serie, tross alt. Størrelsen gjør at Asus har måtte kutte litt ned på både det ene og det andre, som utvalget av tilkoblinger.

Asus har også spart inn på grafikkprosessoren. Ytelsen til «vanlig» bruk og både tunge og lette arbeidsoppgaver er god, men til spill går det litt tregere. I spill må du regne med å begrense deg litt når det gjelder detaljnivå om du ønsker kurant bildeflyt. Spillytelsen er omtrent på høyde med Alienware 13, som vi testet tidligere i år, og bare så vidt foran Toshiba Qosmio X70. Sistnevnte koster rundt 3.000 kroner mindre.

Vi liker for så vidt Asus G501JW. Ytelsen er god, spillytelsen er til å leve med og designen og vekten er midt i blinken. Problemet er bare at tykkelsen og vekten koster litt mer enn det smaker, om det er spillbærbar du er på jakt etter. Asus G501JW er rett og slett er par tusenlapper for dyr. En Multicom Kunshan P651S med bedre ytelse er bare to millimeter tykkere og koster omtrent det samme.