Io.js vender tilbake

FORK/JOIN: Io.js er nå i ferd med å gjenforenes med Node.js, etter mindre enn ett år adskillelse. (Ill: Skjermbilde fra hjemmesiden)

Io.js vender tilbake

Utbryterne melder seg inn i stiftelsen til Node.js.

I forrige uke bestemte den tekniske komiteen til Io.js seg for å vende tilbake til Node.js-prosjektet. Jobben med å forene de to kodebasene er allerede i gang, slik at den populære plattformen for server-side JavaScript etter hvert kommer til å ett samlet prosjekt igjen.

Misfornøyde utbrytere

Det var i fjor flere deltakere i Node.js-prosjektet valgte å bryte ut. Denne beslutningen kom på grunnlag av at flere av disse personene var misfornøyde med styringen og forvaltningen av Node.js, som på det tidspunktet ble ivaretatt av selskapet Joyent. Det var her Ryan Dahl og de andre opprinnelige oppfinnerne av Node.js jobbet da plattformen ble utviklet i 2009.

Node.js ble ikke akkurat kjent for sin raske utviklingstakt, og det var kanskje den viktigste enkeltårsaken kritikerne hadde for å forlate prosjektet, og for å etablere sin egen gren («fork») av systemet.

Io.js ble lansert i versjon 2.0 for mindre enn to uker siden, mens Node.js er i versjon 0.12.2 som ble lansert i mars i år.

Node.js Foundation

Nå nylig har Joyent overlatt ledelsen av Node.js-prosjektet til en uavhengig stiftelse, Node.js Foundation. Mange har forventet at Node.js og Io.js skulle forenes igjen, siden flere enkeltpersoner er engasjert i begge prosjektene. Det er ikke mange mange dagene siden Node.js Foundation overtok styringen av prosjektet, og nå er altså utbryterne allerede på vei tilbake i folden.

Før helgen kunngjorde Io.js’ tekniske komite at prosjektet vil delta i stiftelsen, og etter hvert kommer Io.js-sidene for kildekoden på GitHub til å bli omdøpt til Node.js. Ifølge en epost til våre kolleger i InfoWorld.com, skrev Io.js-representanten Mikeal Rogers at «i den umiddelbare fremtiden kommer du til å se flere lanseringer av Io.js-koden mens vi sluttfører sammenflettingen av de to kodebasene. Deretter kommer vi til å fortsette med kun Node.js-lanseringer».

Utvikling