PÅ ALLE FLATER: Systemingeniør Håkon Fosshaug i Vmware Norge demonstrerer nyhetene i Vmware Horizon 6. (Foto: Kenneth Christensen)

Linux-støtte i Horizon

Vmware Horizon 6 støtter for 3D-applikasjoner på virtuelle flater, bedre applikasjonspublisering og VDI for enterprise GNU/Linux-installasjoner.

Selskapet som virtualiserte på x86-plattformen i 1998 har nylig annonsert sjette versjon av VDI-løsningen Horizon.

Det er mange spennende nyheter, blant annet støtte for 3D-grafikk, applikasjonslevering på både Windows og GNU/Linux, lagring med virtuell SAN, nettverk med NSX, forbedret skalerbarhet i programvaredefinerte datasentre og økt fokus på sikkerhet. 

- Målgruppen er egentlig alle, men spesielt offentlig sektor. Det passer også for mange bedrifter, sier systemingeniør Håkon Fosshaug i Vmware Norge.

Endelig skikkelig 3D

Støtte for solid 3D er ikke noe brukere av virtuelle maskiner er spesielt bortskjemte på - tvert i mot. Nå lover Vmware, i samarbeid med GPU-utvikler Nvidia, at funksjonell 3D er på plass i Horizon 6, og at brukerne nå skal kunne kjøre for eksempel Autodesk. En enkel demonstrasjon Computerworld fikk prøve bekrefter at det stemmer. Litt synd er det riktignok at brukeren ikke kan utnytte lokal GPU-kraft, der det er tilgjengelig. I steden bruker funksjonaliteten Nvidia Grid VGPU-teknologien.

- GPU er virtualisert. Det er teknisk sett ingen showstopper, påpeker Fosshaug.

For de fleste kundene i både privat og offentlig sektor er 3D nok ikke spesiel høyt prioritert, men det er viktig i enkelte industrier som for eksempel olje og gass. Og funksjonen har ligget på disse kundenes (og flere privatkunders) ønskeliste en god stund. 

Det samme gjelder støtte for GNU/Linux-applikasjoner.

Tester enterprise GNU/Linux

Vmware har lang og god historie med GNU/Linux, og brukte Red Hat Enterprise Edition som plattform for sin ESX-server frem til versjon 4.1. Denne var forøvrig modell for de første SAN-helbaserte virtuelle maskinene i ordinær drift tidlig på 2000-tallet. Med Horizon 6 er det nå også støtte for GNU/Linux-applikasjoner som et reelt alternativ til tradisjonelle Windows. Kort og godt betyr dette at kunden kan kjøre Windows og GNU/Linux-applikasjoner sømløst om hverandre og bruke Linux VDI på eget skrivebord.

- Man bytter ut VDI-en med Linux. Vi streamer det ut med HTML5, og kan kjøre alle Linux-applikasjoner på hvilken som helst enhet, forklarer Fosshaug.

Denne funksjonalitetet skal være etterspurt av flere innen både privat og offentlig sektor i Norge, spesielt fra kunder i skole og utdanning, olje og gass. Det er også populært i andre markeder, spesielt i Asia.

Riktignok er GNU/Linux-støtten foreløpig begrenset til de to vanligste distribusjonene man kan finne på jobben - Ubuntu og Red Hat. Funksjonaliteten er dessuten fortsatt i "tech preview"-status under "Vmware Horizon for Linux Early Access Program".

- Teknisk sett fungerer det allerede, men vi tester det grundig i reelle miljøer før vi lanserer, påpeker Fosshaug.

Applikasjoner overalt

Horizon 6 kan levere applikasjoner til nesten alle plattformer, inkludert mobile enheter. Alt bundles opp, kan puttes i sandkasser og fungerer uavhengig av operativsystem, over nett via portalen Workspace Portal. Det er ikke nødvendig å bruke dedikert klient.

- Hvilken som helst applikasjon til hvilken som helst enhet. BYOD-tankegangen passer her, og brukeren kan jobbe der han er, sier Fosshaug.

Brukeren kan få desktop eller applikasjon levert direkte, og Horizon støtter selvsagt fremdeles running sessions - slik at arbeidet ikke forsvinner selv om nettet skulle gjøre det, og man kan fortsette der man slapp. Dette kan konfigureres pr. behov.

Det er også enkelt å benytte lokal lagring, på USB eller disk som mappes opp i det virtuelle miljøet.

Skalerbarhet og sikkerhet

Å skalere miljøet raskt ved behov er et must for en slik løsning, og Fosshaug bedyrer det er både enkelt og greit. Horizon 6 er tilgjengelig i tre pakker, avhengig av kundens behov, fra 25 til flere titusenvis av brukere per VA. Det er også mulig med privat sky, med opp til 1.000 brukere. Desktop kan dessuten leveres via Vmware Vcloud Air.

Teknisk sett er det også enkelt å hoppe mellom de tre, alt etter som hva som passer best.

En annen nyhet i versjon 6 er ende-til-ende støtte for IPv6 og sentralisert autentiseringstoken på SAML-standarden.

- Det gjør at vi enkelt og automatisk kan sette opp for Saas via portal. Da er det ingen som trenger brukernavn og passord, forteller Fosshaug.

Mer informasjon og demo finnes på vmware.com.