3D: Tre dimensjoner for tredimensjonale hoder (Foto: Adobe)

Adobes 3D-Photoshop oppdatert

3D compositing for grafiske designere er innfallsvinkelen til Adobes Project Felix. Nå også med eksteriør-lyssetting og raskere rendering. 

Publisert Sist oppdatert

Adobe fortsetter utviklingen av Project Felix, som kan beskrives som et møte mellom Photoshop og 3D samt et rikt bibliotek med assets, altså mer eller mindre ferdige elementer som kan innlemmes i en 3D-produksjon.

Adobes bildebehandlingsprogram Photoshop har hatt mulighet for å åpne en rekke 3D-filformater tidligere, men da mer som referanseobjekter. Og der Photoshop er en kunst i seg sel, vil møtet med en komplett 3D-svite kunne fortone seg som overveldende for mange. Selv profesjonelle 3D-artister spesialiserer seg gjerne i ulike aspekter, som animering, modellering, key framing, scripting, lyssettting og liknende. 

Komp-et

Nytt med forskningsprosjektet Felix er et helt compositing-miljø der man kan komponere scener og pack shots uten å ha dypere kjennskap til 3D-modellering eller rendering. Assets finnes i egne samlingsbiblioteker og inkluderer 3D-objekter samt 2D-bakgrunner og lys-innstillinger.

I prinsippet er Project Felix en compositing-app for dem med bakgrunn innen bilderedigering og grafisk design - og der compositing er komposisjonen av ulike enkeltbilder eller videosekvenser til et ferdig sluttresultat.

Comping kan bestå av både 2D- og 3D-objekter, samt en 2,5D-hybrid mange har sett som spesialeffekter i film der 2D-objekter (eller film) settes inn en tredimensjonal scene ved hjelp av tracking.

Tradisjonelt har også compositing, spesielt innen film og 3D, vært for dem med sterke nerver. Blant kjente programmer kan nevnes Apples Shake (nå skrinlagt), Flame, eller Maya Composite og NUKE.

Grafisk

Project Felix har vært under utvikling en stund, og er nå oppdatert  med bokmerke-funksjon for lagring av 3D scene-innstillinger, raskere renderingstid og ikke minst mulighet for utendørs-lyssetting som på bakgrunn av bakgrunnsbilder kan sette opp korrekt sollys med korrekt innfallsvinkel.

I 3D-programmer løses dette for eksempel med såkalte HDR-probes - 360 graders bilder tatt mot en krom-kule på stativ i HDR-format.

Project Felix betinger et betalende Creative Cloud-medlemskap. Du kan lese mer om Project Felix, samt laste nede en gratis test-utgave, hos Adobe her. Sjekk ut en promo-video nedenfor. Via Adobe