VIGNETT: Adobe Photoshop CC har fått ny åpningsvignett.

Vil hjelpe designere med 3D

Adobe legger ut en større oppgradering av flere av nøkkelprogrammene i Creative Cloud. Blant nyhetene er 3D-løsning for designere uten 3D-erfaring. Og Flash er ute.

Publisert Sist oppdatert

Adobe gjennomfører i disse dager en storstilt oppgradering av Creative Cloud-programmene. Ettersom oppgraderingene gjøres tilgjengelig stegvis i de forskjellige regionene, kan det hende at norske brukere akkurat nå opplever at noen av oppgraderingene er kommet, mens andre ennå lar vente på seg.

Fuse CC Preview

Den omtalte 3D-løsningen finner vi i Fuse CC, som er navnet på et nytt program i den store Creative Cloud-samlepakken. Programmet skal gjøre det enkelt å lage 3D-animerte klipp av liksom-levende vesener, fortrinnsvis mennesker, men etter hvert visstnok også dyr, ifølge Adobe. Alt basert på 3D-teknologi.

Adobe kjøpte for litt siden opp selskapet Mixamo, som står bak en rekke 3D-teknologier. Programmet for posering av menneskelige figurer relanseres altså under navnet Fuse CC, med Preview-suffiks for å klargjøre at det ikke er snakk om en beta, men heller ikke den endelige versjonen av programmet.

Finpussen gjelder blant annet klargjøring for andre språk enn engelsk. Ettersom programmet er forbi betastadiet, er det i prinsippet ferdig testet ut og har full brukerstøtte.

Slike 3D-animasjoner blir stadig mer brukt i presentasjoner og annonsering på internett og TV, og Adobe forventer at det nye programmet blir populært blant profesjonelle designere.

For designere uten 3D-ekspertise

Å jobbe med 3D-modeller har vært ansett som komplisert, med en bratt lærekurve, men Fuse CC er utviklet for at designere uten 3D-ekspertise i det hele tatt enkelt skal kunne legge inn 3D-animasjoner i arbeidsflyten.

Grunnideen bak programmet er å ta utgangspunktet i en rekke maler for den menneskelige anatomien, delvis skannet og delvis modellert. Disse settes sammen i ønskede kombinasjoner, og kan også finjusteres enten ved direkte geometri-manipulasjon eller ved predefinerte kontrollområder. 

Det endelige resultatet kan lagres til Creative Cloud og deretter benyttes som underlag for en bildekomposisjon (comp) for eksempel i Photoshop.  Figurene kan også animeres, og den ønskede pose’en kan finjusteres i 3D i Photoshop før et 2D-objekt fikseres.

Via Creative Cloud-biblioteket kan brukerne enkelt overføre 3D-modellene til Photoshop og bearbeide dem videre der med justerbare kameravinkler, lyssetting og posisjonering.

Adobe Fuse CC er gratis for alle med en Adobe-ID, men for å bruke programmet integrert med Photoshop må man ha et Creative Cloud-abonnement.

Nettopp Fuse CC var et av programmene som skapte litt forvirring hos oss. Programmet virket som beskrevet av Adobe, men 3D-modellen vi fikk lagd, lot seg først ikke importere i Photoshop CC. Årsaken var at vi rett og slett ikke hadde fått fornyet selve Photoshop ennå, opplyste Adobe på vår forespørsel. Like før denne artikkelen skulle publiseres, kom imidlertid den nye Photoshop-versjonen, og vi fikk bekreftet at alt fungerte som Adobe hevdet det skulle gjøre.

FUSE: 3D-karakterposering med Adobe Fuse CC Preview (Illustrasjon: Adobe/Justin Patton)

Les mer om Fuse CC her

Selve Photoshop har ellers fått noen mindre justeringer av brukergrensesnittet og enkelte andre forbedringer.

Animate CC

Vi husker alle Apples korstog mot Adobes flash-teknologi da den første Iphone ble lansert i 2007. Flash har mistet nesten alt fotfeste som teknologi på nett siden den gang, mye takket være HTML5-utviklingen og generelt de mange sikkerhetsproblemene plattformen åpnet for. Mozillas nettleser har Flash skrudd av som standardinnstilling i dag, og også YouTube har beveget seg bort fra Adobes webteknologi.  

3D-DESIGN: Med Adobe Fuse CC Preview er det enkelt å lage 3D-animerte menneskeskikkelser, selv for designere uten 3D-erfaring.

Og selv Adobe har tatt hintet og rebrander like godt hele programvarepakken for generering av dynamisk innhold på nett. Det nye navnet blir Animate CC, men det er mer enn bare en omdøping. 

Flash og AIR som målobjekter finnes fremdeles i Animate CC, men tendensen er klar i retning av full støtte for HTML5-objekter, WebGL,  SVG og også 4K-støtte for animasjoner.

Animate CC kommer tidlig i 2016. Les mer om Animate CC her.

Video til salgs

Bildetjenesten Adobe Stock, som er Adobes svar på Istockphoto og lignende tjenester for salg av royaltyfrie bilder og grafikk, kommer snart med videoklipp også.

Lightroom CC, program for bildeadministrasjon som også brukes til grunnleggende bildebehandling, har nå fått en litt uvanlig forbedring, i form av at en forbedring som ble introdusert tidligere høst, nå er blitt fjernet igjen.

– Storm i vannglass, sa en Adobe-medarbeider til PC World/Macworld under en forhåndsdemonstrasjon av høstens CC-forbedringer for en stund siden. Det var importdialogen i Lightroom som var blitt forandret på en måte som førte til protester fra mange brukere og som nå altså er satt tilbake til slik den fungerte tidligere.

Lightroom, som har vært tilgjengelig i en IOS-versjon en god stund, er nå også tilgjengelig for nyere Android-versjoner, opplyser Adobe.

Adobes grafiske webdesign-program Muse, som i motsetning til Dreamweaver gjør det mulig å lage nettsider uten å skrive en linje med kode, er også snart klar i en ny versjon som endelig byr på fullverdig responsiv designteknologi, men den er ikke lagt ut for oppdatering ennå, heter det i meldingen vi har fått fra Adobe.

Tidligere har Adobe løst problemet med visning av Muse-baserte nettsider på flere plattformer ved at man innførte et system for å lage tre versjoner av hver nettside, for skrivebordet, for nettbrett og for mobiltelefon. Da vi prøvde løsningen i sin tid, opplevde vi den som tungvint. Men med oppdateringen nå skal Muse ha blitt fullstendig responsiv – uten at vi altså har fått prøvd dette i skrivende stund.

Les mer om 2015-nyhetene for Adobe Creative Cloud her. Sjekk ut to promo-videoer nedenfor.