3D: Surround-lyd velegnet for ekte VR-opplevelse (Foto: Sennheiser)

Ta opp 3D-lyd med øreproppene

Sennheisers smarte ørepropper har to uavhengige mikrofoner innebygget for binaural lyd. Perfekt for VR-prosjektet ditt.

Publisert Sist oppdatert

Skal du lage en altoppslukende VR-opplevelse, må lydbildet matche bildet. Sennheiser gjør også 3D-lydopptak tilgjengelig på en iPhone.

To ører

Binaural lyd er en teknikk der man gjør lydopptak fra (minst) to sider og så sender lyden til hvert øre individuelt i hodetelefonene.

For virkelig proff kvalitet gjøres dette med spesielle mikrofonrigger som peker i ulike retninger - de kan minne om rigger for 360-graders videoopptak. Sennheiser har selv laget en kompakt modell som ser ut som en ordinær mikrofon - pris i Norge cirka 16.500 kroner.

3D-opptak

Lyden betyr jo tross alt veldig mye for å skape den perfekte lydkulissen og dybdevirkningen, og takket være Sennheisers smarte ørepropper / opptaksutstyr er dette innen rekkevidde også for entusiaster.

AMBEO Smart Surround er et sett ørepropper med bøyler for god og stødig plassering i ørene, og de har på hver utside en mikrofon for 180 graders lydopptak. De kobles til nyere iPhone-modeller over Lightning-kontakt, og kan også styres med inline-kontroller. 

Selve resultatet, de såkalte HD 3D-lydfilene, kan oppleves på ordinære hodetelefoner, gjerne lukkede sådanne. Sjekk for eksempel ut en 3D-miks av Queens Bohemian Rhapsody nedenfor (hodetelefoner et must).

Via Sennheiser