4G BETYR MER TRAFIKK: Oppgradering fra 3G til 4G gir femdobbel datatrafikk, viser måling fra Netcom. (Illustrasjonsfoto)

Femdobler datatrafikk med 4G

Da Netcoms kunder i Steinkjer og Elverum fikk 4G økte datatrafikken i uka mer enn fem ganger i forhold til 3G.

Publisert Sist oppdatert

Det viser snittmålingene Netcom har gjort. Til høyre er målingene fra Steinkjer. Det øker selvsagt inntektene per kunde (ARPU) og forklarer den offensive utbyggingen av 4G Teliasonera nå gjør i Norge.

- Vi bygger i et forrykende tempo og resultatet er at 4,5 millioner nordmenn har tilgang til 4G der de bor, sa teknisk direktør Jon Christian Hillestad på et pressetreff  selskapet hadde tirsdag.

Siden årsskiftet har selskapet modernisert 516 4G-stasjoner og 350 3G-stasjoner. I snitt betyr det over 50 basestasjoner per uke.  Og nå er selskapet også i full gang i Nord-Norge.

Netcom har nå 4G i 310 kommuner og ytterligere 118 kommuner får 4G i løpet av året. Selskapet vil ikke oppgi nøyaktige tall for investeringene i Norge i år, men stadfester at det dreier seg om milliardbeløp.

Både fjell og bygd

- En interessant effekt av at vi nå bygger også på 800 MHz-frekvensen er at mange fjelltopper får 4G-dekning. Nylig fikk vi vite ved en tilfeldighet at det var dekning på toppen av Snøhetta. da vi undersøkte fant vi ut at basestasjonen lå hele 52 kilometer vekk. Også Galdhøgpiggen har nå mobildekning, sa dekningsdirektør Tommy Johansen.  

Han illustrerte forøvrig utviklingen av kapasiteten i de nye basestasjonene ved å vise oss en ny stasjon på Akershuskaia som har "kapasitet til å ta hele VG-lista samtidig" mens Tommy Johansens første basestasjon i Netcom i 1993 kunne ta bare 21 samtidige samtaler.

Telenor og Netcom har valg ulik utbyggingsstrategi. Mens Telenor bygger fra ulike sentra og utover og dermed først dekker tettbebygde områder går Netcom inn i hvert enkelt geografisk område der de oppgraderer alle basestasjonene og dermed oppnår rask 4G-dekning også på bygdene.

Teliasonera akter å holde sine løfter. I løpet av sommeren skal 90 prosent av befolkningen ha 4G og 98 prosent innen utgangen av 2016 – målt i befolkningsdekning.