TIL NESTE NIVÅ: Ericsson og Teliasonera skal sammen utvikle tjenester og lansere 5G i to byer i Europa innen 2018. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Ericsson og Teliasonera tester 5G

Stockholm og Tallinn blir de første til å få prøve de nye tjenestene i 2018.

De to mobilselskapene Ericsson og Teliasonera går sammen om å utvikle bruksområder og tjenester innen kommunikasjon og tingenes internett, med mål om å tilby og teste de nye tjenestene allerede i 2018. 

Den svenske hovedstaden Stockholm og Tallinn i Estland skal bli de første som får prøve seg på 5G-satsningen til de to selskapene.

- Stockholm og Tallinn er to av de mest oppkoblede byene i verden, og nå skal vi ta dem til neste nivå, sier konsernsjef Johan Dennelind i Teliasonera i en melding.

Han legger også til at han "knapt kan vente" med å se hvordan det vil gå.

Satsningen bygger seg på Teliasoneras nettverk og Ericssons 5G-teknologi. De to selskapene samarbeidet også om utvikling av verdens første 4G-nettverk, lansert i Sverige i 2009.

Helse og IoT

Blant de mange mulige bruksområdene for 5G nevnes e-helse med sanntidsovervåkning av pasienter og fjernbehandling, bedre dekning, kapasitet og strømforbruk og informasjon til og fra smartbiler. Spesielt frister det nye området "tingenes internett".

- 5G vil forsterke dette ettersom det er konstruert for å være det industrielle internett. Det vil ikke bare være bygget for forbrukere, men også for digitalisering av bransjer og tingenes internett, sier konsernsjef i Ericsson, Hans Vestberg.

Troen på marked og utvikling er på plass, og ifølge Ericssons siste Mobility Report, som ble publisert i november 2015, vil det være 150 millioner 5G-abonnenter ved utgangen av 2021.

Men først ut blir altså Stockholm og Tallinn.