PRISVERDIG: Kong Harald delte tirsdag ut Abelprisen til den amerikanske matematikeren Dennis P. Sullivan. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)
PRISVERDIG: Kong Harald delte tirsdag ut Abelprisen til den amerikanske matematikeren Dennis P. Sullivan. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

Dennis P. Sullivan mottok Abelprisen

Tirsdag overrakte kong Harald Abelprisen til amerikanske Dennis P. Sullivan i en nedskalert seremoni i Akademiets hus i Oslo.

Publisert

Sullivan får prisen for sine «banebrytende bidrag til topologien», en retning innen matematikken som han selv har vært med på å utvikle.

Topologien oppsto på slutten av 1800-tallet og har vært viktig også utenfor matematikken. Den har fått bred anvendelse innen blant annet fysikk, økonomi og datavitenskap, ifølge Det Norske Videnskaps-Akademi, som deler ut den årlige Abelprisen.

– Sullivan har beveget seg fra område til område, tilsynelatende uanstrengt, ved hjelp av algebraiske, analytiske og geometriske ideer, som en sann virtuos. Han er kjent som et karismatisk og livlig medlem av matematikersamfunnet og har oppdaget dype forbindelser mellom en imponerende rekke av matematikkens områder, sa Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas i mars, da det ble klart at prisen ville gå til Sullivan.

Abelprisen, som fyller 20 år i år, ble flyttet fra Universitetet i Oslos aula som følge av streikefare. Dermed ble det også et nedskalert opplegg.

I forkant av seremonien tok kong Harald imot prisvinneren i audiens på slottet.

Fakta om Abelprisen

  • Niels Henrik Abel, født 1802, er Norges internasjonalt mest kjente matematiker.
  • Til tross for at han døde bare 27 år gammel, rakk han å skrive flere banebrytende avhandlinger.
  • Niels Henrik Abels minnefond ble opprettet av Stortinget i 2002.
  • Hovedformålet er å tildele en internasjonal pris for fremragende vitenskapelig arbeid i matematikk.
  • Prisen skal bidra til å heve matematikkfagets status i samfunnet og stimulere barn og unge til å bli interessert i matematikk.
  • Abelprisen er på 7,5 millioner kroner og deles ut årlig av Det Norske Videnskaps-Akademi på vegne av den norske stat.
  • Årets Abelpris er tildelt amerikanske Donald P. Sullivan.

(Kilde: Abelprisen.no)