TEST: Acer 5720GZ: Julens beste pc-kjøp?

Aspire 5720GZ fra Acer koster under 7 000 kroner og gir deg svært mye for pengene.

Publisert Sist oppdatert

Denne billigmodellen fra Acer er en av de friskeste pc-ene vi har sett på lenge – i det minste rent designmessig. Den kommer med en relativt kraftig grafikkontroller og har mange gode tilkoblingsmuligheter som gjør den til et fornuftig kjøp. I hvert fall sett opp i mot segmentet av pc-er vi befinner oss i.

Utseendemessig skiller den seg ut fra de andre i testen med en kjølig lysegrå overside, med noen få knallgrønne elementer rundt tastaturet. Vi vil tro dette er en design som appellerer til den yngre generasjonen, i det minste var det slik da vi viste frem maskinene til våre to tenåringsjenter hjemme.

Det tekniske

Maskinen gir bedre spillytelse enn de fleste andre i testen. Dette skyldes GeForce 8400M GS-grafikkprosessoren. Det å si at spillytelsen blir direkte god er kanskje å trekke det litt langt – det er rett og slett ikke noe man kan forvente i dette prissegmentet.

Maskinen leveres ellers med en Intel Pentium Dual-Core T2310-prosessor (1,46 GHz, 1 MB buffer). Ifølge Acer vil imidlertid denne maskinen selges framover med en T2330, som er litt raskere. Pentium Dual-Core er basert på samme arkitektur som Intels Core 2 Duo-prosessorer, men ligger ytelsesmessig under de rimeligste Core 2 Duo-modellene. Maskinen leveres med 250 gigabyte harddisk i likhet med maskinen fra Asus, men større enn for alle andre i testen.

 

Skjermen på 15,4 tommer har en oppløsning på 1280 x 800 og er meget blank. Den gir et skarpt og godt bilde, men også i overkant mye refleks etter vår mening.

I øvre skjermkant finner vi integrert webkamera og mikrofon. Dette er i og for seg praktisk, men oppløsningen på 0,3 megapiksler gjør det til en middelmådig løsning. Til for eksempel video i MSN og lignende vil det nok for de fleste gjøre jobben.

LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore

Tilkoblinger og ekspansjon

Av kontakter og tilkoblingsmuligheter har Acer et bra utvalg. I likhet med maskinen fra Asus vi nylig testet i dette segmentet, har Acer utstyrt maskinen med dvi-tilkobling i tilegg til vga. For dem som vil bruke en større ekstern skjerm er dette sentralt, etter vår mening.

I tillegg har pc-en vanlig tv-utgang, fire usb-porter (to på hver side) og én Firewire-kontakt. Vi finner også Gigabit Ethernet og modem. For ekspansjon har den plass for ExpressCard/54 samt en minnekortleser for sd/mmc/xd/ms.

Design og konstruksjon

Over tastaturet har Acer seks hurtigtaster, blant annet for å starte opp nettleser og e-post samt aktivering/deaktivering av trådløst nettverk. Vi satte også pris på en fysisk bryter for å justere volumstyrken opp og ned.

Den generelle konstruksjonen virker robust og skjermen er godt avstivet, samt at tastatur og styreflate er god. Styreflaten imidlertid ikke et eget rulleområde.

Vi setter stor pris på at pc-en har fire usb-porter og at de mest kritiske kontaktene for Ethernet og ekstern skjerm er plassert på venstre side slik at de ikke er i veien når man skal bruke en ekstern mus.

Pc-en holder ok temperaturer og har ikke spesielt høyt støynivå under normal belastning.

Aspire 5720-serien har de fleste kontaktene pluss minnekortleser på venstre side av maskinen. Dette er en fordel for de som vil ha fritt leide for bruk av en ekstern mus på høyresiden.

 

 

 

Ytelse og batteri

Applikasjonsytelsen for pc-en er helt grei, men prosessoren er ikke rask nok til at Acer havner ut blant de beste maskinene på dette området.

Når det gjelder spill gir GeForce 8400M GS-grafikkprosessoren gode muligheter for å spille, men du kan ikke forvente at nyere spill kan kjøres i spesielt høy oppløsning eller med de beste kvalitetsinnstillingene. Løsningen er imidlertid langt bedre enn pc-er med Intels X3100-grafikkprosessor eller andre brikkesettintegrerte løsninger, for eksempel ATIs X1250-løsning.

Batterimessig er maskinen bra. For applikasjonsbruk målte vi tiden til 3 timer og seks minutter, mens den klarte litt over to og en halv time med dvd-avspilling. En del andre maskiner til denne prisen har betydelig dårligere batterilevetid.

LES OGSÅ: Advent 1515: Billig advents-pc?

Ytelsesdetaljer

Som referanse har vi hovedsakelig med pc-er som koster fra 7000 til 10 000 kroner. Videre er Multicom IFL-90+ også med, i en konfigurasjon som koster 12-13 000. Når det gjelder bærbare pc-er trenger det ikke være en spesiell kobling mellom pris og ytelse. Faktorer som utstyr, størrelse, materialvalg/konstruksjon spiller ofte en større rolle.

PC-en fra Acer koster cirka 7 000 kroner. Av referanse-pc-ene i denne sammenheng koster også Multicom IFL-91, Elkjøp Advent 1515, HP Compaq 6715b og Asus F3SR cirka 7 000 kroner og har omtrent samme størrelse. Acer Travelmate 6492, Toshiba U300 og Lenovo R61 er noe dyrere, men fortsatt under 10 000 kroner.

 

Med 108 poeng i Mobilemark 2007 Productivity-testen viser maskinen ok ytelse under applikasjonsbruk på batteridrift. Pentium Dual-Core T2310-prosessoren er imidlertid noe svak på dette området.

 

Batteritiden ved applikasjonsbruk og dvd-avspilling er bra for Acer-maskinen. Vi ser at Multicom IFL-91, som koster det samme, har betydelig bedre batteritid, men denne maskinen har ikke like god grafikkprosessor og generell funksjonalitet.

 

Under PCMark05, som kjøres på strømdrift og med full ytelse, gjør pc-en det relativt bra sett opp i mot maskinene i samme prissegment.

 

GeForce 8400M GS-grafikkprosessoren gir mulighet for å spille. Man ser her tydelig forskjellen ned mot maskinene som har brikkesettintegrert grafikkprosessor som benytter systemminnet som videominne. Riktignok kan du ikke forvente å spille nye spill med veldig høy oppløsning og de beste kvalitetsinnstillingene.

 

Under spillet Half Life 2 ser man tildels at resultatene fra 3DM ark gjenspeiler seg. Acer-maskinen benytter en relativt rimelig løsning, men den er betydelig bedre enn de brikkesettintegrerte grafikkløsningene. Maskinen fra Asus i referansen benytter ATIs Mobility Radeon HD 2400-grafikkprosessor, og er i samme klasse.

Programvare

Av programvare får du med en rekke spilldemoer samt Arcade Deluxe, som er en egen mediesenterløsning for å spille av film og musikk og samt enkel videoredigering. Siden maskinen leveres med Vista Home Premium, har den dermed to ulike mediesenterløsninger.

Acer leverer ikke med plater for reinstallasjon av operativsystem, og det er heller ikke mulig å lage det. Gjennopprettingsfilene ligger på en skjult låst partisjon. Løsningen er for så vidt enkel og reduserer sikkert prisen litt, men skulle det senere være behov for å skifte ut harddisken, vil du miste operativsystemet, med mindre ikke dette gjøres av Acer.

 

Noen få knallgrønne elementer rundt det kjølige hvite tastaturet gir Acer-maskinen et friskt utsende.

Konklusjon

På grunn av den noe svake prosessoren påvirkes applikasjonsytelsen en del, men jevnt over er ytelsen grei. Både når det gjelder ytelse og batterilevetid bør man påse at man får modellen 5720GZ med kode LX.ANG0X.079 ifølge Acer. Med det sagt, vi har ikke så langt sett maskinen med denne koden levert med T2330-prosessor i stedet for T2310, men vår test er uansett basert på at maskinen er basert på T2310-prosessoren. Tidligere modeller enn denne skal ha noe lavere batterikapasitet enn de i overkant av tre timene vi fikk ut av vår testmodell.

Skal du ha en rimelig bærbar – enten det er til deg selv eller ungene - kan vi absolutt anbefale denne modellen. Både batterilevetid, skjerm og grafikkløsning er bra sett i forhold til prisen, og den kan skilte med gode finesser som dvi og minnekortleser.

Alt i alt får man mye for pengene gjennom Acer 5720GZ.

 

Acer Aspire 5720GZ

 

Pris: Ca. kr 7 000 inkl. mva.

Internett: www.acer.no

+ Dvi, skjerm, grafikkprosessor, stor harddisk

- Kun 1-års garanti.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Dual Core 2 Duo T2310 - Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB - Brikkesett: M965 - Grafikk: GeForce 8400M GS - Harddisk: 250 GB, 5400 o/min. - Optisk: 8x Dvd-brenner - Vekt: 2,8 kg - Mål: 4,5 x 37 x 27cm - Garanti: 1 år.

Skjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g - Bluetooth: Nei - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire: 1 stk 4-pin FW400 - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Ja - HDMI: Nei (via overgang) - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: Nei

Kortplasser: - 1 ExpressCard/54 - Minnekortleser

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar LES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen