IMPORT: Her er en samling Aperture-bilder importert inn i Lightroom 5.7. (Foto: Toralv Østvang)
IMPORT: Her er en samling Aperture-bilder importert inn i Lightroom 5.7. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe fisker i rørt vann

Adobe trapper opp vervingen.  Aperture-import integrert  i nyeste utgave av Adobe Photoshop Lightroom.

Adobes stadig sterkere bestrebelser på å kapre kunder blant brukerne av Apples konkurrerende programmer Aperture og iPhoto kan neppe betegnes som annet enn å fiske i rørt vann.

Dét viser oppgradering til 5.7-versjonen av Adobe Photoshop Lightroom, som nå er ute. Her har Adobe gjort det enda lettere enn i forrige versjon å importere bilder fra Aperture og iPhoto.

Felles økosystem

I sommer kunngjorde Apple at selskapets profesjonelle bildebehandlingsprogram Aperture for Mac og forbrukerprogrammet iPhoto ville fases ut til fordel for et felles bildebehandlingsprogram kalt Photos.

Apple har som mål å få på plass et felles økosystem for bilder og bildebehandling som skal fungere sømløst på alle slags Apple-enheter: iPhone, iPad og Mac.

iOS-utgavene av Photos - kalt Bilder på norsk – har allerede materialisert seg, og iPhoto finnes ikke lenger på iOS-plattformen. På Mac er det  fortsatt Aperture og iPhoto som gjelder, men i 2015, trolig tidlig på året, vil disse programmene bli erstattet av Photos, som er ventet å bli et mye mer profesjonelt program i OS X-versjon enn det er nå i iOS-versjon. 

Hvor profesjonelt det blir, er det imidlertid få utenom Apple som vet.

Dette har skapt stor usikkerhet hos profesjonelle fotografer og fotoentusiaster som har store bildesamlinger i Aperture. Hvis Photos også skal brukes av familiefotografer og amatører, må det nødvendigvis være veldig enkelt å bruke, slik mange Mac-brukere er vant til. Det mange lurer på, er om Apple greier å legge inn tilstrekkelig mange profesjonelle funksjoner «under skallet» til at dagens Aperture-brukere blir fornøyd.

– Svitsj, sier Adobe

Allerede samme dag som Apple kunngjorde Aperture og iPhotos endelikt i sommer, var Adobe på banen med et blogginnlegg der Winston Hendrickson, leder for Adobes Digital Imaging-avdeling, oppfordret Aperture- og iPhoto-brukerne til å svitsje til Adobes løsning, Adobe Photoshop Lightroom.

INVITASJON: Adobe med klar innbydelse til Aperture-brukerne om å svitsje.
INVITASJON: Adobe med klar innbydelse til Aperture-brukerne om å svitsje.

Alle de tre programmene – Lightroom fra Adobe og Aperture og iPhoto fra Apple – har det til felles at de i tillegg til bildebehandlingsfunksjoner også er lagd for å brukes til å administrere store bildesamlinger. De er altså utpregede arbeidsflyt-programmer.    

Blant argumentene som Adobe bruker overfor Aperture-brukerne, er at Adobes løsning også omfatter web og mobile plattformer, med sømløs tilgang til bildene fra pc, nettbrett, mobil og nettet. At Apple sikkert kan si det samme, er en annen sak.

Allerede i blogginnlegget i juni reklamerte Adobe for at den kommende 5.7-versjonen av Lightroom vil få en integrert importfunksjon for Aperture- og iPhoto-brukere.

Løsningen har riktignok vært tilgjengelig tidligere også, men da i form av en innstikksmodul som måtte installeres separat. Nå er funksjonen integrert i programmet.

Hva får man med?

Lightroom er ikke i stand til å importere alt fra en Aperture- eller iPhoto-database. Programmet greier å importere de uredigerte originalene som ligger i Aperture- eller iPhoto-databasen, samt sammenslåtte versjoner av redigerte bilder.

Bakgrunnen for det siste er at Lightroom ikke er i stand til å tolke endringene som brukeren har gjort i et bilde lagret i Aperture eller iPhoto.  Dette skyldes at Lightroom og Aperture/iPhoto benytter forskjellige slags bildeprosesseringsmotorer.

Anbefalingen fra Adobe er at man importere det opprinnelige og uredigerte bildet fra Aperture samt en TIFF-versjon av den redigerte versjonen. Da får man vel å merke med alle endringene, men man har ingen mulighet til å velge å beholde noen og forkaste andre.

Etter importen kan man organisere de importerte bildene slik i Lightroom at original og redigert versjon blir liggende ved siden av hverandre.

Det nye med importfunksjonen slik den nå er implementert i Lightrooom 5.7, er at den automatiserer prosessen med å konvertere et redigert bilde i Aperture og iPhoto til et sammenslått TIFF-bilde i Lightroom.

På sine nettsider har Adobe lagt ut detaljert beskrivelse av hvordan man importerer bilder både fra Apple Aperture og fra Apple iPhoto.

Vi har prøvd funksjonen etter å ha fått installert 5.7-versjonen av Lightroom på en Mac, og importfunksjonen fungerte greit, selv om vi ikke har rukket å analysere konverteringen grundig ennå. Det gikk imidlertid raskt å søke opp bilder basert på Aperture-stikkord etter at bildene var hentet over til Lightroom.

Slik gjør du det

Man starter med å ta backup, først og fremst av mottaksstedet, Lightroom-katalogen som man bruker. 

Deretter er menyvalget i Lightroom følgende: File > Plug-in Exstras > Import from Aperture Library

I dialogruten som dukker opp, får man blant annet oversikt over hvor mange bilder det er snakk om samt mulighet til å bestemme hvor de nye bildefilene skal legges. I Lightroom er det ganske vanlig å legge de fysiske bildefilene ett sted og selve databasekatalogen et annet.

Når man har importert bilder inn i Lightroom, blir disse automatisk lagt til Collections-panelet under etiketten «From Aperture». Bilder tagget med Apples ansiktsgjenkjenning, bilder med fargeetiketter og bilder samlet i stacks i Aperture, får med denne informasjonen i form av nøkkelord i Lightroom.

Et godt råd er å gjøre en liten prøveimport før man importerer en stor Aperture-base inn i Lightroom. Beregn god tid til jobben!

Skal – skal ikke

Vi skal ikke ta stilling her til om man bør gå over fra Aperture og iPhoto til Lightroom eller ikke. Det kan uansett være god grunn til ikke å forhaste seg, for vi vet ennå ikke hvordan Photos for Mac kommer til å arte seg. 

I ryktedebatten har vi blant annet merket oss at noen mener importen av gamle Aperture- og iPhoto-bilder kan bli enda enklere til Photos enn til Lightroom og at man trolig vil få med enda mer data om hvert bilde.

Abo-skepsis

Dessuten er det en del som kvier seg fra å gå over fra lisensbasert til abonnementsbasert programvare. Som kjent har Adobe gått over til abonnement på sin kreative programvare, hvor man for eksempel kan ta et komplett Creative Cloud-abonnement til cirka 470 kroner i måneden eller et abonnement bare på Photoshop og Lightroom til 99 kroner måneden. 

Dessuten er Lightroom fortsatt tilgjengelig som vanlig lisensprogram som man kan bruke til evig tid, om enn uten oppdateringer, hvis man ikke betaler for det. 

Noe av skepsisen til programvareabonnement er hva som skjer den dagen man bestemmer seg for å avslutte abonnementet – eller ikke lenger har anledning eller råd til å fortsette abonnementet.

I en samtale med PC World under årets Adobe Max-konferanse i Los Angeles tidligere i høst forsikret imidlertid produktsjef Tom Hogarty hos Adobe at man fortsatt får full tilgang til bildesamlingen sin selv om man avslutter abonnementet på Lightroom. 

Man mister riktignok tilgangen til Develop- og Map-funksjonene, men Library-, Slideshow-, Print- og Web-funksjonene vil fortsette som før, ifølge Hogart, som også har lagt ut et bloggnotat om saken. 

Kamerastøtte

Her er for øvrig listen over nye kameraer som støtte av Lightroom 5.7/Adobe Camera Raw 8.7:

 • Canon EOS 7D Mark II
 • Canon PowerShot G7 X
 • Canon PowerShot SX60 HS
 • Casio EX-100PRO
 • Fujifilm X30
 • Fujifilm X100T
 • Fujifilm X-T1 Graphite Silver
 • Leaf Credo 50
 • Leica D-Lux (Typ 109)
 • Leica M-P
 • Leica V-Lux (Typ 114)
 • Leica X (Typ 113)
 • Nikon D750
 • Olympus PEN E-PL7
 • Olympus STYLUS 1s
 • Panasonic DMC-CM1
 • Panasonic DMC-GM1S
 • Panasonic DMC-GM5
 • Panasonic DMC-LX100
 • Pentax K-S1
 • Pentax QS-1
 • Samsung NX1
 • Sony ILCE-5100
 • Sony ILCE-QX1

I tillegg er Nikon D4S og Nikon D810 kommet på listen over kameraer som kan fjernestyres direkte fra Lightroom. 

Og blant objektivprofilene som er lagt inn, finner vi optikken i iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Den komplette listen finner du her.