AI: Syv ulike ansiktsuttrykk kan identifiseres (Foto: CNN)

Apple vet om du ser overrasket ut

Kunstig intelligens leser syv ulike ansiktsuttrykk og identifiserer hele 4.432 forskjellige objekter i fotografier. 

Publisert Sist oppdatert

Under utviklerkonferansen WWDC 2016 presenterte Apple en rekke bakenforliggende teknologier innen maskinlæring som fundament for nye operativsystemer.

AI

For mange er Siri, Apples digitale assistent, den mest synlige eksponenten for kunstig intelligens i Apples tjenester. Det er selvfølgelig det interaktive aspektet ved at man kan snakke til en iPhone og få et svar som forfører. Siri kommer nå også til macOS Sierra til høsten.

Men Siri er bare en "front end” for en rekke ulike teknologier som opererer i kulissene. CNN kunne tidligere i år melde om to ulike oppkjøp Apple foretok i henholdsvis oktober 2015 og januar 2016. Dette gjaldt selskapene VocalIQ og Emotient, som har spesialisert seg på gjenkjenning av ansiktsuttrykk og talesyntese og -gjenkjenning.

Forskjeller

Disse teknologiene foldes nå inn i Apples overordnete strategi for AI, kalt differensialt personvern. Ønsket om å verne om den enkeltes privatliv ivaretas ved at tilfeldige data injiseres i læringsgrunnlaget, slik at maskinlæringen foregår på bakgrunn av gruppedata fremfor individdata.

Fotoapplikasjonen "Bilder" (Photos) i macOS Sierra vil på samme måte som dagens utgave ha ansiktsgjenkjenning, men vil også kunne skjelne mellom syv ulike ansiktsuttrykk: Grådighet, forakt, nøytral, skrik, smilende, overrasket og mistenksom.

I tillegg kan hele 4.432 ulike gjenstandskategorier gjenkjennes og indekseres. Dette er alt fra epler og pærer til fjell og vidde.

Analyser på egen enhet

Under WWDC 2016-åpningstalen sa Apple-sjef Craig Federighi:

- Vi kjører 11 milliarder beregninger per bilde for å kunne oppdage ting, slik som at der er det en hest, der er det vann, der er det et fjell. Med dette kan man gjøre veldig kraftige søk på sin enhet.

De ulike gjenkjenningskategoriene ble identifiser av utvikler Kay Yin på bakgrunn av kode i beta-utgaven av Photos.

Via Fortune