NY REALITET: – Vi står foran begynnelsen på en ny virkelighet, sa Dell-günder og toppsjef Michael Dell da han presenterte selskapets nye strategi for Tingenes Internett. (Foto: Dell)

Dell vil ta IOT-styringen

Med milliardinvesteringer – i dollar – vil Dell EMC prøve å innta førersetet i utviklingen av IOT-løsninger. Dell har en ambisiøs strategiplan.

NEW YORK (Computerworld): Ett av stikkordene i Dell EMCs IOT-plan er å gjøre dumme sensorer smarte med maskinlæring.

Sentralt står også Dells servererfaringer og EMCs lagringserfaringer i håndteringen av de gigantiske datastrømmene som milliarder av IOT-sensorer vil skape.

Tingenes Internett forutsetter en infrastruktur som ikke er på plass ennå, men som Dell-ledelsen hevder selskapet kan bidra sterkt til å utvikle og bygge ut.

Industrirevolusjon 2.0

Ledelsen hos Dell erkjenner at selskapet til tider – og med rette – er blitt beskyldt for ikke å være blant de mest innovative blant verdens store it-selskaper. Til sitt forsvar fremholder Dell-folkene at selskapet har vært blant de flinkeste til å demokratisere informasjonsteknologien, som en av selskapets fremste strateger, Matt Baker, har uttrykt det.

Men nå har selskapet som ambisjon å være mer innovativt enn noen andre der det virkelig gjelder: Å ta ledelsen over 2.0-versjonen av den industrielle revolusjon.

Og den dreier seg mer enn noe annet om Tingenes Internett, også på norsk gjerne forkortet til IOT. For den engelske forkortelsen av Internet of Things har satt seg også i det norske språket.

IOT = IQT

Dell EMC mener imidlertid at IOT-aktørene foreløpig er kommet altfor kort på to avgjørende områder: Infrastrukturen for å håndtere de enorme datamengdene er ikke på plass. Og de mange milliarder nye sensorene som vi snart skal omgis av, må kobles sammen i systemer der maskinlæring er kjernen.

De dumme sensorene må rett og slett bli smarte.

De må få intelligens, gjerne også kalt IQ. Derfor markedsfører Dell sin nye strategi med et alternativ til forkortelsen IOT. Nå skal Dell gi oss IQT.

Tanken er at selv om den industrielle revolusjonen har brakt med seg store fremskritt, har den også bidratt til mange av problemene vi sliter med i dag, som klimaendringer og overbefolkning. Dell EMC mener at 2.0-versjonen av den industrielle revolusjon vil domineres av intelligente datamaskiner og maskinlæring som vil løse mange av problemene fra den opprinnelige industrielle revolusjon.

Under lanseringen i New York viste Dell hvordan IOT-teknologien i praksis kan revolusjonere landbruket. Les mer om det i artikkelen Landbruk i en nedlagt fabrikk. 

Data på farten

Når milliarder av sensorer gjøres mye mer intelligente enn i dag, skaper det enorme datamengder. – Dette utgjør en stor utfordring for programvaren, sa en av gründerne bak det britiske maskinintelligens-firmaet Graphcore, Nigel Toon, under Dells strategilansering i New York.

Han påpekte at IOT-datamengdene har veldig annerledes struktur enn det vi er vant til i tradisjonell databehandling. De er spredt ut overalt, og ikke minst er de «levende» data som skal analyseres mens de er i fart.

Graphcore har arbeidet i fire år med et prosjekt som skal materialisere seg i form av en ny prosessorarkitektur kalt IPU – Intelligent Processing Unit. Databransjen har for lengst tatt i bruk grafikkprosessoren – GPU-en – som middel til å akselerere dataprosesseringen til nivåer langt over det som den tradisjonelle sentralprosessoren – CPU-en – greier. Neste år lover Graphcore en ny, intelligent prosessor – altså IPU-en – som skal by på 10x ytelse av det som GPU-en klarer. Snart kommer en hundredobling av ytelsen.

Graphcore har Dell og flere andre kjente datafirmaer på investorlisten.

Én milliard dollar

Michael Dell fulgte opp med å kunngjøre at Dell Technologies vil investere én milliard dollar de neste tre årene på dette feltet, der det nå haster å utvikle kapasitet til å analysere dataene fra snart 100 milliarder enheter som snakker sammen. – Kunstig intelligens – AI – blir jetmotoren for menneskets videre utvikling, og data blir drivstoffet, bensinen, sa Dell.

Dell oppsummerte datahistoriens pendelsvingninger mellom sentral og distribuert databehandling der Skyen har ført til en viss sentralisering igjen. Men nå vil Tingenes Internett gjøre en stor del av databehandlingen mer distribuert igjen, fremholdt han og trakk fram et kjerneelement i Dells IOT/IQT-strategi: The Edge.

Det er her, ytterst på «kanten» av internett, at den store revolusjonen vil finne sted, ikke inne i den sentrale Skyen, ifølge Michael Dell. I utkanten av internett finner vi alle slags typer enheter som i økende grad kommuniserer direkte med hverandre, alt fra mobiltelefoner og biler til boreplattformer, roboter, hjerteovervåkingsutstyr og alt mulig annet.

SMART: Dell EMC kaller Tingenes Internett for IQT i stedet for IOT for å markere at selskapet vil bidra til at sensorene skal bli smartere enn i dag. (Foto: Dell)

Dell EMC ser for seg at en økende del av dataprosesseringen må skje direkte mellom disse enhetene i utkanten av internett. Eksempelet som Michael Dell trakk fram, var at når et rådyr hopper fram foran en selvkjørende bil, må systemene respondere i sanntid. Hvis sensordataene først må sendes til Skyen for analyse, vil rådyret være påkjørt før svaret fra Skyen har rukket å komme tilbake.

Ifølge Dell er løsningen en «distribuert kjerne-modell» – Distributed Core Model – der datasystemer opererer sammen med alle IOT-sensorene ute «på kanten» med respons i sanntid og med så mye innebygd intelligens at systemene lærer å tilpasse seg nye utfordringer.

– Dell har teknologien

Dells nye strategi bygger dels på at de mange fusjonene og oppkjøpene Dell har vært gjennom, gjør at selskapet allerede har mye av teknologien på plass for denne utviklingen, for eksempel Poweredge C-serverne som blir stadig bedre på maskinlæring. Teknologi fra Vmware og EMC står sentralt, med delt lagring, nettverksvitsjer, gateway-løsninger, servere og mye annet.

Konsernet har opprettet en ny divisjon for alt dette: Dell Technologies IoT Solutions-divisjonen, med Vmware-veteranen Ray O’Farrell som sjef.

I tillegg er Dells eget investeringsselskap, Dell Technologies Capital, godt i gang med å investere i oppstartsfirmaer på IOT-sektoren. Dette kommer i tillegg til den nevnte summen på én milliard dollar som Dell EMC vil bruke på egen forskning, utvikling, laboratorier, økosystemer og partnerprogram innen IOT – på partnersiden står blant andre Intel og Microsoft.

Siden 1984

Dell Technologies Inc. er i dag morselskapet til blant andre Dell Inc., som ble etablert i Texas i 1984. Da var gründeren, Michael Dell, snaut 20 år gammel. Han slo seg opp på et konsept om pc-produksjon for direktesalg til kundene. I dag er han 52 år og ifølge Forbes nummer 37 på listen over USAs rikeste.