HMMM: Har vi ikke alle lurt på hva som gikk gjennom hodet hans her?
HMMM: Har vi ikke alle lurt på hva som gikk gjennom hodet hans her?

Hva føler Bill Gates her?

Både Microsoft og Disney viser nå frem innovasjoner innen maskinlæring og syntese, inkludert en måte å analysere følelser fra et bilde. Er det slutten for sportsjournalistens «Hva føler du nå?»

Publisert Sist oppdatert

Både Microsoft og Disney viser nå frem nye teknologier som vi med all sannsynlighet kommer til å få se praktisk anvendelse av om kort tid.

Bakgrunnen er forskning innen ansiktsgjenkjenning, kunstig intelligens, maskinlæring og syntetisering.

Project Oxford

Microsofts pågående forskningsprosjekt Project Oxford kan vise til anvendelser både for ansiktsgjenkjenning og -verifisering samt tale-til-tekst-syntetisering og motsatt. Sist ut er et API for å identifisere emosjoner i et bilde. 

Den kunstige intelligensen identifiserer antall ansikter i bildet samt (formodentlige) sinnstilstand innen en rekke markører. Dette er sinne, forakt, avsky, frykt, lykke, sorgmod, overraskelse og nøytral tilstand.  

Og du kan teste selv. Bruk gjerne et bilde av deg ser der du husker hva du følte i øyeblikket det ble tatt - og se om Microsoft kjenner deg like godt som deg selv. 

Prøv Project Oxford emosjonsgjenkjenning her. Sjekk ut en promo-video nedenfor. Via Microsoft

Lykke, ispedd en dose forakt.
Lykke, ispedd en dose forakt.

FaceDirector

Disney, som også er kjent for en formidabel forskningsavdeling kalt Disney Research med doktorander i fleng, har på sin side vist frem en teknologi kalt FaceDirector som både kan synkronisere og syntetisere ansiktsbevegelser fra videokilder. 

Rent praktisk betyr det at man i filminnspillinger, der kostnadene er størst under selv opptakene, kan nøye seg med kun et fåtall takes og finjustere både timing og også følelsesregisteret i post-produksjonen. Litt som auto tuning for skuespillere. 

FaceDirector gjør at man kan ta utgangspunktet i to forskjellige følelsesmessige uttrykk og sømløse blende mellom disse. Det vil si, eksempelvis, gå fra sinne til sorg til glede og tilbake - innen samme monolog.

Sjekk ut videoen nederst for en demonstrasjon. Via Disney Research