NYHETER:

Intel Gaudi 3. (Foto: Intel).
INTEL AI: Gaudi 3 AI-akseleratorsett som skal konkurrere mot Nvidia, også på pris. Og mot AMDs prosessorer. (Foto: Intel).

AMD og Intel tar opp kampen mot Nvidia med nye brikker og priser

Intels Lunar Lake AI-brikke og AMDs Instinct MI325X-akselerator vil være en sterk utfordrer for Nvidias dominans i AI-brikkemarkedet.

Computex-messen i Taipei har blitt slagmarken for AI-maskinvaregigantene da AMD og Intel avduket nye produkter og strategier som utfordrer Nvidias markedsdominans.

AMD har annonsert lanseringen av sin Instinct MI325X-akselerator, som skal lanseres i fjerde kvartal 2024. Dette vil bli etterfulgt av MI350-serien, basert på den nye CDNA 4-arkitekturen, som forventes i 2025.

Selskapet hevder at MI350 vil tilby en 35-ganger økning i AI-beslutningsytelse i forhold til forgjengeren, MI300-serien. AMD planlegger også å introdusere Instinct MI400-serien, som bygger på den fremtidige CDNA «Next» -arkitekturen.

Også Intel er med

I mellomtiden avduket Intel sin Lunar Lake-klientprosessorarkitektur, med mål om å utvide sin tilstedeværelse i AI PC-kategorien.

Intel lanserte også sine Xeon 6-prosessorer som er designet for å forbedre ytelsen og energieffektiviteten til datasentre. Selskapet annonserte også betydelig lavere priser for sine Gaudi 2 og Gaudi 3 AI-akseleratorsett sammenlignet med lignende produkter fra Nvidia.

Nvidia har mer på lager

Disse kunngjøringene fulgte tett på Nvidia-sjef Jensen Huangs avsløring om at Nvidias neste generasjons AI-brikkeplattform, Rubin, som skal lanseres i 2026, vil inneholde nye GPU-, CPU- og nettverksbrikker.

Analytikere sier at Nvidias Rubin-plattform kan utkonkurrere brikker fra rivalene AMD og Intel når det gjelder rå kraft. AMD og Intels markedsposisjonering og unike salgsargument vil imidlertid være nøkkelfaktorer for å avgjøre hvor konkurransedyktige de er mot Nvidias teknologi.

– Intel har for eksempel vært aggressive med prisingen og undergravd Nvidia betydelig, sier analytiker Akshara Bassi i Counterpoint Research, ifølge Computer Sweden.

Intel rimeligere

– Gaudi 3 koster rundt 125.000 dollar og Gaudi 2 koster 65.000 dollar, sammenlignet med Nvidias løsninger som kan koste over 300.000 dollar. Denne prisingen gjør Intel til et attraktivt alternativ, spesielt gitt de totale eierkostnadene og ytelsen per watt, noe som er kritisk for mange bedrifter.

Dette betyr at for grunnleggende AI-arbeidsbelastninger som involverer billioner av parametere, vil Nvidia forbli det beste valget på grunn av sin overlegne datakraft. For mer spesialiserte oppgaver kan imidlertid AMD og Intel tilby kostnadseffektive alternativer.

Denne strategien lar hvert selskap spille på sine unike salgsargumenter, ifølge Manish Rawat, halvlederanalytiker hos Techinsights.

– Nvidia har som mål å styrke sitt økosystem og innovasjonslederskap, mens AMD søker å kapitalisere på veikartet og partnerskapene, sier Rawat.

– Intel er fokusert på kostnadseffektivitet, pålitelighet og strategiske allianser for å gjenvinne markedsandeler i dette konkurranselandskapet. Hvert selskaps strategi understreker deres distinkte styrker og utfordringer når det gjelder å forme fremtiden for AI og beregningsteknologi.