ULV I FOREKLÆR: Brother MFC-J4620DW er en ulv i fåreklær, eller mer korrekt en A3-skriver i A4-drakt.

TEST: Brother MFC-J4620DW – A3-skriver i A4-drakt

Brother har hatt suksess med små A3-blekkskrivere. Vi har prøvd en modell som egentlig er en A4-skriver, men som gjør det mulig å skrive ut A3-dokumenter enkeltvis.

Brother har jobbet mot bedriftsmarkedet med blekk-baserte skrivere og multifunksjonsmaskiner i mange år, og har høstet gode erfaringer. Ikke minst har selskapet lykkes godt med å kombinere blekkteknologien med mulighet for utskrift i A3-størrelse.

Brother MFC-J4620DW er litt spesiell fordi den er en A3-skriver i A4-drakt, altså en ganske liten maskin til A3-skriver å være.

Litt A3

Vi snakker for ordens skyld om en multifunksjonsmaskin, men det er bare utskriftene som kan kjøres ut i A3-format. De andre multifunksjonsaktivitetene ­– kopiering, skanning og faksing – er begrenset til A4-format.

Maskinen markedsføres da også først og fremst overfor små kontorbedrifter, i tillegg til at hjemmekontorbrukere er i målgruppen.

Med en prislapp på snaut et par tusen kroner må denne Brother-maskinen regnes som en ganske rimelig multifunksjonsmaskin. Den er vel å merke ikke bygd for de store utskriftsoppgavene. Enheten er utstyrt med en 150-arks frontmatet papirskuff. Ønsker man å skrive ut i A3-format, må A3-arkene mates inn manuelt fra baksiden – ett og ett.

Elkjøp har en spesialversjon av denne skriveren i sin portefølje, med modellnavnet Brother MFC-J4625. Den er i praksis identisk med J4620 som vi har testet, bortsett fra at det følger med en ekstra kassett med sort blekk. Elkjøp selger skriveren for 1495 kroner inklusive mva.

Rask på tekst

Vårt 50-siders testdokument med ren tekst ble skrevet ut forholdsvis raskt i normal kvalitet, to minutter og 24 sekunder. Dette er i tråd med Brothers spesifikasjoner på 20 sider i minuttet.

I kladdemodus gikk bare litt fortere, to minutter og to sekunder, men det var forholdsvis liten forskjell på tekstdokumenter skrevet ut  i henholdsvis normal- og kladdemodus, og kladdemodus-dokumentene var gode nok til å kunne sendes til kunder og forretningsforbindelser, etter vår mening.

I testen registrerte vi store forskjeller på hastigheten når maskinen var koblet opp trådløst sammenlignet med utskrift via usb-kabel.

Vi var ikke så veldig imponert av at utskriften av et Photoshop-bilde i A4-størrelse tok 35 sekunder fra utskriften startet, altså etter at den innledende dataoverføringen fra pc-en var ferdig. Dette var i normal utskriftskvalitet. I kladdekvalitet sparte vi rundt 10 sekunder, mens det i beste kvalitet tok hele to minutter og 35 sekunder.

Disse utskriftsprøvene ble kjørt ut via trådløst nettverk. Hva skjedde etter at vi gikk over til usb-oppkoblet skriver? Jo, da sank utskriftstiden drastisk. Om maskinen generelt er treg på trådløsutskrift eller om det var ekstra tregt på det trådløse nettverket på vår testlab den dagen, vet vi ikke, men normalt er det ganske liten trafikk på dette lokalnettet, så dette kommer vi til å granske grundigere når vi får tid.

På kladdeutskrift ble utskriftstiden av Photoshop-filen redusert til ni sekunder da vi gikk over til usb. Utskrift i normal kvalitet endte på 12 sekunder, og i beste fotokvalitet endte vi på ett minutt og 12 sekunder, mer enn en halvering av utskriftstiden sammenlignet med bruk av trådløs oppkobling.

BLEKKPATRONER: Brother MFC-J4620DW bruker fire blekkpatroner. (Foto: Toralv Østvang)

På vanlig kopipapir er det ganske stor forskjell på utskriftskvaliteten fra normal til beste kvalitet når det dreier seg om foto, så hvis man skal skrive ut for eksempel en prisplakat med bilde som skal henge i butikken, bør man nok velge beste kvalitet.

Vi konstaterte at utskriftene kom ut helt tørre, og det var ikke noe tilløp til at blekket gled utover selv når vi gned ganske hardt på arket.

Et vanlig én-sides kontordokument med litt tekst og en Excel-graf tok vel 43 sekunder i beste kvalitet, via usb-kabel. I normal-kvalitet tok det vel fem sekunder, mens det tok vel fire sekunder i kladdekvalitet.

Lett på nett

Det var fort gjort å få Brother-skriveren på det lokale trådløse nettet, og fra iOS-appen Brother iPrint&Scan var det tilsvarende raskt og enkelt å sette i gang utskrifter fra en iPhone. Her fikk vi skrevet ut dokumenter, nettsider og iPhone-bilder i en fei.

Brother MFC-J4620DW er en helt kurant kopimaskin og gir kopier av kontordokumenter med tekst og grafikk som vi prøvde, med forholdsvis moderat reduksjon av kvaliteten. Kvaliteten bedres noe hvis man velger ”beste kvalitet” på kopien, men forskjellen er såpass beskjeden at den ekstra ventetiden normalt neppe er verdt bryet.

Konklusjon

Brother MFC-J4620DW er en moderne multifunksjonsmaskin med alt det nyeste innen oppkoblingsmuligheter og kommunikasjon.

Den veiledende prisen som er oppgitt på Brothers nettsider, ligger på 2050 kroner inklusive mva., men butikkprisene hos Prisjakt.no ligger på rundt 1600-1700 kroner inklusive frakt.

Vi anbefaler gjerne denne multifunksjonsmaskinen til bruk på hjemmekontor, hos småbedrifter eller hos små avdelinger med forholdsvis moderat utskriftsbehov.