STYRER MILLIARDER: Berit Svendsen (Telenor), Toril Nag (Lyse Tele) og Anne Berit Rørlien (Viken Fier). Montasje: Kenneth Christensen
STYRER MILLIARDER: Berit Svendsen (Telenor), Toril Nag (Lyse Tele) og Anne Berit Rørlien (Viken Fier). Montasje: Kenneth Christensen

Damene styrer telemilliardene

Nesten to av tre ansatte i telebransjen er menn, men det er tre damer som samlet styrer flest milliarder. De leder Telenor Norge, Lyse og Viken Fiber.​

Publisert Sist oppdatert

Det er åtte teleselskaper med samlet omsetning på 47,2 milliarder kroner i 2015. 30,2 av disse milliardene er det konserndirektør Toril Nag i Lyse, Norges-sjef Berit Svendsen i Telenor og administrerende direktør Anne Berit Rørlien i Viken Fiber som operativt styrer.

De fem mennene som styrer milliardselskaper har bare 17 milliarder i sin omsetning. Så selv om damene er i mindretall, styrer de nesten to tredjedeler av milliardene. Og de har kundemakt med over halvparten av mobilkundene og 570.000 fiberkunder til sammen.

Det gjør de også om vi kompenserer en del for at Lyse teles omsetning inneholder 71 prosent av omsetningen i Viken Fiber, men også hele omsetningen i Altibox slik at forholdstallene faktisk tipper ytterligere i kvinnenes favør. I det store bildet er med andre ord ikke telebransjen i Norge spesielt fattige på innflytelsesrike toppledere. 

I Telenor ledes også noen datterselskaper av kvinner, blant andre  Camilla Amundsen i Talkmore og Åsa Lunde i Dipper.

Vi må også fortsatt nevne Ingvild Myhre som har sentrale styreposisjoner i Ainmt, eierselskapet til Ice.

Går vi over til bredbåndselskaper som det er 128 operative av er det få vi finner foruten Anne Berit Rørlien i Viken Fiber. Men nevnes må Ane Marte Hausken som har overtatt Lyse Fiber med 689 millioner i omsetning. Nina Vesterby leder Homenet.

I mindre bredbåndselskaper finner vi kun Gunnhild Hillestad i Kvinnherad Bredbånd, Gunnlaug Egeland i Varanger Kraftutvikling pluss Hege Lauvik i Austevoll Kraftlag/Lysglimt. Trude Malterud leder Norges Televisjon (NTV).

Milliardselskapene i telebransjen

  Omsetning i milliarder kroner Toppleder
Telenor Norge 26,5 Berit Svendsen
Telia Norge 9,2 Abraham Foss
Get/TDC 3,6 Gunnar Evensen
Lyse tele 2,7 Toril Nag
Altibox 1,6 Nils Arne Bakke
Broadnet 1,4 Martin Lippert
Nextgentel 1,2 Erik Lunde
Viken Fiber 1 Anne Berit Rørlien
Totalt 47,2