DYRT: At ansatte forlater selskapet koster Amazon dyrt. (Foto: Unsplash)

Amazon klarer ikke beholde nyansatte - så mye koster det

Lekkede dokumenter tilsier at det går ganske dårlig for nettgiganten.

I følge konfidensielle dokumenter som Engadget har fått tak i, er det dårlig stilt hos Amazon. Det er angivelig kun en tredjedel av nye ansatte i 2021 som ble værende i selskapet lenger enn 90 dager. Resten sa opp, ble sparket eller gjort overflødige.

De samme dokumentene vurderer dette tapet til å koste Amazon nesten 8 milliarder kroner globalt årlig.

Lite utvikling

Dette gjelder ikke kun ferske ansatte i junior-posisjoner, men er et problem i hele organisasjonen, i følge rapporten som ble produsert i januar 2022. Ledere på flere nivå føler at rollene deres står på stedet hvil. "Den primære grunnen til at administrative ledere trekker seg er på grunn av karriereutvikling og forfremmelser," heter det i en av rapportene, mens de også indikerer at de samme problemene representerer den nest høyeste grunnen til å slutte blant den arbeidsstyrken som ikke jobber med fysisk arbeid.

Høyere enn bransjestandard

New York Times har tidligere funnet at blant Amazons timeansatte er det et gjennomtrekk på rundt 150 prosent. Det er tre ganger standarden i resten av bransjen. Rundt tre prosent av timesansatte forlater selskapet hver uke. I følge interne dokumenter kan dette føre til at Amazon brenner gjennom hele den tilgjengelige arbeidsstokken i USA i løpet av få år.

De timesansatte har heller ikke gode utsikter for større ansvar hos Amazon. I følge undersøkelsene New York Times har gjort, er det ikke lagt opp til interne forfremmelser. De som starter nederst i organisasjonen og klarer komme seg oppover, blir målt og satt opp mot ansatte med høyere utdanning. Hele 39 prosent av nyansatte ledere i 2021 var rett ut av universitetet, og hadde ingen tidligere lederskapserfaring eller personalansvar.