I STARTBLOKKENE: Toppsjefen i AMD, Lisa Su, har nå fått selskapet i posisjon til å konkurrere med Intel på alvor igjen. Mye henger på den kommende Zen-arkitekturen.

AMD utfordrer Intel igjen

Etter noen år utenfor rampelyset, er AMD nå igjen klare til være den utfordreren de en gang var. Her er hvordan.

Publisert Sist oppdatert

Rivaliseringen mellom AMD og Intel var kanskje på sitt tydeligste på begynnelsen av 2000-tallet, da selskapene konstant utfordret hverandre med en stadig strøm av innovasjoner. Siden den tid har imidlertid AMD mistet sporet, og framstår knapt som noen utfordrer i det hele tatt til Intel nå. Men konkurransesituasjonen kan endre seg, kanskje allerede til neste år, skriver våre kolleger i Computerworld.com.

År med tilbakegang

Intels x86-brikker er installert i de aller fleste pc-er og servere, og AMD har mistet markedsandeler her i en årrekke. AMDs brikketeknologi har sakket akterut for Intels, etter noen dårlige arkitekturendringer, tvilsomme oppkjøp og produksjonsproblemer.

Intels markedsandel på x86-baserte prosessorer var på hele 87,7 prosent i fjerde kvartal 2015. Dette er en oppgang fra 86,3 prosent i samme periode året før.

AMD hadde kun 12,1 prosent i samme periode, og det var en nedgang fra 13,6 prosent året før, ifølge markedsanalytikerne i selskapet Mercury Research.

Smarte grep

Men i den senere tid har AMD gjort flere smarte grep. Selskapet bestemte seg for å gjøre seg mindre avhengig av det fallende pc-markedet i 2013, noe Intel har innsett helt nylig, og kuttet nærmere 12.000 jobber tidligere i april.

AMD har også fokusert sine ressurser på spesialprodukter, og har truffet svært godt med sine spesialiserte prosessorer for Playstation 4 og Xbox One.

AMD er nå i posisjon til å igjen true Intels markedsdominans. Bare tiden vil vise om AMD vil lykkes, men her er en rekke teknologier og forretningsbeslutninger AMD har å lite på i konkurransen mot Intel.

X86-lisensiering

Det er godt mulig du vil se pc-er og servere som bruker AMD-baserte brikker som ikke er lagd av AMD. Selskapet lisensierer nå ut sine aller beste prosessorarkitekturer, og det langvarige racet med bare to hester på dette området kan snart ha flere deltakere. Det er en utvikling som vil skade Intel mer enn AMD. Lisensiering er en enkel måte for AMD  å øke sin installerte base av sin prosessorteknologi, i tillegg til at dette genererer lisensinntekter.

AMD har helt nylig kunngjort at selskapet lisensierer sin kommende Zen.arkitektur av x86-baserte serverprosessorer til THATIC, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd., som er et samarbeid mellom AMD og kinesiske offentlige og private investorer.

Ledende grafikk

AMD har en verdifull eiendel der Intel ikke har noe lignende: Grafikkprosessorene Radeon og Firepro, som er GPU-er i verdensklasse. Grafikkprosessorer er i vinden, og salget av spillpc-er er økende i et ellers sviktende marked.

Intel ønsker å fokusere på spillpc-er, men har bare en god CPU. AMD har stadig Nvidia å konkurrere mot på GPU-siden, men selskapet har en kombinasjon av maskinvareteknologier som setter dem i bedre stand til å konkurrere om spill og virtuell virkelighet enn det Intel kan.

Allsidig prosessortilbud

Dersom du ønsker ARM-baserte prosessorer for pc-er eller servere, så har AMD det. Om du derimot ønsker x86-baserte brikker i stedet, så har AMD det også. Denne allsidigheten har lederne i AMD fremhevet gang på gang de siste årene. AMDs forretning hviler på x86, men selskapet har også ARM-teknologi på lager, noe som kjapt kan eksplodere inn i servere og apparater (embedded devices) i de kommende årene. Intel på sin side lager bare x86, og har ingen planer om ARM-markedet.

Zen CPU

AMD legger mye håp i sin kommende prosessorarkitektur Zen x86 – om denne feiler, kan den dra ned hele selskapet. Men samtidig kan Zen bli det nye våpenet som plasserer selskapet på like fot med Intel, slik at AMD kan konkurrere på dette viktige markedet. AMD Zen kan til og med klare å tiltrekke seg entusiaster som i dag er å finne i Intel-leiren, for AMD lover en ytelsesforbedring på 40 prosent per klokkesyklus i prosessoren. Dette overgår de ensifrete forbedringene vi har sett fra de seneste x86-prosessorene med en god margin. De første Zen-prosessorene for entusiast-pc-er kommer senere i år.

Servere

Tiden er moden for at AMD skal vokse i servermarkedet. Intels overlegne Xeon-brikker har i lang tid utklasset AMDs Opteron-prosessorer på dette området. AMD hadde en gang en tosifret markedsandel, men det var før problemene med Bulldozer-arkitekturen, som slet med feil og dårlig konstruksjon. AMDs serverstrategi ligger derfor i ruin akkurat nå, men selskapet kan fort komme tilbake, om Zen-brikkene treffer blinken. AMD vil til å begynne med rette Zen-brikkene inn mot hyperskalerte servere, deretter mot andre markedssegmenter. 

Det kinesiske markedet

AMD jakter på det voksende kinesiske servermarkedet ved å lisensiere ut sin kommende x86-baserte prosessorarkitektur til THATIC. Dette frigjør ressurser for AMD, som selskapet ellers måtte ha brukt på å selge brikker i Kina. AMD kan også bruke denne lisensieringsstrategien på å selge flere pc-er i Kina, et land der selskapet har en trofast tilhengerskare blant de som lager sine egne hjemme-pc-er.

Spesialbrikker

AMD måtte finne nye områder å selge sine prosessorer da pc-markedet sviktet for dem. Dermed fokuserte selskapet på produkter til spillkonsoller, maskiner for gamlbling, minibanker og bilindustrien, alle områder som har behov for spesialbrikker.

Produsentene av spillkonsoller har allerede kommet tilbake til AMD for flere prosessorer, og AMD aksepterer nå utelukkende svært store bestillinger av spesialprosessorer, bestillinger som skaffer selskapet en solid omsetning.