AMD: Polairs-arkitektur i dedikerte grafikkort for 15-tommeren (Foto: Apple).

AMD Polaris i nye MacBook Pro

Apple velger AMD GPU fremfor Nvidias Pascal-grafikkort selv om sistnevnte er raskere, for førstnevnte kan drive flere skjermer.

Publisert Sist oppdatert

Apples nye MacBook Pro kommer i ulike størrelser og utførelse - ikke minst er grafikkløsningene forskjellige i 13- og 15-tommeren.

Apple velger typisk integrerte grafikkort for inngangs-modellene blant de bærbare. Dette skyldes blant annet forventningen om en type bruk som ikke er grafikk-intensiv, samtidig som disse løsningene også sparer strøm og dermed gir lengre batterilevetid.

2+2+1

For at topp-modellene skal kunne leve opp til Pro-kallenavnet velger man dedikerte grafikkbrikker i tillegg til integrerte, slik at man får en to-delt løsning med tilbakefall til integrert GPU i en normal-situasjon.

I de aller siste modellene har Apple igjen valgt AMD, denne gangen brikker med Polaris-arkitektur. På papiret kunne man selvfølgelig tenke seg Nvidias Pascal-plattform som har høyere ytelse, men den har også sine ulemper.

Apples hovedanliggende ved valg av dedikert skjermkort har nok vært ønsket om å kunne drive flere eksterne 5K-skjermer. AMDs brikkesett fikser to eksterne 5K-skjermer i tillegg til maskinens egen skjerm, og dette klarer ikke Nvidia-chipen.

DP 1.2 - 1.3

Forklaringen ligger i at vi er i en overgangsperiode mellom DisplayPort 1.2 og 1.3-spesifikasjonen. De fleste monitorene på markedet støtter kun førstnevnte, og da blir det slik at man på grunn av den særs høye oppløsningen må splitte video-signalet i to kanaler på grunn av båndbredde-begrensningen i DP 1.2. 

Det er altså faktisk to “vanlige” monitor-signaler som sendes til én og samme skjerm. Dermed trenger man støtte for hele 2+2+1 skjermer for 2x5K pluss egen skjerm. AMDs Polaris klarer faktisk seks monitor-signaler, det gjør ikke Nvidia.

Dette gjelder altså kun 15-tommeren med Touch Bar. Etterhvert som DisplayPort 1.3 blir mer utbredt, kan bildet (ordspill tiltenkt) endre seg, men man skal ha i mente at Pascal-brikkesettet også bruker mer strøm - noe som igjen betyr mer varme og kortere batterilevetid.

Sjekk ut en ArsTechnica-video nedenfor der Touch Bar anmeldes.

Via ArsTechnica