SIKRERE: Google vil gjøre Android sikrere ved bedre håndtering av minne med Rust.
SIKRERE: Google vil gjøre Android sikrere ved bedre håndtering av minne med Rust.

Sløve Android-brukere utsatt for angrep

Sikkerhetsangrep mot Android lykkes fordi brukerne er slappe med å verne mobilen sin.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at vi er inne høysesongen for å miste eller bli frastjålet telefonen, gjør norskinger lite for å verne innholdet i mobilen. Selv om det for svært mange oppleves som verre å miste mobilen enn å miste lommeboka.

Telenor melder at så mange som to av fem i Norge i aldersgruppa 18 til 34 år har opplevd å miste eller bli frastjålet mobiltelefonen.

Nå viser det seg at de to store mobilplattformene i Norge har skilt lag i sikkerhetsbevissthet. Apple klarer seg bedre.

Verre enn PC

Skadevare rettet mot smarttelefoner har blitt den vanligste angrepsarenaen, rapporterte Nokia i mars. Da kunne de fortelle at 60 prosent av alle sikkerhetstrusler i den digitale verden knyttes til smarttelefoner av alle typer. Truslene mot Windows-PC-er hadde dabbet kraftig av.

Det inkluderte en sterk vekst i truslene mot Apple og deres Ios-plattform.

Men det viser seg at Apple-brukerne også har fått opp bevisstheten. I en fersk rapport fra sikkerhetsselskapet Trend Micro viser det seg at norske Apple-brukere er flinkere enn Android-brukerne til å verne telefonen.

Over 90 prosent av Apple-brukerne sikrer telefonen sin med en tallkode eller lignende. Fire av fem Apple-brukere sikkerhetskopierer mobilen sin, og halvparten gjør det gjennom tjenesten Apple tilbyr.

For Android er tallene 63 prosent tilgangssikring og 58 prosent sikkerhetskopiering. 

Det er Norstat som har undersøkt sikkerhetsholdningene i Norge i juni 2016, på oppdrag fra Trend Micro.

En langvarig negativ utvikling

Norge er et av unntakene i verdensmarkedet der Apple selger veldig mye av sine smarttelefoner i et marked der smarttelefoner lenge har vært vanligst. Globalt er andelen til Android over 80 prosent, mens det i Norge i perioder har hatt over 50 prosent markedsandel for Iphone.

Utviklingen der Android er blitt en yndet arena for skadevare og sikkerhetsangrep startet for over fem år siden. Det henger sammen med at Android tok over smarttelefontronen fra Nokia.

Muligheter for bransjen

Det kan virke som om produsenter av smarttelefoner og forhandlerne av dem har en genuin egeninteresse i å lære opp brukerne i sikker Android-bruk.

At potensialet er stort, viser Trend Micro-rapporten med at kun én av ti brukere bruker operatørtilbud om sikkerhet. Dette gjelder for eksempel sikkerhetskopitjenesten som Telenor tilbyr.

- Vår erfaring er at altfor mange tenker at ”det skjer ikke meg”. Det kan være en farlig holdning, for når telefonen først er stjålet eller angrepet av cyber-kriminelle, er det for sent å være etterpåklok, sier Karianne Myrvold, som er marked- og kommunikasjonssjef i Trend Micro, i en kommentar til egen rapport.