APP: Et desennium med kuraterte applikasjoner. (Illustrasjon: Apple)

App Store fyller 10 år

Apple runder en solid milepæl den 10. juli når app-revolusjonen fyller 10 år.

Publisert Sist oppdatert

Det er ti år siden Apples AppStore så dagens lys.

Siden den gangen har pilene pekt oppover, og butikken har dratt igang en aldri så liten revolusjon.

Applikasjoner, mobilt

Det er alltid lettere å se historien i sidespeilet, og ofte tenker vi på iPhone som gnisten som startet den store smarttelefon-revolusjonen. Men vi glemmer som oftest at den aller første iPhone ikke var klar for apper.

Med iPhone generasjon én måtte man nøye seg med Apples egne apper som fulgte med ved kjøp, eller så var man henvist til webben. Og det var også Apples egen holdning: Apper? Lag de som web apps.

Men Apple lanserte AppStore kun ett år etter iPhone-lanseringen i 2008, og plutselig var vi igang. Og resten er historie, som man sier. Uten AppStore ingen Snapchat og Instagram, eller Angry Birds og Candy Crush.

Digital butikk

Suksessen ligger blant annet i det kuraterte innholdet som distribueres fra sentralisert hold hos Apple til oss enkelt og sikkert, uten fare for virus og marginalt med piratkopiering, og dessuten med en smertefri betalingsløsning.

Det hele ble så vellykket og med et så stort mangfold av tilbud at Apple slet med å gjøre innholdet kjent for publikum - en pågående prosess som har fått fornyet oppmerksomhet med iOS 12.

Én milliard kunder

Men den virkelige revolusjonen ligger kanskje i at hvem som helst i prinsippet kan utvikle for iOS og samtidig ha tilgang til en plattform som det er enkelt å kapitalisere på.

Riktignok har man måttet finne seg i lavere priser enn det man kunne avkreve for macOS-applikasjoner, med mange gratisapper som dessuten har gitt oppgave til mange kreative, men også upopulære freemium-modeller,  men dette oppveies ofte av det enorme volumet ved å betjene potensielt over én milliard aktive mobile enheter – både iPhone og siden også iPad. Og Apple Watch og Apple TV, om vi trekker linjen helt ut.

Så gratulerer, App Store, med 10-årsdagen!

Via Apple