Foto: Intel

Også Intel går for ultra

Apples kraftigste M2-prosessor som ble presentert til WWDC23 går under navnet Ultra. 

Publisert

Apples nye ARM-prosessorserie kalles for M2, og den raskeste modellen heter M2 Ultra.  

På denne måten baserer M2-serien seg på de samme betegnelsene som M1-serien:

M2, M2 Pro, M2 Max og M2 Ultra. Det begynner med de lette, bærbare, før det bygger seg opp til proff-modellene, og så skrivebordsmodellene. M2 Ultra finner du i Mac Studio, samt nye Mac Pro.

Intel, på sin side, har lenge hatt brikker med "i"-benevnelse: Core i7, for eksempel. Noen følte at dette kunne skape forvirring og sammenblanding med Apples bruk av i til iPhone, iPad, og så videre. Så derfor skal nå også Intels brikker hete Ultra, fra og med Meteor Lake-serien - og må altså ikke forveksles med Apples Ultra-brikker.

Og siden vi snakker om forveksling: Det viser seg at årets M2 Max-modell i prinsippet har den samme ytelsen som forrige M1 Ultra-modell. Så for de som vurderer mellom ulike maskiner så kan det være noe å ha i bakhodet. Brikkene er ikke nødvendigvis like, men altså sammenliknbare.

M2 Ultra, på sin side, har den dobbelte ytelsen av M2 Max, igjen. Men hva som faktisk blir den reelle ytelsen avhenger av en rekke faktorer. Årets M2 Ultra-brikker skal ha ny funksjonalitet som gjør at minnet som er tilgjengelig for grafikkytelsen kan optimaliseres langt bedre. Men hvilke konkrete effekter dette får i programvare avhenger delvis også av hvorvidt denne er optimaliser for nettopp det nye brikkesettet.  

 Sjekk videoen nedenfor for en gjennomgang av ytelse og effekt på det nye brikkesettet sett opp mot diverse proff programvare og benchmarks. Samtidig skal det sies at Apple også har valgt en vei der man ikke kan matche grafikkytelsen fra eksterne kort, og heller ikke den rå regnekraften fra det ypperste på markedet fra konkurrentene. Men, som det sies, the proof is in the pudding - så vi håper at programvaren optimaliseres for macOS, som tross alt kan levere en bortimot lydløs opplevelse takket våre overlegen termisk kontroll. 

Via Macworld og Macworld