Foto: Apple

Apple Watch Series 9

Verdens mest solgte klokke i ny utgave

Publisert

Apple har nylig lansert en ny versjon av Apple Watch, Series 9.

Den er raskere, men en spesialutviklet S9 SiP-prosessorpakke som øker både ytelse og funksjonalitet – med en magisk, ny dobbelttrykk-bevegelse, mer lyssterk skjerm og raskere Siri på enheten. Smarturet kan dermed også få tilgang til og kan loggføre helsedata og Presisjonssøk for iPhone direkte på enheten.

Og for første gang kan kundene også velge en karbonnøytral versjon av klokken. Samtidig ble også Apple Watch SE presentert, en rimeligere innstegsmodell.

Ny dobbelt-trykk

En sinnrik ny funksjonalitet som Apple har utviklet er en ny dobbelttrykk-bevegelse uten å berøre skjermen. Man kan trykke pekefingeren og tommelen på klokkehånden sammen to ganger for raskt og enkelt å utføre mange av de vanligste handlingene - handsfree-svaret på høyreklikk. 

Dobbelttrykking styrer hovedknappen i ulike apper og kan brukes til å stoppe en tidtaker, spille av eller sette musikk på pause eller utsette en alarm. En algoritme registrerer de ørsmå bevegelsene og endringene i blodgjennomstrømning når pekefingeren og tommelen utfører et dobbelttrykk. Dobbelttrykk-bevegelsen blir tilgjengelig i en programvareoppdatering neste måned.

På helsen løs

Helsefunksjoner er fremdeles en essensiell del av smartlokkens livsgrunnag. Syklister får Bluetooth-tilkobling for wattmålere, speedometer og kadensmålere. En treningsøkt på sykkel kan nå vises automatisk som en Live-aktivitet på iPhone og bruke hele skjermen når den trykkes på.

  • Nye Kompass-rutepunkter og Kart-funksjonalitet kan være til nytte under utendørsaktiviteter.
  • Det finnes ytterligere verktøy til støtte for mental helse med muligheten til å loggføre sinnstemninger i Mindfulness-appen. 
  • Og så finnes også muligheten til å måle tid tilbrakt i dagslys ved hjelp av lyssensoren, noe som kan bidra til å redusere risikoen for nærsynthet og også gi både fysiske og psykiske helsefordeler for brukere i alle aldre.

Apples mest lyssterke skjem

Den maksimale lysstyrken til nye Apple Watch Series 9 når helt opp til 2000 nit – dobbelt så mye som forgjengeren Series 8. Samtidig kan skjermen dimmes helt ned til én nit under mørke forhold.

Ultra-bredbånd

Den nye S9 SiP-prosessoren inkluderer en andre generasjons ultrabredbånd (UWB)-chip som gjør det mulig å bruke Presisjonssøk for iPhone 15-produktserien, som har samme chip. Presisjonssøk gir deg avstand og retning i tillegg til synlige, følbare og hørbare veibeskrivelser til en forlagt iPhone, selv om den er i et annet rom.

Ultrabredbåndet åpner også for dypere integrasjon mellom Apple Watch og HomePod. Når en Apple Watch-bruker befinner seg fire meter eller mindre fra en HomePod som spiller av lyd, vil Apple Watch Series 9 starte Spilles nå for å kontrollere avspillingen. Hvis ingenting spilles av på HomePod, vises det medieforslag øverst i den smarte stabelen.

Apple Watch Series 9 oppnår en batteritid på 18 timer under optimale forhold, og er ment å skulle kunne vare hele dagen. Apple Watch Series 9 er tilgjengelig i størrelsene 41 mm og 45 mm i fargene stjerneskinn, midnatt, sølvfinish, (PRODUCT)RED og en ny rosa urkasse i aluminium, i tillegg til urkasser av rustfritt stål i gull- og sølvfinish og grafitt.

Apple Watch Series 9 har en startpris på 5'490 kroner, og Apple Watch SE har en startpris på 3'390 kroner. Den nye Apple Watch-serien kan bestilles allerede nå, og er til salgs fra fredag 22. september.

Via Apple