MINDRE OG LETTERE: Nye Ipad Pro med 9,7-tommers skjerm er betydelig lettere og mindre enn storebror med 12,9-tommers skjerm. Begge kan brukes med Apple Pencil. (Foto: Toralv Østvang)

Nye Ipad: Fortsatt Pro etter krympingen?

TEST: Ipad Pro er kommet i «normal» størrelse, med 9,7-tommers skjerm. Er den Pro-navnet verdig?

Høsten 2015 vakte det stor oppmerksomhet da Apple lanserte Ipad Pro, et mye større nettbrett enn det folk flest var blitt vant til.

Apple lanserte som kjent den opprinnelige Ipad-en i 2010, og som alle hovedmodellene etterpå hadde den 9,7-tommers skjerm.

I 2012 supplerte Apple med Ipad mini, med 7,9-tommers skjerm. Den har tidvis solgt veldig bra, selv om den i senere tid har fått en viss konkurranse fra Iphone S-modellene, som har vesentlig større skjerm enn Iphone opprinnelig var kjent for.

Men så var det Ipad Pro, da. Med en skjermstørrelse på hele 12,9 tommer diagonalt kunne Ipad Pro lettere oppleves som en bærbar pc enn som et nettbrett.

I det som sannsynligvis er hovedmålgruppen – designere, illustratører, arkitekter og andre i såkalte kreative yrker – vakte Ipad Pro begeistring. Ikke minst var mange imponert over kombinasjonen av stor, berøringsfølsom skjerm og den nye digitale pennen, Apple Pencil. Riktignok en type redskap som Apple-gründer Steve Jobs i sin tid uttrykte forakt for, men som har vist seg å være populær blant Ipad Pro-brukerne.

På den andre siden var det dem som syntes det nye nettbrettet var blitt en aning for stort og tungt. Som vi påpekte i vår testomtale, var kombinasjonen av 12,9-tommers Ipad Pro og Logitechs tastatur Create en datamaskin som veide nesten 1,5 kg, en dobling av vekten til Ipad Pro uten tastatur (719 gram).

Man kan innvende at vi var uheldig med at Apple ikke var klar med sitt eget mye lettere tastatur, og at vi derfor fikk et litt feilaktig inntrykk av hvor stor og tung Ipad Pro egentlig er.

Uansett hadde de som styrer produktutviklingen hos Apple sannsynligvis allerede den gang forventet en slik reaksjon fra en del. I hvert fall begynte det etter en tid å komme rykter om en ny Ipad som skulle være omtrent like kraftig som Ipad Pro, men mye mindre.

Hendig størrelse

Og nå er den her. Apple kaller den ganske enkelt 9,7-tommers Ipad Pro, mens originalen benevnes som 12,9-tommers Ipad Pro. Mange hadde ventet at den nye skulle fått navnet Ipad Air 3, men Apple mener trolig at den har nok Ipad Pro-elementer – for eksempel prosessorkraften, stereohøyttalerne og magnetkontakten for tastaturet – til å forsvare Pro-navnet.

Vi har hatt nykommeren inne i halvannen uke når dette skrives, og vi har høstet nok erfaring med den til at vi antar 9,7-tommers Ipad Pro vil bli den foretrukne IPad-en blant folk flest (les: blant potensielle Ipad-kjøpere) i tiden som kommer.

12,9-tommers Ipad Pro er et imponerende nettbrett – ikke et vondt ord om den.  Men 9,7-tommersmodellen virker bare så mye mer praktisk til generell nettbrettbruk.

MINDRE BØR: Å gå over fra kombinasjonen til venstre, 12,9-tommers Ipad Pro og 5,5-tommers Iphone 6s Plus, til kombinasjonen til høyre, 9,7-tommers Ipad Pro og 4-tommers Iphone SE, betyr en merkbart mindre bør til hverdags. (Foto: Toralv Østvang)

For eksempel er jeg glad i å lese iBooks-bøker til langt på natt og har gjort det en god del med den store Ipad-en. Resultatet har vært slitne armer og håndledd og en konstant frykt for å få den tunge Ipad-en i fjeset når jeg sovner. Dét har vært vondt nok med lette nettbrett og mobiler, har jeg erfart tidligere.

Heldigvis er det gått bra til nå, men jeg føler likevel en viss lettelse ved sengetid når jeg nå er tilbake på en 9,7-tommers modell til denne farefulle aktiviteten.

12,9-tommers-modellen har jeg også kviet meg for å bruke til å lese nettaviser og slikt på t-banen, mens jeg føler meg veldig komfortabel med 9,7-tommers-modellen på fanget når jeg er på farten.

I det hele tatt er jeg inne i en heftig vurdering for tiden av hva som er hensiktsmessig når det gjelder størrelse på mobiler og nettbrett.

I en tid nå har kombinasjonen Iphone 6s Plus og 12,9-tommers Ipad Pro vært det jeg har båret med meg i lomma og skulderveska. Nå er disse byttet ut med nye kombinasjonen Iphone SE og 9,7-tommers Ipad Pro.

Begge løsninger – og kombinasjoner av dem – har sine fordeler og ulemper, men siden begge varianter nå har fått omtrent datakraft, om vi kan si det slik, går det klart i retning av at det letteste alternativet er å foretrekke. Litt avhengig av hva man skal ha gjort, naturligvis.

Kjekk som PC?

Vi målte vekten av 9,7-tommers Ipad Pro til 454 gram, som riktignok er 10 gram mer enn Apples egen vektangivelse, men vi skal ikke begynne å krangle om hvem som må kalibrere vekten sin først.

PC-ALTERNATIV: Apple markedsfører nye Ipad Pro som et aktuelt PC-alternativ for mange. Her er Ipad Pro med det nye Smart Keyboard-tastaturet – uten norske tegn foreløpig. (Foto: Toralv Østvang)

Apples tastatur, som heter Smart Keyboard for 9,7-tommers Ipad Pro og selges separat for 1.590 kroner, veier beskjedne 228 gram. Med dette tastaturet er nye Ipad Pro en bærbare lettvekter-PC på til sammen bare 682 gram.

Apple prøver å markedsføre 9,7-tommers Ipad Pro som et alternativ til PC-en for folk flest. Dét er nok et konsept som faller mange tungt for brystet, i hvert fall i Windows- og Linux-verdenen. Om en del Mac-brukere kan tenke seg å svitsje, gjenstår å se. De som gjør det, får i hvert fall en veldig liten og lett PC å dra på.

Nå bør kanskje forståelsen av at Apple prøver å selge inn den nye Ipad Pro som en alternativ PC, settes inn i riktig kontekst. Det var nærmest bare en bisetning fra folk i Apple-ledelsen under Ipad Pro-lanseringen og ikke et utsagn som ble utdypet og presisert – og som derfor gir rom for mange fortolkninger.

Jeg tror ærlig talt ikke at Apple-sjef Tim Cook mente at den nye Ipad Pro fullt ut kan erstatte min Imac med 27-tommers skjerm, fullstappet med RAM og med flere terabyte lagringsplass fordelt på interne og eksterne disker, slik enkelte synes å gjøre når de latterliggjør utspillet. Eller Windows-PC-en jeg har stående ved siden av.

Det var vel heller en antydning om at for eksempel en Ipad Pro med tastatur kan brukes til å gjøre mye av det jeg bruker en PC til når jeg er på farten og vil ha minst mulig datamaskin å dra på.

Jeg kan surfe på internett, sjekke epost, bruke alle Office-programmene til Microsoft til mye, selv om jeg ikke har tilgang til de mest avanserte funksjonene, jeg kan chatte, se på film, redigere bilder og video, publisere web-artikler i Wordpress og i det hele tatt gjøre svært mye av det jeg gjør på min Mac og min Windows-PC til daglig.

Men naturligvis vet vi alle at det er begrensninger, blant annet knyttet til filhåndtering, tungvint kopiering av data mellom enkelte programmer og så videre. Et nettbrett er ikke verktøy for «tungt» PC-arbeid. Fleroppgavekjøring er ikke så effektivt som i OS X for Mac eller i Windows, selv om flere og flere apper nå støtter opplegget for todelt skjerm i IOS.

Men jeg vet med sikkerhet at jeg har venner og bekjente som aldri ville ha trengt noen kraftigere datamaskin enn et nettbrett som for eksempel Ipad Pro.

Da lar vi den diskusjonen ligge til en annen gang. Tilbake til Ipad Pro-ene.

Skjermen

Den store og den lille Ipad Pro-en har like høy skjermoppløsning målt i pikseltetthet – 264 piksler per tomme. Men skjermstørrelsen er jo ulik, så den faktiske oppløsningen er også forskjellig.

9,7-tommers-iPad-en har en oppløsning 2048 x 1536 piksler, mens 12,9-tommers-modellen opererer med 2732 x 2048 piksler.

Noe av det som har begeistret mest med nye Ipad Pro gjennom noen hektiske dagers bruk, er nettopp skjermen. Her tillater vi oss å vise til en test utført av Displaymate Technologies, presentert i amerikanske og britiske Macworld.

STEREO: Både 12,9- og 9,7-tommersmodellen av Ipad Pro har fire høyttalere, diskret plassert på topp og bunn. (Foto: Toralv Østvang)

Spesielt når det gjelder fargenøyaktighet er ekspertene hos Displaymate fornøyd. I fjor rangerte de 12,9-tommers Ipad Pro-en under Microsofts Surface Pro 4 på grunn av godt synlige fargeavvik, men nå plasseres nye 9,7-tommers Ipad Pro øverst på tronen.

– Den er visuelt sett ikke mulig å skjelne mellom denne og den perfekte skjermen, og den er sannsynligvis bedre enn noen mobil skjerm, monitor, TV eller UHD TV på markedet, skriver Displaymate Technologies i sin vurdering. (Vår oversettelse.)

Den nye Ipad Pro får også rekordkarakter blant nettbrett og smartmobiler for lav skjermrefleks, en egenskap som ofte overses, men som betyr mye for bildekvalitet og lesbarhet i sterkt lys, der fargegjengivelsen normalt svekkes. Ikke minst takket være det nye antirefleksbelegget på den nye Ipad-en greide skjermen å holde nesten all refleks ute i Displaymates tester.

Displaymate-folkene var derimot ikke fullt så begeistret for True Tone- og Night Shift-funksjonene. Førstnevnte tilpasser skjermfargen til fargebalansen i omgivelsene – innendørs, utendørs, daglys, lampelys – og den andre funksjonen minsker blåskinnet fra skjermen om natta, noe som teoretisk skal gi bedre nattesøvn etter at man har brukt nettbrettet til å lese eller se film rett før man prøver å sove.

True Tone-funksjonen ble kritisert for å mangle andre innstillinger enn av og på, og Night Shift-løsningen gjør kanskje at man bare tror man får sove bedre, ikke at man faktisk gjør det. Vi får håpe det kommer noen troverdige vitenskapelige undersøkelser av det etter hvert.

Den nye Ipad Pro har for øvrig bredere fargeområde enn 12,9-tommersmodellen. Apple selv kaller den for «den mest livaktige Retina-skjermen noensinne». Fargeområdet skal gi opptil 25 prosent større fargemetning enn tidligere Ipad-modeller, hevder Apple.

Selv om vi ikke har rukket noen sammenlignende test på dette området, er det neppe å ta i for hardt å si at 9,7-tommers Ipad Pro for øyeblikket er en av de beste nettbrettene på markedet å se film på. De som spiller mye spill, blir sikkert også godt fornøyd.

Ytelsen

Apple oppgir i sine spesifikasjoner at både 9,7- og 12,9-tommers-modellen har samme prosessorbrikke, Apples A9X-brikke med 64-bits arkitektur, supplert av M9-koprosessoren, som blant annet tar seg av bevegelsesdetektering og sørger for at nettbrettene kan utføre en del oppgaver nesten uten å bruke strøm.

Dette er for tiden Apples kraftigste mobile brikkesett, og Apple hevder at A9X-brikken er rundt dobbelt så rask på generell dataprosessering enn A7-brikken i iPad Mini 2, og fem ganger raskere på grafikk.

Apple pleier derimot ikke å være fullt så spesifikk på slike ting som mengden av internminne. Testprogramvare som Geekbench pleier på sin side å gi noen antydninger.

For eksempel sier Geekbench 3 at vår test-Ipad Pro har 1,92 GB internminne, mens storebror på 12,9 tommer ifølge Geekbench har 3,89 GB internminne.

Andre, blant annet våre kolleger hos britiske og amerikanske Macworld, anfører derimot at de to modellene er utstyrt med henholdsvis to og fire gigabyte internminne.

Vår egen Geekbench-test (se graf) fastslår at den store Ipad Pro er noe raskere i snitt enn den lille nykommeren, men selv om forskjellen er målbar, er den så liten at den i praktisk bruk ikke merkes.

GEEKBENCH: Det går an å måle en aldri så liten ytelsesforskjell mellom den store og den lille Ipad Pro-en, men i praktisk bruk er forskjellene knapt merkbare. (Graf: Macworld.no)

Noe av fordelen den store Ipad-en har med mer RAM, spises åpenbart opp av den har større skjerm og høyere oppløsning å håndtere. I så måte kan vi si at Apple ser ut til å ha balansert internminnet fornuftig i de to nettbrettene.

GFXBench OpenGL-testen hos britiske Macworld viser på sin side at 12,9-tommers-modellen har mer merkbart bedre ytelse på operasjoner som ikke innebærer noen skjermvisning.

For øvrig nevner vi at modellene med SIM-kortplass støtter LTE Advanced med hastigheter på opptil 300 megabit per sekund.

Det er støtte for opptil 23 LTE-band, så man skal kunne koble seg opp de fleste steder i verden.

WiFi-støtten omfatter 802.11ac med MIMO for dataoverføring på opptil 866 Mbps.

God batteritid

Den nye Ipad-en kan oppvise god batteritid. Den har et batteri med oppgitt kapasitet på 7.306 milliamperetimer (mAh), omtrent som forgjengeren Ipad Air 2. Storebror på 12,9 tommer har mye større batteri, på 10.307 mAh.

Batteritesten med Geekbench-testprogrammet endte med et resultat på 11 timer og 11 minutter for 9,7-tommers Ipad Pro, mot 11 timer og 26 minutter for 12,9-tommers Ipad Pro.

Dette innebærer at batteriytelsen er bedre enn det Apple selv hevder. Ifølge Apple skal 9,7-tommeren greie opptil 10 timer når man surfer på web via WiFi, ser på video eller lytter til musikk, eller opptil ni timer med surfing på web via mobildata.

Kameraet

De som vurderte å kjøpe Ipad Pro da den første modellen kom i fjor høst, men som valgte å utsette beslutningen litt og som nå velger 9,7-tommersmodellen isteden, kan ha vært heldige. Den nye modellen har kamera med mye bedre spesifikasjoner.

Som kjent rustet Apple opp sine mobilkameraer på Iphone 6s og 6s Plus. Her var Apple blitt liggende etter flere av de ledende mobilkonkurrenten og måtte tåle kjeft for å tilby kameraer med bare åtte megapikslers oppløsning. I fjor høst kom de to nevnte mobilene med kameraoppløsningen økt til 12 megapiksler, samt noe bedre lysstyrke.

I vår har Apple fulgt opp med denne oppløsningen både på nyeste mobil og nyeste nettbrett, altså på Iphone SE og 9,7-tommers Ipad Pro.

Noen vil kanskje innvende at selv om det er flott med godt kamera med høy oppløsning på en smartmobil, spiller det ikke så stor rolle på et nettbrett, for man tar jo ikke bilder med nettbrett!

De aner ikke hvor feil de tar. Jeg har kanskje ikke sett så mange som fotograferer med nettbrett i Norge, men i utlandet har jeg sett det ganske ofte.

Vi skal heller ikke se bort fra at en del i de kreative målgruppene også vil sette pris på muligheten til å komponere sine fotografier på så stor skjerm. For eksempel har Adobe noen apper som gjerne kan brukes til å kombinere fotografiske og andre elementer, og da kan et godt kamera på nettbrettet være praktisk.

Kameraet på 9,7-tommers Ipad Pro har faktisk mye bedre spesifikasjoner enn på 12,9-tommeren, som kom bare et halvt års tid før. 12 megapikslers oppløsning i stedet for bare åtte. Blenderåpning f/2,2 i stedet for f/2,4. Med andre ord noe bedre lysstyrke og teoretisk noe bedre mulighet for soft bakgrunn i portretter og slik, noe som generelt er et problem med mobilkameraer. (Mobilkameraer har for ordens skyld som regel fast og ikke variabel blenderåpning, slik de fleste andre kameraer har. Eksponeringen justeres med lukkertid og ISO-innstilling, altså justerbar lysfølsomhet.)

IPAD-PC: Gradvis gjør Apple sine nettbrett til bærbare PC-er, selv om integrasjonen ikke er på hybrid-nivå ennå. (Foto: Toralv Østvang)

Videre støtter kameraet på nye Ipad Pro den såkalte Live Photos-funksjonen som vi også har sett på de nyeste Iphone-ene, med korte videosekvenser i stillbildene.

Nye Ipad Pro er også det første nettbrettet fra Apple med LED-blitsfunksjon, og selfie-kameraet i fronten har fått blitsfunksjonen der selve skjermen lyser opp ansiktene i selvportrettene. Apple kaller det Retina-blits.

Videofunksjonene er også bedre, med beste videokvalitet opp fra 1080p til full 4K-video. Nå kan man lage sakte film med 240 bilderuter i sekundet, mot 120 bps på 12,9-tommeren. Og man kan filme sakte film med 120 bps i 1080p-oppløsning, mens begrensningen tidligere var 720p.

Kameraet i 9,7-tommers Ipad Pro støtter dessuten auto HDR for bedre dynamikkomfang, panoramabilder på opptil 63 megapiksler i stedet for bare 43 MP, og bedre autofokus med det som Apple kaller Focus Pixels på bildebrikken.

Vi nevnte frontkameraet – det er på 5 MP på den nye Ipad Pro mot bare 1,2 MP på storebror.

I praktisk bruk ser man kanskje ikke så store forbedringer på bilder tatt i godt lys, men så fort det kommer noen skyer på himmelen eller bildene tas i litt mørkere omgivelser, gir den nye kameraløsningen synbart bedre bilder med mindre støy og korn.

På minuslisten setter vi det faktum at som på sine Iphone-søsken stikker kameraet litt ut fra nettbrettoverflaten, noe som gjør at nettbrettet ligger litt vaglete på for eksempel en bordflate. Et aldri så lite irritasjonsmoment på et nettbrett som ellers har en bortimot fullkommen design. Vi får trøste oss med at man til gjengjeld får bedre bilder med dette kameraet.

Vi kommer tilbake med en separat artikkel om fotografering med Ipad Pro senere.

Bra lyd

Med 12,9-tommers Ipad Pro introduserte Apple et fire-høyttalers lydsystem som er blitt med over på den mindre modellen – naturligvis med mindre høyttalere.

Funksjonaliteten er den samme. God stereolyd både vertikalt og horisontalt. Gammel Pink Floyd med litt 60-talls stereoeksperimentering lød helt annerledes enn på en Ipad mini vi kunne sammenligne med, og Aerosmith fylte rommet – i hvert fall hjemmekontoret.

Naturligvis er lyden fra 12,9-tommers Ipad Pro fyldigere og bedre, men begge er så bra at man godt kan bruke dem til bakgrunnsmusikk uten eksterne høyttalere sånn til hverdags, om enn kanskje ikke i en stor stue full av partygjester.

9,7-tommers Ipad Pro er dermed også ypperlig til å se filmer uten hodetelefon når forholdene ellers ligger til rette for det.

Penn og tastatur

Vi fikk testeksemplaret av 9,7-tommers Ipad Pro levert med Apple Pencil, som vi kjenner fra testen av 12,9-tommersmodellen. Det er en ypperlig penn både til å tegne og skrive med. Det er kommet flere notatapper med støtte for penn etter hvert, og jeg ligger nå i hardtrening for å kunne ta mine neste intervjunotater med GoodNotes. Apple Pencil for Ipad Pro er ikke noen billig blyant, da. Prisen er 1.090 kroner.

PENNEN: Apple Pencil er nyttig tilbehør til begge Ipad Pro-modellene. (Foto: Toralv Østvang)

Folk som er flinkere til å tegne enn jeg er har gitt uttrykk for at Apple-pennen er et vellykket produkt, meget responsiv og med detektering av både trykk og helningsgrad. 

Den lades ved at man tar av topplokket, som skjuler en Lightning-kontakt som plasseres i nettbrettet eller en annen IOS-enhet for lading. Den skal kunne holde det gående i 12 timer – noe vi ikke har testet. Går man tom for strøm midt i en arbeidsøkt, skal 15 sekunders lading gi nok strøm til ytterligere en halvtimes arbeid.

Alt i alt et positivt bekjentskap, men vi er redd for at topplokket fort kan bli borte, og vi savner en måte å feste pennen på til Ipad-en eller tastaturet ved transport. Journalister har en egen evne til å rote bort penner, og det er ekstra leit hvis de koster tusen kroner.

9,7-tommers Ipad Pro lanseres som tidligere nevnt samtidig med en krympet versjon av Smart Keyboard-tastaturet som Apple lanserte samtidig med 12,9-tommersmodellen.

Apple sliter åpenbart med produksjonen og leveringen av disse tastaturene. Den store modellen har vi ennå ikke prøvd, for den var ikke engang tilgjengelig med engelsk/amerikansk tastaturlayout da 12,9-tommers Ipad Pro ble levert ut til test.

Denne gang fikk vi med Smart Keyboard-tastatur til test sammen med 9,7-tommers Ipad Pro, men heller ikke dette tastaturet er foreløpig tilgjengelig med norske taster. Det kan imidlertid innstilles slik at det fungerer som et virtuelt norsk tastatur og gir de riktige bokstavene og tegnene på skjermen, men jeg vil nok vente til en ordentlig norsk variant kommer i salg før jeg betaler 1.590 for tastatur til Ipad-en.

MULTITASKING: IOS begynner å bli brukbart til å kjøre flere programmer samtidig, selv om operativsystemet ikke kan måle seg med hverken Windows eller OS X ennå. (Skjermdump fra Ipad Pro 9,7)

Når det er sagt, er Apples Smart Keyboard-tastaturet et uunnværlig tilbehør på Ipad, i hvert fall for meg. Selv om det er lite, er det designet med brukbar avstand mellom tastene, og jeg fikk grei skrivehastighet med det.

Samtidig er det et forholdsvis lett og veldig praktisk deksel og støtte for Ipad-en. Men etter å ha brukt et annet lite Apple-produkt en tid, nye Macbook, savner jeg naturligvis bakbelyste taster. Og tastaturet kan ikke sammenlignes med Logitech-tastaturet som vi prøvde til 12,9-tommers Ipad Pro. 

I motsetning til med mange nettbrettastaturer trenger man ikke fikle med Bluetooth-tilkobling. Tastaturet/dekselet har kjapp magnettilkobling til Smart Connector-punktene på Ipad-en, og både strøm og data overføres gjennom denne tilkoblingen. Det innebærer at tastaturet heller ikke trenger noe internt batteri.

Prisene

9,7-tommers Ipad Pro er ikke billig. Startprisen er overkommelig, på 6.990 kroner, men da er lagringsplassen beskjedne 32 GB, og nettbrettet er uten SIM-kortplass. 

For 8.490 kroner får man 128 GB lagring, mens 256 GB lagringsplass øker prisen til 9.990 kroner. 

Vil man ha med SIM-kortplass for å kunne bruke nettbrettet i mobilnettet, er prisene henholdsvis 8.490 kroner (32 GB), 9.990 kroner (128 GB) og 11.490 kroner (256 GB).

Modeller med 16 eller 64 GB lagringsplass finnes ikke.

Konklusjon

9,7-tommers Ipad Pro er ikke uten skjønnhetsfeil, men representerer et betydelig fremskritt fra Ipad Air 2, selv om det ikke synes ved første øyekast.

Vi velger å gi produktet toppkarakter, selv om vi regner med at denne vurderingen neppe deles av dem som ikke akter å bruke produktet i Apples økosystem.

Dette er definitivt det beste nettbrettet Apple har å by på akkurat nå, ikke minst fordi størrelse og vekt er bedre tilpasset allround-brukerne enn 12,9-tommersmodellen, som vi tror egner seg best for brukere med spesielle behov.

Nykommeren også bedre enn store Ipad Pro på en del områder, som for eksempel når det gjelder kamera og skjermteknologi.

Som for alle andre IOS-modeller byr også nye Ipad Pro på nok medfølgende programvare til at den kan gjøre nytte for seg til mange slags oppgaver, både på kontoret og i stua. Med skjermstørrelse på under 10 tommer kvalifiserer den også for gratis Microsoft Office 365. I tillegg har Apple et enormt utvalg apper å by på i sin nettbutikk, både gratis og i mange prisklasser.

9,7-tommer Ipad Pro anbefales.