MOTEBEVISST: Angela Ahrendts var Storbritannias høyest lønte toppsjef før hun ble headhuntet til Apple. (Foto: Apple)

De 20 mektigste hos Apple - Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts

Angela Ahrendts ble innlemmet i sjefsteamet hos Apple på våren 2014. Dermed fikk britisk motebransje en fremtredende plass i det amerikanske dataselskapets ledelse.

Publisert Sist oppdatert

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Førstemann ut i artikkelserien er den eneste kvinnen i Apples toppledelse, Angela Ahrendts. Det er et par andre kvinner i ledende stillinger også, men ikke i det øverste sjiktet der alle bærer tittelen Senior Vice President – utenom sjefen sjøl, da, CEO Tim Cook. De to øvrige kvinnene i ledelsen har «bare» tittelen Vice President, og det sitter dessuten to kvinner i styret.

 Ahrendts har kjendiser som rapperen, plateprodusenten og skuespilleren Will.I.Am på vennelisten, men er kanskje mest kjent for å ha ført det britiske motehuset Burberry inn i den digitale verden. Ved å innføre tidsmessig markedsføring med online-salg og bruk av sosiale medier bidro hun til å tredoble omsetningen i løpet av de årene hun satt som toppsjef i selskapet. I 2014 hadde motehuset en omsetning på nesten to milliarder pund (rundt 25 milliarder kroner).

To år tidligere ble Angela Ahrendts kjent som den høyest gasjerte toppsjefen i britisk næringsliv. Hun har også vært med i den britiske statsministerens rådgivningskomite for næringslivssaker.

Angela Ahrendts har tittelen Senior Vice President Retail and Online Stores. (Foto: Apple)

Ahrendts er imidlertid født i USA og startet sin karriere i New York hos motedesigneren Donna Karan, kvinnen bak motemerket DKNY. Senere var hun innom motehuset Liz Claiborne Inc. før hun ble headhuntet til britiske Burberry i 2006.

I april 2014, kort tid før hun ble rekruttert til Apple-ledelsen, ble hun utnevnt til «Honorary Dame Commander» av det britiske imperium, en av de høyeste åresbevisningene man kan få i Storbritannia.

Hos Apple er Angela Ahrendts ansvarlig for driften av omlag 420 Apple Store-butikker og online-butikker i 39 land.

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelserien er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)