TREDOBLING: Salget av smartklokker eksploderte i 2015. (Foto: Toralv Østvang)
TREDOBLING: Salget av smartklokker eksploderte i 2015. (Foto: Toralv Østvang)

Varsler nedtur etter rekordtall

Apple satte verdensrekord i inntjening i siste kvartal, men tror omsetningen nå vil synke.

Apple la frem sine resultater fra første regnskapskvartal i 2016 tirsdag kveld norsk tid. Omsetningen endte på 75,9 milliarder dollar (over 661 milliarder kroner), noe som er ny rekord for Apple når det gjelder omsetning i løpet av ett kvartal.

Fortjenesten endte på 18,4 milliarder dollar (160 milliarder kroner), som ifølge Fortune er verdensrekord for ikke-statlige selskaper når det gjelder kvartalsinntjening.

Apple har avvikende regnskapsår og tallene gjelder for månedene oktober-desember 2015.

Apple kunngjorde for øvrig at det nå er over én milliard Apple-enheter i aktiv bruk verden over. Det store antallet enheter bidrar til stor vekst i Apples inntekter fra tjenesteyting, inkludert, men ikke utelukkende fra Apple Music.

Venter nedgang

Tross rekordtallene er det likevel svak vekst sammenlignet med tallene fra samme periode året før. Omsetningen økte med 1,3 milliarder dollar og resultatet med 0,4 milliarder dollar.

Dessuten forventer selskapet en reduksjon i omsetningen i inneværende kvartal, perioden januar-mars, sammenlignet med samme periode i fjor. Da var omsetningen på over 58 milliarder dollar. Nå sier Apple at vi kan vente oss et omsetningstall for inneværende kvartal på mellom 50 og 53 milliarder dollar.

Ifølge amerikanske Macworld er det trolig en forventet nedgang i Iphone-salget som ligger bak prognosene om redusert omsetning i inneværende kvartal, i tillegg til svakere økonomi i Kina, som har vært viktig for Apples vekst de siste årene.

Forrige kvartal, altså første kvartal i regnskapsåret 2016, omfattet også den store «Holiday Season» i USA og andre deler av verden, med store salgstopper rundt Thanksgiving, Black Friday og ikke minst julesalget. Apple – som de fleste andre sammenlignbare selskaper – har alltid mye høyere omsetning i dette kvartalet enn i resten av året.

Det ligger derfor ingen stor dramatikk i om omsetningen skulle falle fra rundt 75 milliarder dollar i forrige kvartal til et eller annet sted på 50-milliarderstallet i inneværende kvartal. Men en omsetning på mellom fem og åtte milliarder dollar mindre enn i samme periode i fjor vil likevel være betydelig for et vekstselskap som Apple.

74,8 millioner Iphone-er

Apple-tallene for forrige kvartal viser dessuten følgende:

  • Antall solgte Iphone-er: 74,8 millioner – status quo.
  • Antall solgte Ipad-er: 16,1 millioner – 25 prosent nedgang.
  • Antall solgte Mac-er: 5,3 millioner – fire prosent nedgang.
  • Omsetning av tjenester: 6,1 milliarder dollar – 26 prosent vekst.