ARM: Får Apples iPhone Intel Inside? (Montasje: Computerworld)

Intel med ARM-frieri til Apple​

Nedgang i PC-salget får brikke-kjempen til å tenke nytt og starte produksjon av ARM-brikker. Dette mens Apple vurderer X86-spesialbrikker fra AMD.​

Publisert Sist oppdatert

Ting er ikke som de engang var i PC-verdenen. Negative trender får prosessor-kjempen Intel til å ta mobil-vinneren ARM inn i varmen. Ryktene sier at Intel trolig vil fri til Apple i håp om storkontrakt om produksjon av Ax-prosessorene til Apples mobile enheter.

Intel har kunngjort at selskapet har inngått avtale med en ledende mobilprodusent som blir en av de første Intel-kundene som vil få levert mobilbrikker fra Intel basert på brikkedesign fra ARM Holdings.

ARM Holdings er den britiske brikkeutvikleren som designer brikker under merkenavnet ARM. Disse brikkene produseres på lisens av brikkeprodusenter rundt om i verden. ARM har ikke minst en sterk posisjon i mobilmarkedet.

Ifølge Fortune er det LG som er den store mobilkunden som Intel nå skal produsere ARM-baserte brikker for. 

Denne nyheten har i sin tur ført til rykter og analytiker-spådommer om at Intel også kan bli med på laget av brikkefabrikanter som produserer ARM-baserte brikker for Apple, ifølge både Fortune og IDGs nyhetstjeneste.

Intel sliter

Intel sliter for tiden. Selskapet leder i utgangspunktet voldsomt på sine konkurrenter med en hel generasjon med 10 nanometer-prosessen, men det kan se ut som om det blir forsinkelser. Allerede i dag sliter man og må fremdeles produsere Kaby Lake-generasjonen av PC-brikker på 14 nm.

Kaby Lake er mikroarkitekturen som etterfølger Skylake og er dermed åttende generasjon av Intel Core-prosessorfamilien.

Disse problemene kommer i tillegg til at tendensen for PC-salget er synkende, noe som resulterer i ledig kapasitet på Intels chip-fabrikker. Denne ledige kapasiteten ønskes nå aktivert for produksjon av ARM-brikker, som driver bortimot 100 prosent av markedet for mobile enheter som nettbrett og smarttelefoner basert på Android og iOS.

Intel mot Samsung og TSMC

Intel tar dermed opp kampen mot både Samsung og TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co). Det er noe uklart hviken ARM-lisens Intel har inngått avtale på, men selskapet har selvfølgelig muligheten til å designe sine spesialtilpassede ARM-brikker om ønskelig.

Men det store håpet er formodentlig å produsere Ax-brikker for Apple. Intel har som nevnt avtalt produksjon av ARM-brikker for LG. Apple, på sin side, har i senere tid spredd produksjon av brikker til både Samsung og TSMC.

Ax-serien er merkenavnet som Apple bruker på sine systembrikker i iPhone, iPad, iPad touch og Apple TV. Brikkene integrerer opptil flere ARM-baserte prosessorkjerner med grafikkprosessorer og andre komponenter.

Intel kan selvfølgelig bli en partner for Apple om noen år, og det av flere grunner. Det ene er et mulig ønske om produksjon i hjemlandet av politiske grunner, det andre er selvfølgelig spredning av risiko. Man kunne tenke seg at dette også ville kunne gi skala-fordeler og bedre priser på en kombinasjon av ARM og X86-brikker, men det motsier tanken om risikospredning.

Interessant nok går det rykter om at Apple på sin side er lei av problemene Intel har med sine konvensjonelle x86-brikker, og vurderer en spesiell SoC-brikke basert på x86-instruksjonssettet fra AMD. Denne ville da erstatte Intel i-serie prosessorer i MacBook-modellene.

iPhone-brikker

Men selv om et mulig samarbeid om ARM-brikker mellom Apple og Intel (Apple designer brikkene selv og trenger Intel kun til fabbing) muligens først vil være aktuelt for produkter i 2018, vil sannsynligvis Intel-brikker komme til en iPhone veldig snart. Det ryktes at Intel vil produsere brikker til modem-bruk for Apple i stedet for Qualcomm.