BETA: Flerbruker for undervisning. (Foto: Apple)
BETA: Flerbruker for undervisning. (Foto: Apple)

IOS 9.3 beta ute

Nattmodus, flere 3D Touch-snarveier, PDF-synkronisering og flerbruker-støtte. Og mere til.

Publisert Sist oppdatert

Apple begynner innspurten med IOS 9.3-oppdateringen av programvaren for Iphone og Ipad. Du kan teste selv allerede nå i den åpne beta-fasen.

 Å få nytt operativsystem til Iphone føles litt som å få ny telefon, for helt gratis får man nye funksjoner og muligheter. For det er alltid noe som kan bli litt bedre, alltid noe man savner. 

Eksempler

Hva er nytt i IOS 9.3? Ganske mye, faktisk. 

Eksempel Notater: Passordbeskyttelse for notiser i Notater-appen. Hvert enkelt notat kan sikres med passord og fingeravtrykk. 

Eksempel PDF-synkronisering: Kjempenyhet som mange har savnet og ønsket seg lenge. Nå kan Ibooks-appen, som allerede kan åpne og vise PDF-filer, synkronisere disse mellom ulike enheter slik at dette endelig blir en biblioteksfunksjon. Vi gleder oss til dette!

Eksempel fotografier: Live Photo-bilder tatt med Iphone 6s eller 6s Plus kan nå dupliseres til enkeltbilder i Bilder-appen. Dette høykvalitets enkelt-bildet kan dermed redigeres, noe som i dag ikke er mulig uten å miste Live-funksjonen.

Eksempel helse-appen: Nå kan aktiviteter som trening og bevegelse vises i helse-appen. Og det er vel der det hører hjemme, så bra er det.

Eksempel Night Shift-modus: En egen nattmodus er lagt til med mulighet for å redusere blålyset når det lir mot kveld til fordel for mer varmtone. Det blåe lyset fra alle skjermene vi omgir oss med sies å ha påvirkning på søvnkvaliteten og innsovningsevnen. Det finnes i dag en app kalt f-lux som gjør dette på Mac-en.

Eksempel 3D Touch: Mange berøringssnarveier er kommet til Apples egne IOS-apper, så dette er gode nyheter for de med siste Iphone-modell samt har kommet så langt som til faktisk å bruke skjermtrykk-funksjonaliteten.

Eksempel flerbruker: IOS har ikke samme mulighet for flerbrukerløsninger som Android har - ennå. Med IOS 9.3 kommer en slik mulighet, som riktignok i første omgang er tiltenkt Ipad og undervisningsøyemed. På sikt må vel dette komme også til Iphone?

En rekke andre funksjoner utenom de som er omtalt her finnes også, men som i en viss grad er mer relevante for utenlandske markeder som Wallet-appen, News-appen, CarPlay, Apple Pay og Apple Watch-funksjonalitet. 

Beta

For å kunne delta i beta-testen trenger du en (gratis) utviklerkonto. Logg deg på ved å følge lenken til Apple nedenfor. 

Du kan lese mer om IOS 9.3 beta hos Apple her. Du kan laste ned betaen ved å gå til Apple her. Sjekk ut en demo-video nedenfor som gir en presentasjon av de nye funksjonene.