BETA: Betautgaver av macOS og iOS er klare for offentlig testing (Foto: Apple)
BETA: Betautgaver av macOS og iOS er klare for offentlig testing (Foto: Apple)

macOS og iOS i offentlig beta

Testversjoner av neste utgave av operativsystemet for Mac, iPhone og iPad er klare for allmenheten.

Publisert Sist oppdatert

For en måned siden lanserte Apple nye versjoner av operativsystemene for Mac og mobile enheter under utviklerkonferansen WWDC2016. 

Hei, Siri (på Mac)

Det er snakk om mange nyheter i både iOS 10 og macOS Sierra, og sistnevnte inneholder blant annet Siri på Mac (også på norsk) samt utvidet iCloud Drive slik at også Skrivebordet og Dokumenter-mappen kan bli med opp i skyen. 

I første omgang var det utviklere som fikk anledning til å teste forhåndsutgaver av os’ene. Men, som lovet, nå er også offentlige betaer tilgjengelige gratis for testing for alle som har en (gratis) Apple ID samt et kvalifiserende produkt.

Apple lovet i utgangspunktet at disse betaene skulle være tilgjengelige i løpet av juli måned, så det at de kommer så tidlig i måneden må vel kunne tolkes som om selskapet har stor tillit til stabiliteten.

Husk backup

For, og det er verd å merke seg, dette er ikke endelige produkter som fremdeles kan inneholde kritiske feil. Det anbefales generelt ikke å installere beta-versjoner av operativsystemet på enheter der driften er kritisk. Og husk uansett på å ha en fersk sikkerhetskopi av systemet.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at det er snakk om iOS 10 beta samt macOS (tidligere OS X) Sierra beta.

For øvrig er litt av poenget med å teste beta-versjoner både at entusiaster kan få tilgang til nye funksjoner, men også å melde tilbake til Apple dersom man oppdager feil slik at disse kan rettes. 

Installering

Dersom du er klar for å installere en av betaene så gjøres det ved å navigere til denne nettsiden hos Apple.

Prosedyren er noe forskjellig fra macOS til iOS. På en Mac så vil man etter innlogging og innrullering få oppgitt en redeem-kode som man bruker når Mac App Store-programmet åpnes. Deretter vil installasjonsfilen lastes ned og startes automatisk.

For en mobil enhet, det vil si iPhone, iPad eller iPod Touch, så vil man bli bedt om å installere en systemprofil. Deretter går man til Innstillinger>Generelt>Oppdatering for å trigge oppdateringen. 

Installasjonsfilene er på flere gigabyte (avhengig av enhet), så nedlastingen vil ta noe tid. Hvor lang tid selve installeringen vil ta er avhengig av regnekraften i den aktuelle maskinen, men regn med ihvertfall en halvtime for en Mac og et kvarter for en iOS-enhet (etter nedlasting).

Du kan lese en guide til betaene (krever innlogging) for macOS og iOS henholdsvis her og her.