Foto: FHI

Smittestopp II

Google og Apples sporingsteknologi er å finne i FHIs omstart av den nasjonale smittesporingsappen. Den kom sent, men det ser ut til at vi likevel kan få bruk for den.

Publisert Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet har lansert Smittestopp2.

De kunne gjort en bedre jobb med navngivningen, for dette er i prinsippet en helt ny app - både batterisvinn og uønsket sporing tilhører fortiden.

Smittstopp2

Google og Apple gikk sammen om å etablere ENS-teknologien for kontaktsporing som nå er en integrert del av operativsystemet for mobile enheter, iOS. 

Har du en nyere enhet (iPhone 6s eller senere) så kan du la systemet følge med på vedvarende nærhet til andre deltakere, både de som bruker iPhone, iPad og Android. Hensikten er selvfølgelig å kunne spore denne proksimiteten dersom det skulle vise seg at du har vært i umiddelbar nærheten med noen som har fått påvist korona-virus.

Appen sporer hverken lokasjon eller personlige data. Det er opp til deg å registrere egen positiv smitte gjennom en egen nettside, og også ta affære dersom du skulle bli varslet gjennom appen om eksponering den senere tiden.

Verken du eller noen andre får vite hvem det gjelder, bare at du har vært i nærheten av noen som er smittet. Dataene lagres heller ikke lengre. 

Det er frivillig å delta, og du kan når som helst de-aktivere tjenesten. Telefonen bruker Bluetooth Low Energy (BLE) til å se etter nærhet til andre ENS-brukere i bakgrunnen.

Fordelen med denne teknologien er også at den vil kunne brukes i utlandet der land har tatt i bruk ENS tilsvarende, og med andre ord kunne lette på reise-restriksjoner i fremtiden. Flere regioner og land i Europa og internasjonalt har tatt i bruk Google og Apples løsning. 

Du kan lese mer (samt se en bruksanvisning) hos FHI her. Snarveier til nedlasting nedenfor.  iOS-enheter må være oppdatert til minimum versjon iOS 13.5.

Download on the App Store