API: Målrettede helse-apper. (Foto: Apple)
API: Målrettede helse-apper. (Foto: Apple)

Apple åpner helse-informasjon for utviklere

Apples rammeverk Health Records API gjør at privat helseinformasjon kan deles med apper kryptert på en sikker måte.

Publisert Sist oppdatert

Apple ga oss under WWDC 2018 en forhåndsvisning av ny helse-tech som kommer til høsten.

På denne måten vil apper kunne gi sluttbruker muligheten til å holde orden på medisinering, sykdommer, ernæring og kosthold.

Personvern

Det er knyttet mange personvernhensyn til helseopplysninger, og helseforetakene er underlagt strenge restriksjoner. I tillegg kan informasjon om personlig helse og sykdomsopplysninger komme fra en lang rekke kilder – ulike leger eller helseinstitusjoner i inn- eller utland, egne opplysninger, samt løpende valg som kosthold, ernæring, trening og faktsk medisininntak.

Per i dag samles eller deles denne informasjonen ikke, men Apple foreslår med rammeverket Health Records API en teknologi som skal gjøre det sikkert for privatpersoner å dele disse opplysninger med apper på en sikker måte.

Hensikten er å kunne sikre at det ikke oppstår komplikasjoner grunnet feil medisinering eller inntak, samt få et holistiske bilde for å kunne se dette i sammenheng med helse, ernæring og allmentilstanden. Dette vil også kunne blir aktuelt i forbindelse med medisinske forskningsprosjekter.

End-to-end kryptering

Dataene er kryptert og sikre på privat, mobil enhet som en iPhone, og vil aldri passere Apples servere. Rammeverket gjør at informasjonen deles med apper med end-to-end-kryptering, basert på frivillighet – typisk med fastlege eller helseinstitusjon som sykehus.

Apple tilbyr også teknologier som medvirker til tidlig-oppdagelse av symptomer, for eksempel av hjerteinfarkt eller MS. Disse er utviklet i samarbeid med utvalgte helse- og forskningsinstitusjoner i USA og kan benytte seg av sensorene i en Apple Watch i kombinasjon med en iPhone eller iPad.

Hvorvidt disse teknologiene blir tilgjengelige for oss i Norge, gjenstår å se, men dersom informasjonen forblir kryptert mellom app og sluttbruker kan det tenkes at enkelte bekymringer rundt personvernet adresseres på en adekvat måte.

Via Apple