MACWORLD:

Foto: Apple

13- og 15- tommers M3 MacBook Air

Verdens beste forbrukerlaptop for KI-arbeid, ifølge Apple.

Publisert Sist oppdatert

Apple presenterte i dag nye MacBook Air med M3-chip. 

God timing, med EUs rekordbot samme dag. Men dette er selvfølgelig en gladnyhet, for MacBook Air er så absolutt den store salgsvinneren som nok vil overskygge det meste. Faktisk så er 13 tommeren verdens mest solgte laptop, uansett størrelse, mens modellen på 15 tommer er verdens mest solgte laptop i 15-tommersklassen.

Tekniske fremskritt er det også å melde med M3-chipen, som er opptil 60 prosent raskere enn modellen med M1-chip. 

Apple hevder dessuten at M3-brikkens Neural Engine gjør at maskinen er verdens beste forbrukerlaptop for KI-arbeid. Er dette et frempeik på den kommende, store AI-satsningen fra Apple? 

Men du kan faktisk dra nytte av dette allerede idag: KI-forbedringer av bilder ved hjelp av Photomators Super Resolution-funksjon går opptil 40 prosent raskere sammenlignet med 13-tommeren med M1-chip. 

Med andre ord er Apple noe selektive nå de oppgir 60 prosent økning i ytelse generelt - dessuten fra to generasjoners CPU tilbake.  Hva har så denne maskinen å rutte med i regneavdelingen? En 8-kjerners prosessor, grafikkprosessor med opptil 10 kjerner og støtte for opptil 24 GB med fellesminne. 

Ikke minst grafikkytelsen har interessante nye funksjon for spill og 3D: Med neste generasjons grafikkprosessor har MacBook Air støtte for maskinvare­akselerert mesh shading og strålesporing (ray tracing), som gir livaktige spillopplevelser med naturlig lys, gjenskinn og skygge. Macen har også den nyeste mediemotoren med støtte for AV1-dekoding, som sørger for en jevnere avspilling av høyoppløselig videoinnhold fra strømmetjenester. Det blir bra.

Hva annet kan den by på? Batteritid på opptil 18 timer, støtte for opptil to eksterne skjermer og opptil dobbel så rask wifi som forrige generasjon. What's not to like

Dessuten: MagSafe-ladeteknologi. Yay!

Kunder kan forhåndsbestille de nye modellene (i fire farger) fra og med i dag, og de kommer for salg i butikk fra og med fredag 8. mars.

13-tommers MacBook Air med M3-chip koster fra 15'490 NOK (14'090 NOK for studenter), mens 15‑tommers MacBook Air med M3-chip koster fra 18'490 NOK (17'090 NOK for studenter). Begge modellene fås i midnatt, stjerneskinn, sølv og stellargrå.

Forrige generasjons 13-tommers MacBook Air med M2-chip fås i midnatt, stjerneskinn, sølv og stellargrå og har nå en ny pris fra 13'990 NOK (12'590 NOK for studenter).