MED MOBILEN I LOMMEN: Smartmobilen har forandret jobbreisen for mange av oss. (Foto: Pixabay.com)

Iphone og livet på t-banen

KOMMENTAR: Mens Iphone-fans feirer ti-årsjubileum og fagpressen slåss om Iphone-ens betydning, sier Apple at vi har det beste i vente.

På ti-årsdagen for Apples lansering av Iphone nylig rant internett over av kommentarer om hva slags betydning dette produktet har hatt for mobiltelefonutviklingen – og mye annet – gjennom det siste tiåret. En del mener smartmobilen har forandret livet til mange.

Det er i hvert fall ingen tvil om at smartmobilen har forandret livet på bussen, trikken, toget og t-banen i morgenrushet. Flertallet av mine medpassasjerer sitter nå med nesen ned i en mobilskjerm, mens de for ti år siden satt med nesen ned i avisen.

Nå kan man innvende at dette ikke utgjør noen vesensforskjell, utover det faktum at avisen er blitt digital.

Men svaret er ikke så enkelt. For alle sitter ikke og leser avisen på sin mobil.

Noen spiller spill. Andre lytter til musikk fra mobilen. Og så har vi dem som faktisk sitter der og jobber mens de er på vei til jobben. Jeg er selv blant dem.

For å få utnyttet arbeidsdagen mest mulig effektivt, bruker jeg en del av jobbreisen til å planlegge arbeidsdagen. Lese meg opp på saker som det ikke står noe om i avisene jeg kunne ha tatt med meg, men på nettsteder helt andre steder på kloden. Og jeg oppdaterer kalender og huskeliste, og sender et par beskjeder eller forespørsler.

Alt dette kunne jeg ikke gjøre alle de årene jeg satt og bladde i papiravisen på vei til jobben. Så her har vi et klart eksempel på at jo, det er faktisk noe i livet som er blitt forandret på grunn av smartmobilen.

Mye annet er forandret også. For et kvart århundre siden bodde min familie utenlands.  Det kunne gå uker mellom hver gang familien hjemme i Norge – foreldre, besteforeldre, søsken – hørte noe fra oss.

Apple har vært flinkere enn konkurrentene.

De siste årene har jeg fått erfare hvordan det er å ha barn og barnebarn boende utenlands i våre dager. Vi blir kontinuerlig oppdatert, gjennom videosamtaler, bilder som oversendes på et øyeblikk, chat, meldingstjenester, epost og sosiale medier. 

Jeg skal stanse oppramsingen her – det finnes en uendelighet av eksempler på hvordan data- og kommunikasjonsteknologien har forandret hverdagen for de fleste av oss. Og smartmobilen lar oss utnytte dette overalt.

Den neste innvendingen er at Apples Iphone ikke har vært avgjørende for endringene. De ville ha kommet uansett. Apple var bare en av mange bidragsytere til denne prosessen.

Apple oppfant ikke MP3-spilleren, men designet Ipod og bygde et økosystem rundt den som var med på å revolusjonere legal, digital musikkdistribusjon. Dette er naturligvis riktig, på sett og vis. Men selv om jeg er blant dem som erkjenner at Apple ikke har oppfunnet allverdens teknologiske løsninger, mener jeg definitivt at Apple har vært flinkere enn konkurrentene til å forbedre teknologier i tiden og gjøre dem brukervennlige.

Apple oppfant heller ikke mobiltelefonen. Aktører som Nokia, Ericsson, Motorola gjorde mange av oss til mobilbrukere lenge før Apple kom på banen.

Men hva brukte vi mobilene til? Vi ringte til hverandre og sendte tekstmeldinger. Og så drømte vi om å kunne kombinere mobiltelefonen med PDA-en, disse små, håndholdte datamaskinene som noen hadde begynt å ta i bruk for å holde rede på møteavtalene sine.

«Almost all modern smartphones have replicated this style of design.»

I januar 2007 fant Apple tiden moden for å presentere resultatet av sitt (videre-) utviklingsarbeid, på Macworld-messen det året. Produktet var knapt ferdig, men konseptet dannet mønster for hvordan den kombinerte musikkspilleren, mobile datamaskinen og telefonen skulle være. Som det står skrevet på Wikipedia: «Almost all modern smartphones have replicated this style of design.»

På Cebit ble det demonstrert en prototyp-løsning som besto av en mobiltelefon og en PDA sammenkoblet «rygg mot rygg». Her var det langt frem til den elegansen som Apple skapte da Steve Jobs satte seg som mål gjøre denne sammenslåing på Apple-vis.

Så gikk det slag i slag. Nå selges det langt flere smartmobiler enn vanlige mobiler.

En av de største effektene av Iphone-lanseringen var oppblomstringen av app-bransjen. Også her i Norge har app-utvikling gitt arbeid til mange.

Og for Apple selv er Iphone blitt den viktigste melkekua.

Akkurat nå spekuleres det tungt i hvordan den forventede ti-årsjubileumsmodellen vil bli – antatt lansering er i september. Apple selv vil naturligvis ikke si noe foreløpig, annet enn at toppsjef Tim Cook har sendt ut en pressemelding der han skryter av at Apple nå har solgt over én milliard Iphone-enheter. Og han tilføyer: «The best is yet to come.»

Toralv Østvang er redaksjonssjef i PC World og Macworld.