KAMERA: Maskinvarestøttet programvare og bildeprosessering. (Foto: Apple)

Kjøp iPhone 8 for kameraet

De første anmeldelsene er her, og et hovedargument for å kjøpe den nye iPhone-modellen er fremdeles kameraet. 

Publisert Sist oppdatert

iPhone 8 er lansert. Du trenger ikke lete lenge etter gode grunner til å oppgradere: Kamerafunksjonene.

Kameraet er blitt enda bedre med iPhone 8, både maskinvaren og ikke minst den maskinbaserte programvaren.

«Computational Photography»

Apple spør selv retorisk: Hvordan forbedrer man verdens mest populære kamera?

Gjennom nye sensorer, samt ved å koble til en helt ny prosessor for å ta det hele ett skritt lengre. A11 Bionic-brikken har regnekraft på høyde med en MacBook Pro og utvider repertoaret for computational photography i iOS 11.

De bakovervendte kameraene har en oppløsning på 12 megapiksler for begge modeller, inkludert teleobjektivet på iPhone 8 Plus. Vidvinkelen har optisk bildestabilisering og lysstyrke på ƒ/1,8, som samsvarer med største blenderåpning – og den eneste blenderåpningen, ettersom mobilkameraer ikke har blender som man kan endre blenderåpningen på.

Teleobjektivet på storebror iPhone 8 Plus har blenderåpning/lysstyrke på ƒ/2,8.

Begge modeller har også en forbedret bildesignalprosessor (ISP) som gjør at kameraet «leser» scenen allerede før bildet tas og velger rett eksponering, lukkertid og liknende. 

Regnekraft

Også portrett-modusen er forbedret, men betinger fremdeles 8 Plus-modellen med to objektiver.

Effekten minner om et profesjonelt portrett med liten dybdeskarphet slik at ansiktet er fremtredende skarpt mot en uskarp bakgrunn. Kort fortalt benytter telefonen begge objektiver til både å ta bildet og samtidig skape en tredimensjonal modell av (primært) et ansikt slik at prosessoren kan gjøre bakgrunnen uskarp. 

Apple tar slik programvareforsterket fotografi ett skritt lengre med portrettlyssetting i iOS 11. Igjen er det A11 Bionic-brikken og den nye ISP-en som ved hjelp av dybdekartet fremhever ansiktet og simulerer ulike profesjonelle lysoppsett.

Ulike modi er naturlig lys, studiolys, spisslys, scenelys og scenelys sort/hvitt. Funksjonen er fremdeles i beta.

Andre kameranyheter er et forovervendt selfie- og FaceTime-kamera med en oppløsning på 7 MP, nye filtre, bedre blits og nyeste generasjonen HEIF-kompresjonsteknologi. Sistnevnte er del av iOS 11.

Telefonen kan også skilte med en blits av typen Quad-LED True Tone Flash med Slow Sync. Slow Sync kombinerer lang lukkertid med en kort lyspuls. Det er spesielt nyttig i dårlig lys når du ønsker et fint opplyst motiv og en stemningsfull bakgrunn.

Video

Også levende bilder er forbedret med iPhone 8: Smarttelefonen kan ta opp 4K-video med opptil 60 bilder i sekundet, og kan registrere sakte film med opptil 240 bps i 1080p full HD-oppløsning.

Sjekk ut en video om kamerafunksjonene i nye iPhone 8 nedenfor. iPhone 8 koster fra 7 790 kroner, mens iPhone 8 Plus koster fra 8 890 kroner. Telefonen kan forhåndsbestilles i dag.

Les mer om iPhone 8 hos Apple her - der finner du også en rekke eksempelbilder tatt med de nye telefonene.