PLUS: To objektiver i Plus-modellen (Foto: Apple)

Slik er portrettmodusen

Kamerafunksjonen i iPhone er et vesentlig salgsargument, og med iPhone 8 Plus tar Apple «computational photography» ett skritt lengre. 

Publisert Sist oppdatert

Nedenfor kan du se video av funksjonen og også offisielle bilder fra PGA Tour Presidents Cup – skutt med den nye portrettmodusen.

Du kommer lenger med to objektiver, og det er den klare fordelen iPhone Plus-modellene har, selv om det gjør dem større rent fysisk.

Men det som kanskje betyr like mye, er regnekraften på innsiden i Apples egne A-serie brikker, og det som kalles computational photography.

Deep Trench Isolation

Plus-modellenes ekstra kamera-objektiv gjør at man kan ta bilder med telefonen også med et teleobjektiv, det vil si optisk zoom fremfor digital zoom.

Andre fordeler i det fysiske aspektet av kamera-modulene er optisk bildestabilisering (OIS), fra og med iPhone 7 også på standard-modellen. Det betyr lengre eksponeringstider ved lavere lysforhold, altså mer detaljer ved økende fremtreden av mørke.

Men alle mekaniske finesser gir begrensninger i størrelse, og vi har sett kameraobjektivene på iPhone stikke frem fra selve huset for å kunne romme bedre objektiver. Også en større bildesensor og implementeringen av Deep Trench Isolation slik at fargene ikke blør mellom de stadig mindre lysfølsomme områdene, har en konsekvens i form av økt faktisk størrelse.

Computational Photography

For der det reelle slutter, overtar det virtuelle. Fotografier i en iPhone blir i stadig økende grad gjenstand for kompensering og forbedring av systemprogramvaren. Portrett-modus er et slikt eksempel, der Plus-telefonen tar et bilde med det ene objektivet, og bruker det andre objektivet til å lage et dybdekart av ansiktet. 

Ved hjelp av denne ansiktsanalysen kan forgrunnen(portrettet) isoleres fra bakgrunnen slik at sistnevnte kan gis en blur-effekt på samme måte som liten dybdeskarphet med et ordinært objektiv gir. 

Noen kjente?

Portrett-lyssetting

Og nytt med iPhone 8 Plus og iPhone X er noe Apple kaller Portrettlyssetting, en funksjon som har beta-status og som ikke blir tilgjengelig for eldre modeller. For man er avhengig av regnekraften i den nye A11 Bionic-brikken.

Ved hjelp av maskinlæring og fiffige algoritmer vil programvaren med utgangspunkt i det isolerte portrettet gjenskape ulike profesjonelle lyssettings-scenarier, slik som naturlig lys, spisslys, studiolys, scenelys og scenelys mono. Du kan lese mer om effektene hos Apple her.

Effekten er såpass overbevisende at PGA Tour engasjerte en profesjonell fotograf til å ta offisielle portretter fra Presidents Cup med en iPhone 8 Plus.  Fotografen kommer tett på objektene sine uten påtrengende kamerautstyr, og du kan se hele billedserien her.

Sjekk også ut en promo-video fra Apple nedenfor.