TO OBJEKTIVER: iPhone 7 Plus er ikke overraskende utstyrt med to objektiver. Den nye iPhone-en kommer også i en ny farge, kalt gagatsvart på norsk, jet black på engelsk. (Foto: Apple)

Norge på den første iPhone 7-listen

Denne gang står Norge på listen over landene som vil få den nye iPhone i første runde, sammen med blant andre USA.

Apple lanserte sine nye iPhone-modeller onsdag kveld norsk tid. Ryktene om at de nye modellene heter iPhone 7 og iPhone 7 Plus, stemte.

Ryktene stemte

Det samme gjorde ryktene om dobbelt objektiv på den store 7 Plus-modellen.

Det ble ikke «Huawei/Leica-løsningen» med et kamera for farger og et annet for sort/hvitt-bilder, som Huawei og Leica hevder skal gi skarpere bilder.

I stedet fulgte Apple eksempelet til LG med et vidvinkelobjektiv og et teleobjektiv – om enn i en veldig annerledes konstellasjon – som blant annet byr på en speilreflekslignende dybdeskarphet-funksjon for stilige portrettbilder.

Ytterligere et rykte var at iPhone nå ville bli konstruert med bedre beskyttelse mot vann og støv. Også det stemte. iPhone 7 og iPhone 7 Plus er nå i tråd med IP67-standarden på dette området.

Lydkontakt-krigen

Likevel var det som ventet beslutningen om å fjerne den gamle, analoge hodetelefonkontakten som skapte mest debatt i all verdens mobiltelefon-relaterte debattfora på internett etter lanseringen.

iPhone 7 og 7 Plus har nå bare én kontakt, for Apples såkalte Lightning-plugg, som blant annet brukes til lading av mobilen. Nå skal den også brukes til de medfølgende ørepluggene, som har ledning med Lightning-kontakt. Disse har fått navnet Apple EarPods.

Overraskende nok – synes mange – har Apple denne gang valgt å legge ved en «gratis» adapter som gjør at brukerne kan koble sine gamle øreplugger eller hodetelefoner med 3,5-millimeters kontakt til Lightning-kontakten på iPhone 7 og 7 Plus.

Samtidig lanserte Apple trådløse øreplugger som har fått navnet Apple AirPods. EarPods og AirPods uttales vel likt, så her er det duket for misforståelser – neppe tilfeldig.

De nye trådløse ørepluggene har blant annet innebygd detektor som gjør at de bare gir fra seg lyd når de er på plass i øret – slik spares strøm. Batteritiden er oppgitt til fem timers lytting.

 Økt prosessorkraft

En del av den nye funksjonaliteten som de nye iPhone-modellene kan by på, blant annet i bildeprosesseringen, er mulig på grunn av kraftig økning i prosessorkraften, ifølge Apple. Den ARM-baserte prosessoren i iPhone-ene er nå oppgradert av Apples prosessordesignere til en fire-kjerners modell som Apple kaller A10 Fusion-prosessoren.

To av kjernene jobber opptil dobbelt så raskt som prosessoren i iPhone 6, mens de to andre kan kjøres ytterst strømeffektivt med bare en femtedel av ytelsen. Systemet velger prosessorkjerne ut fra hvilke oppgaver som kjøres.

Grafikkytelsen skal være opptil tre ganger raskere enn i iPhone 6, med halvparten av strømforbruket.

En ny signalprosessor til bildebehandlingen i kameraet kan utføre opptil 100 milliarder operasjoner på ett enkelt bilde i løpet av 25 millisekunder.

Norge på første liste

Denne gang er altså Norge havnet på listen over mer enn 25 land som er de første som får iPhone 7 og iPhone 7 Plus.

Det betyr at norske kjøpere kan forhåndsbestille den nye modellen fra fredag 9. september. Leveringen starter en uke senere, fredag 16. september.

Startprisen for iPhone 7 med 4,7-tommers skjerm er 7.390 kroner, mens iPhone 7 Plus med 5,5-tommers skjerm og dobbeltobjektiv koster fra 8.790 kroner.

Apple har droppet modeller med bare 16 GB lagringsplass, og også 64 GB-valget er borte. Valgene nå er 32, 128 og 256 GB – sistnevnte er ny kapasitet for iPhone.

En ny farge som har fått navnet gatatsvart i Norge, fås bare med 128 eller 256 GB lagringsplass.