MAC: iOS og macOS blir likere - men skal ifølge Apple aldri møtes i midten (Foto: 9to5Mac)
MAC: iOS og macOS blir likere - men skal ifølge Apple aldri møtes i midten (Foto: 9to5Mac)

Lekkasjer fra macOS 15

Skjermbilder tatt fra innsiden av Apple viser hvordan Musikk og TV-appen splittes opp som separate apper i det kommende Mac-operativsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag er det klart for WWDC 2019.

Og under åpningstalen vil vi få se høydepunkter fra de kommende operativsystemene for både iPhone, iPad og Mac.

WWDC 2019

WWDC er Apples årlige konferanse for utviklere, og avholdes i San Diego - rett rundt hjørnet fra hovedkvarteret i Cupertino.

Mange tusen programmerere i alle aldre møtes for både å lære om det som kommer, men også for å nettverke og dele egen kunnskap. For de deltakende (det er begrenset plass og det blir fort utsolgt) er det mange sesjoner med presentasjoner der man også kan få møte ingeniører fra Apple, men for alle oss andre er det selvfølgelig åpningstalen som gjelder.

Selveste åpningstalen, som tradisjonen tro innledes av Apple-sjef Tim Cook, kan du faktisk følge med på via strømming på mandag kveld klokken 19 norsk tid. Vi regner med presentasjon av iOS 13, macOS 15, samt nye versjoner av os'ene for Apple TV, Apple Watch med mere.

Marsipan

En kjernefunksjon i nye macOS 15 (tilnavn foreløpig ukjent) er muligheten for utviklere å tilpasse apper utviklet for iPhone og iPad til å kunne kjøre på en Mac. Dette skal visstnok være veldig enkelt, og man håper vil kunne bidra til å få et større mangfold av apper på Mac-plattformen uten nevneverdig større innsats for utviklere.

Apple selv begynte med å vise vei med macOS 14 Mojave, der blant annet Aksjer-appen er portet over fra iOS. Kanskje ikke det mest spennende eksempelet, men ihvertfall et startpunkt.

Og med macOS 15 fortsetter denne trenden. Lekkasjer viser at iTunes (som er overmoden for en komplett overhaling) formodentlig splittes opp i enkelt-moduler slik vi kjenner fra iOS. Med andre ord blir det en egen TV-app og en egen Musikk-app. iTunes vil nok fremdeles finnes, men da med redusert funksjonalitet. 

Skjermbildene viser kun rammeverket for brukergrensesnittet uten innhold, men det er lett å tenke seg hvordan det endelige resultat blir i bruk. For sluttbrukeren vil det være en stor fordel dersom det betyr at kodebasen oppdateres raskere, og i takt med iOS.

Om det blir de samme utfordringene som da Apple Music-abonnementstjenesten ble introdusert for en stund tilbake gjenstår å se. Strengt tatt gjaldt dette primært Match-tjenesten som overførte lisenser for lokalt nedlastet innhold, som MP3-filer, til skyen.

Via 9to5Mac