OS X: Javel, kaptein! (Foto: Apple)
OS X: Javel, kaptein! (Foto: Apple)

OSX El Capitan tilgjengelig

Nyeste operativsystem for Mac blir tilgjengelig som gratis oppdatering onsdag 30. september.

Publisert Sist oppdatert

Apples  nyeste operativsystem for Mac blir tilgjengelig som gratis oppgradering i Mac AppStore onsdag den 30. september, som lovet.

OS X El Capitan er oppkalt etter en fjellformasjon (og berømt klatrerute samme sted) i nasjonalparken Yosemite i California,  noe som også er navnet på dagens versjon. Navnevalget tyder på at Apple, som tidligere med Leopard og Snow Leopard, velger en to-takts løsning for operativsystemet der denne utgaven har hovedfokus på ytelsesforbedringer og stabiliseringer i kulissene fremfor mange mer eksponerte nye funksjoner.

Kapteinen

Alle som har en Mac fra 2009 eller senere, er støttet av OS X El Capitan, samt enkelte modeller fra 2007 og 2008.

Som sedvanlig anbefales det å ta en sikkerhetskopi av maskinen før oppgraderingen, samt sette av noe tid til selve prosessen. I nyere tid har oppgraderinger gått relativt fort, men det er avhengig av individuelt oppsett.

Blant nyhetene finner vi Split View, en enkel måte å dele skrivebordet opp i to like deler vertikalt på midten slik at to ulike apper kan få like mye oppmerksomhet. Tilsvarende funksjon finner vi i IOS 9 for Ipad som del av multitasking-forbedringene.

Også Notat-appen er forbedret, og ikke minst godt integrert mot tilsvarende funksjonalitet i IOS 9. Har du en Iphone eller Ipad med IOS 9 installert, vil du kunne jobbe med de nye grafikk- og redigeringsfunksjonene sømløst på begge plattformer.

Ny grafikkjerne med Metal i OS X gjør at også grafikkoperasjoner for både spill og andre apper blir vesentlig raskere.

Safari

Safari har fått ny måte å feste mye brukte nettsider i bjelken under adresselisten med små ikoner. Disse vil være åpne og oppdaterte til enhver tid, og kan brukes til for eksempel epost, sosiale medier eller presse- og mediesider.

Også Airplay er bedre integrert i nettleseren. Er det en video på en nettside, kan denne enkelt sendes trådløst til en storskjerm med Apple TV-tilkobling via Airplay-ikonet. En kjekk funksjon som mange i dag får gjennom Safari-extensions.

Til slutt nevner vi mulighet for å skru av lyd fra nettsider i faner, noe som kan være en utfordring med mange nettsider åpent samtidig i kombinasjon med autoplay for lyd, video og reklamer.

Diverse

Samt mange andre forbedringer for apper som Mail og Bilder. Også kart-funksjonene skal forbedres, men det er noe uvisst når de nye funksjonene, som informasjon om kollektivtrafikken, kommer til Norge.

Bruker du internasjonale skrifttegn som er basert på pennestrøk, som mandarin eller kanji, så er også dette forbedret. Og de sedvanlige sikkerhets- og stabilitetsfinstemmingene.

Du kan lese mer om El Capitan her. Du finner en direkte-lenke til nedlasting her.