Foto: Asahi Linux

Asahi Linux for Apple Silicon

Med litt eventyrlyst kan du nå kjøre den første alpha-versjonen på en M1-chip*

Nå er vi endelig der: Har du en Mac med Apple M1, M1 Pro, eller M1 Max-prosessor så kan du installere Asahi Linux i den aller første alpha-testen.

Men legg merke til asterisken i overskriften: På langt nær all maskinvare er støttet, og nyeste Mac Studio overhodet ikke. Men det kommer nok.

Du får ARM Arch Linux med KDE Plasma desktop, og du trenger minst 53GB med ledig disk-plass, sånn omtrentlig. Installeren kommer i tillegg, og du trenger også litt handlingsrom. Og en maskin med MacOS 12.3.

Men: Asahi støtter enda ikke GPU-en (altså grafikkjernen), eller DisplayPort, eller Thunderbolt, eller HDMI, eller nevral-nettverket, eller kameraet, eller touch bar. Det er kun begrenset støtte for USB3, høyttalerne og skjerm-kontrolleren.

Og når kommer så dette? Svaret er: "Snart". Og noen funksjoner kommer kanskje aldri. Vær også oppmerksom på at visse programvare-moduler må lastes ned fra Apples servere under installasjonen. Men utover dette skal det fungere 😆

Så lykke til - du er på egenhånd nå. Men seriøst: Gå for det! Du kan lese mer om det hele her (sikkert lurt). Bare husk: Selv om vi har blitt flinke på det greske alfabetet - pandemien tatt i betraktning - alpha kommer før beta.

PS: Denne Arch-baserte versjonen kan også benyttes til å installere OpenBSD.

curl https://alx.sh | sh

Kjør dette fra Terminalen på macOS 12.3

Via ZDnet