TRENINGSKLOKKE: Er Apple Watch velegnet som treningsur eller ikke? Debatten går høyt. (Foto: Apple)

Ultraløper mener Apple Watch er uegnet

Ultraløperen Ellen Westfelt ble skuffet da hun prøvde sportsmodellen av Apple Watch.

Dessverre er ikke Apple Watch noe godt alternativ for joggere og løpere som ønsker et godt sportsarmbånd, selv om Apple Watch er stilig og har mange smarte funksjoner.

Dette er konklusjonen som den svenske ultraløperen Ellen Westfelt er kommet frem til etter at hun har testet Apple Watch grundig i et par uker for svenske Macworld.

Litt urettferdig

Nå understreker Macworld.se at sammenligningen er litt urettferdig. Sammenligningsgrunnlaget er premiumprodukter med pulsbånd eller pulsavlesning designet for å fungere i bevegelse og med GPS som er kalibrert for å gi korrekte data også når man trimmer.

Apple Watch er ikke utrustet med korrekt pulsmåling og har heller ikke innebygd GPS – GPS-dataene er det Iphone-en i lomma som sørger for (hvis man har den med seg).  Apple Watch er mer eller mindre bare en mini-Iphone som man bærer på håndleddet, skriver Macworld.se.

Sportsmodellen av Apple Watch lover mye, men Westfelt ble altså skuffet etter å ha prøvd den som løperklokke, skriver hun i sin artikkel hos Macworld.se.

På pluss-siden

Innledningsvis har Ellen Westfelt en god del positive kommentarer til Apple Watch. Til hverdags fungerer den som en smidig forlengelse av Iphone, mener hun.

For eksempel kan joggere laste ned noe av musikken sin til Apple Watch og styre avspillingen via klokken når de er ute og løper, selv om fordelen er marginal sammenlignet med å styre avspilling fra et par Bluetooth-hodetelefoner.

I tillegg får man med fordelen med å kunne ha med seg musikk overført til Apple Watch. Da slipper man å ta med seg Iphone-en ut på løpeturen. På den andre siden gir det også en ulempe: Man får ikke registrert GPS-data fra løpeturen, ettersom Apple Watch ikke har GPS-funksjonalitet innebygd. Det er via Iphone-en at GPS-dataene registreres.

Oversikt over meldinger

En praktisk funksjon med Apple Watch kontra mange løpearmbånd er at man får umiddelbar oversikt over innkommende meldinger. Man kan også kjapt svare på dem, om enn ikke ved å skrive inn tekst der og da. Men man kan benytte forhåndsinnlagt tekst som for eksempel «Er ute og jogger, ringer tilbake senere.»

Når det gjelder de mer treningsrelaterte funksjonene er det ikke så mye nytt å lære seg, fastslår Westfelt. Man anvender de samme appene som man tidligere har brukt på Iphone. Forskjellen er bare at man nå betjener dem via Apple Watch isteden. Har man tidligere brukt for eksempel Runkeeper, Endomondo eller Strava for å registrere sine treningsøkter, kan man nå enkelt og smidig gjøre det via dataklokken.

SAMMENKNYTTET PAR: Apple Watch er designet som en utvidelse av Iphone. (Foto: Apple)

GPS-mottaket er like bra som den som telefonen gir – det er jo nettopp den som er GPS-enheten her, og det fungerer ok i de fleste situasjoner. Dette innebærer at klokkens informasjon om tempo og distanse stemmer ganske godt overens med virkeligheten, selv om det ikke går an å sammenligne med en ordentlig løperklokke med innebygd GPS.

Og man slipper å fikle med ledninger, synkronisering og opplastinger. Man får også mulighet til å registrere treningsøktene direkte i Apples egen treningsapp, men vår svenske ultraløper synes ikke å være særlig begeistret for dette. Det er vanskelig å forstå hva vitsen skal være, skriver hun. Rådet er i stedet å bruke en etablert treningsapp, slik at all trening havner på samme sted og at man via datamaskinen får bedre overblikk over sin treningshistorikk.

I tillegg til treningsapper har Apple Watch også sin egen aktivitetsmåling. Den fungerer som et aktivitetsarmbånd som er i stand til å registrere at man for eksempel ikke har reist seg fra stolen den siste timen. I motsetning til et vanlig aktivtetsarmbånd forteller klokken deg at nå er det på tide å bevege seg.

Ikke helt i mål

Allerede i Ellen Westfelts første testrunder er det åpenbart at Apple Watch ikke når helt i mål som løperklokke. En fundamental forskjell mellom Apple Watch og et treningsur er selve betjeningen. Et treningsarmbånd har vanligvis store, funksjonelle knapper som det er lett å finne og trykke på selv med frosne eller svette hender.

Apple Watch har et fint system med en berøringsfølsom skjerm og et kronhjul som man navigerer med. Det fungerer utmerket i kontorstolen, men løsningen egner seg dårlig til å fumle med ut i felten. Med svette fingertupper er også berøringsfunksjonen dårlig.

Hvis man liker å variere treningen med for eksempel sykling, oppstår ytterligere problemer. Man kan nemlig ikke titte på skrå ned på klokken for å se hvordan man ligger an, ettersom skjermspareren på Apple Watch sørger for at skjermen er svart inntil man løfter opp armen for å se på klokken.

I det hele tatt virker det som om klokken er bygd for et helt annet miljø enn et svett treningslokale. Selv om det etter hvert er kommet en del tester som antyder at Apple Watch er mer vannbestandig enn Apple selv sier i sin markedsføring, vil man kanskje ikke ta den med seg i dusjen hvis garantien ikke dekker det.

Og her finner vi det neste problemet. Hvis man er seriøs med treningen, jogger man uansett hva slags vær det er. Hvis man ikke tør ta med seg klokken i en skikkelig regnskur, blir jo dette en begrensende faktor.

Under trening viser skjermen de aller viktigste verdiene, men mer enn det går det ikke an å få frem. De øvrige data må man vente med til trengingsøkten er over.

Pulsavlesingen

Apple Watch benytter samme type teknikk for pulsmåling som for eksempel TomTom gjør i sine sportsur. Pulsen leses av på håndleddet ved hjelp av lysfølsomme fotodioder på klokkens bakside.

Apple Watch – vakker, stilig og med mange morsomme og smarte funksjoner. Men dessverre ingen løperklokke, mener svensk ultraløper. (Foto: Apple)

I praksis fungerer dette dårlig. Så lenge man sitter rolig, måles pulsen noenlunde korrekt, men så fort man beveger seg, blir verdiene mildt sagt upålitelige. For at pulsen skal registreres i det hele tatt er det viktig at klokken er festet stramt rundt håndleddet. Men selv da glipper målingen ofte, og i perioder registreres det ikke noen data overhodet. Og når data registreres, er de ofte feil, ifølge Westfelt.

Et annet viktig moment med tanke på pulsmåling er at man ikke kan bære klokken utenpå en løpejakke. I praksis vil jo det innebære at klokken blir nesten ubrukelig i vinterhalvåret. Vil man ha pulsmåling, må man ha den under jakken. Men vil man se dataene på skjermen, må man ha klokken utenpå jakken. Her tvinges man til å velge.

Dårlig batterilevetid

Batteritiden er heller ikke imponerende. Så fort det er litt kaldt ute, oppfører Apple Watch seg som en Iphone med dårlig batteri. Batteriet dør fort, særlig hvis man prøver å lytte til musikk samtidig som man løper.

Trener man mye, må man lade klokken i prinsippet hver dag, og da mister man litt av det smarte med å kunne ha klokken på seg hele tiden for at den skal måle aktivitet gjennom hele døgnet, skriver Westfelt.

Oppsummert er Apple Watch ikke noe for dem som mener alvor med treningen sin, konkluderer Westfelt. Vakker, stilig og med mange morsomme og smarte funksjoner. Men dessverre ingen løperklokke.

Ultraløp

Ultraløp eller ultramaraton er en betegnelse på løp som er lenger enn maraton (42.195 meter) i distanse, ifølge norske Wikipedia

Typiske ultraløp basert på distanse er på 50 eller 100 kilometer, eller 50 og 100 engelske mil. De vanligste tidsbestemte ultraløp er 6-timers, 12-timers og 24-timers. Det finnes også 48-timers løp, 6-dagers løp og andre enda lengre utfordringer.

Et av de kjente ultraløpene i Norge er Troll-løpet i Bergen.

Ellen Westfelt er en kjent svensk storløper som har løpt minst 20 minutter hver dag siden september 2013. Hun er presentert på denne bloggen