BRANSJE:

AVVISER: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna avviste i spørretime onsdag muligheten for en forskriftsendring som kan gi selvstendige it-konsulenter muligheten til å bli godkjent som bemanningsforetak. (Skjermdump: Stortinget)

Kroken på døra for selvstendige it-konsulenter

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sa i onsdagens muntlige spørretime på Stortinget at it-konsulenter må finne hele, faste stillinger. Hun endrer ikke innleiereglene som rammer selvstendige it-konsulenter.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det ulovlig å være it-konsulent på egen kjøl, fordi man ikke kan klassifiseres som et bemanningsbyrå.

Dette er regler som det har vært skrevet og sagt mye om. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna møtte spørsmål fra stortingsrepresentant Anna Molberg fra Hedmark-benken til Høyre.

Blant annet ba hun statsråden avklare en gang for alle at alle it-konsulenter som nå har fått «næringsforbud kan fortsette som før». Hun viste i spørsmålet også til at NHO har foreslått å en forskriftsendring som sikrer at «AS meg selv» blir godkjent som bemanningsforetak for innleie.

Ikke overens

– Vi mener at det er et mål i seg selv at en arbeidstaker er ansatt i en hel fast stilling med forutsigbarhet for egen arbeidsplass og inntekt. Vi mener også at selvstendig næringsdrivende er et gode for Norge, svarer Brenna.

– Forutsetningen for å være innleid konsulent er at man er i et tre-partsforhold, og det er man ikke når man er innleid konsulent, så det er en løsning som kan høres tilforlatelig ut, men som ikke er stemmer overens med det problemet vi har behov for å løse, sier Brenna og viser til en eventuell endring i forskriften, legger hun til.

Dermed avviser Brenna mulighetene for at selvstendige it-konsulenter kan bli godkjent som bemanningsforetak. 

I etterkant har Computerworld snakket med Molberg direkte, og det er tydelig at Høyre tolker svaret fra Brenna som at det i praksis innebærer at hun ber it-konsulenter ta jobb i et stort, kanskje utenlandskeid konsulentselskap.

Oppriktig skuffet

– Jeg blir oppriktig skuffet på vegne av de som rammes her, sier stortingsrepresentant Molberg.

– Jeg håpet i det lengste at dette var en teknisk bom, men nå sier statsråden i klartekst at det var meningen at selvstendig næringsdrivende skulle stoppes, og at regjeringen ikke vil avklare situasjonen. Dette er en politisk forskjell mellom Høyre og regjeringspartiene, og de henviser de som rammes til å søke jobber andre steder, legger hun til.

(Saken fortsetter under bildet)

SKUFFET: Stortingsrepresentant Anna Molberg fra Høyre er skuffet over at regjeringen ikke vil endre forskriften for bemanningsforetak. (Skjermdump: Stortinget)

– Jeg blir også oppriktig lei meg på vegne av alle som har sendt inn innspill. Det er 129, noe det er oppsiktsvekkende mange sammenlignet med andre representantforslag i Stortinget.

Her viser Molberg til forslaget Høyre la frem for Stortinget sammen med Venstre for en tid tilbake om å endre regelverket.

Mangler vilje

– Jeg mener også at hun snakker om det som en juridisk teknisk unnskyldning. Men hun bør se dette fra en it-konsulents ståsted. For dem er dette noe de har kunnet gjøre, men som de nå forbys fra å fortsette med, sier Molberg.

Hun påpeker at det er fullt mulig for regjeringen å endre forskriften, og innrømmer samtidig at det vil være som en særordning.

– Alt er mulig om man ønsker det, men jeg er skuffet over at det handler om både manglende politisk vilje og handlekraft, sier Molberg.

I sitt spørsmål påpekte Molberg også at det ikke finnes store konsulenthus i distriktene. Dermed må man flytte til store byer for å få seg ny helt fast stilling som it-konsulent.

– Det er et helt klart ønske fra regjeringen å styrke distriktene, men dette virker motsatt, sier Molberg.