HJEMME BEST: Vi må spørre oss hvorfor så mange foretrekker å jobbe hjemmefra for å konsentrere seg. (Ill.: Istock)

Velkommen til den nye unormalen

LEDER: Det er på tide vi spør oss hvorfor hjemmekontoret er en bedre arbeidsplass enn jobben.

Publisert Sist oppdatert

Man skulle tro at det normale var å foretrekke å jobbe på jobben og dra hjem for å ha fri. Sånn er det ikke lenger. Pandemien har gjort hjemmekontor stuerent, og flere av landets it-lokomotiver vurderer hvordan de skal stramme inn for å få folk inn på kontoret igjen.

Ikke at hjemmekontor er galt i seg selv. Problemet er at deler av arbeidsstokken mer eller mindre har sluttet å dra på jobben. De jobber og leverer resultater, men de er ikke til stede på annet enn Teams eller Zoom.

Det må være grunn til å spørre seg hva som gjør hjemmet bedre egnet som arbeidsplass enn jobben. Hva er det som gjør at så mange foretrekker å jobbe hjemmefra?

En grunn mange oppgir er det praktiske aspektet. Særlig for småbarnsfamilier med til dels avansert logistikk. Det er ikke tvil om at hjemmekontor gjør tilværelsen både på jobb og privat mer smidig.

En annen grunn mange oppgir er at de velger hjemmekontor for å kunne konsentrere seg, og få ting gjort. Dette er en grunn vi bør stoppe opp og reflektere over.

Over en lengre tid før pandemien flyttet vi ut av enkeltkontor og inn i åpne landskap. Til protester fra mange, og mot advarsler om at produktiviteten kom til å gå ned. Før pandemien var likevel alle i de åpne landskapene, til tross for at man syntes det var et støyende og forstyrrende miljø. Hjemmekontor ble uglesett, man jobbet liksom ikke hvis man ikke var på jobb.

Nå, etter pandemien, er hjemmekontor stuerent, og det er tydelig hva folk synes om de åpne landskapene. Folk vil rett og slett ikke jobbe der. Det bør være grunn til refleksjon blant de som designer og utformer våre moderne arbeidsmiljøer. Det hjelper ikke med dyre møbler, planter og fancy lyssetting, hvis arbeidstakerne ikke får arbeidsro.

Pandemien vil bli stående som et unntak. En tid med tvangstiltak. Men den har åpnet et fluktrom som er særlig attraktivt når man har oppgaver som krever konsentrasjon. Da er arbeidsplassen rett og slett et lite hensiktsmessig sted å jobbe. Det er rett og slett vanskelig å gjøre jobben der.

Nå ser stadig flere selskap på ordninger for å stramme inn på bruken av hjemmekontor. For å bygge kultur, og ikke minst for at nyansatte og unge skal kunne møte erfarne medarbeidere og lære av dem. Unge, kresne it-hoder ønsker å utvikle seg, og tomme kontorlokaler er ikke en egnet arena. Det må være erfaring og kunnskap til stede i gangene.

Det er ikke sikkert at innstramming er den rette veien å gå. Kanskje er det en bedre ide å se på de åpne landskapene. Etablere flere stillerom eller flere enkeltkontorer som kan brukes? Her kan bedriftslederne høre på spesialistene som kan designe og utforme slike arenaer.

Forutsetningen er at de først hører den stille protesten fra de som sitter på hjemmekontor for å kunne konsentrere seg: Arbeidsplassen har blitt et dårlig sted å jobbe.