TEST: Digitalkamera for de hardhendte

Klumsete, eller rett og slett bare uforsiktig? Da kan dette være kameraet for deg. Det tåler sand, vann, slag , spark og whisky...

Publisert Sist oppdatert

Vanligvis når vi tester ting prøver vi å ikke være altfor hardhendte. Litt juling skal ting tåle, men kameraer og optikk er ofte av det skjøre slaget og behandles derfor relativt pent.

LES OGSÅ: Vanntett kamera fra Vivitar

Når vi skulle teste Mju 770 SW fra Olympus fikk vi faktisk streng beskjed om at dette kameraet, ja det skulle vi virkelig teste. Vi var så klart ikke vonde å be, og kameraet har virkelig fått kjørt seg.

Olympus Mju-serie består av en serie kameraer som er litt over gjennomsnittet tøffe. Noen tåler en rask dukkert og litt røff behandling. Andre, som dette, er enda barskere.

Mju 770 SW hører altså til i den siste kategorien. Det er blant annet vanntett ned til 10 meter, noe som burde holde til både snorkling og litt forsiktig dykking.

Det er også laget for å tåle en trøkk eller ti. I løpet av de to ukene vi hadde det til testing klarte vi å både ripe det opp og bulke det, og fortsatt fungerer det like fint.

Kameraet viste seg å være en fin turkamerat.

Kameraet tålte fall i asfalten og gulvet uten å klage. Det fungerte også greit som fotball, om enn med litt snille spark. I påskeferien beviste det også at det tåler en dukkert, i Whisky.

Når vi fikk kameraet til testing fikk vi beskjed om at det vi gjerne kunne ta en dukkert med det. Nå er det sånn at vi ikke er selvpinere, så noe bad ble det ikke. Til det er det fortsatt en smule for kaldt i vannet.

Under lystig lag på påskeaften fikk vi likevel testet det litt, i det vi klarte å velte et helt glass med single malt whisky over kameraet. Den testen bestod kameraet uten problemer.

Senere tok vi også en kjapp tur på stranda, men siden vannet fortsatt var alt for kaldt til at det var aktuelt å ta et bad, ble kameraet aldri testet dypere enn lengden på armen tillot. Det fungerte flott, og bildene ble morsomme.

Det var lite fisk å spore, men kameraet fungerte i det minste under vann.

Ikke minst ble det en morsom effekt når vi la kameraet under vann og tok bilder av oss selv mens vi sto trygt på land. Kameraet tåler altså det meste, men hvordan blir så bildene?

Når en skal lage et kamera som dette er det noen ting som må ofres. Optikken er et av elementene som har fått lide, dog uten at det blir noe stort problem.

Mju 770SW har tre ganger optisk zoom, noe som er relativt standard for små kompaktkameraer. Optikken er bitteliten og sitter bak et relativt tykt og solid glass. Dermed har den ikke mye rom å boltre seg på, men nok til at nevnte zoom fungerer greit.

Optikken på et kamera er helt avgjørende for bildekvaliteten, og betyr gjerne mer enn rene megapiksler. Derfor blir ikke bildene du tar med Mju 700 SW fullt så gode som du med de beste kompaktkameraene. Samtidig synes vi at det tar bedre bilder enn for eksempel lillebror Mju 750.

Fargegjengivelsen og kontrasten i bildene er god, og med en rask klikk på auto levels i Photoshop eller tilsvarende blir de mer enn gode nok til å skrives ut og henges på veggen.

Bildebrikken i kameraet er på 7,1 megapiksler, noe som også ser ut til å være standarden for kompaktkameraer om dagen. En slik oppløsning er mer enn nok for normal bruk, og tillater utskrifter i store størrelser, som A4 og A3, uten at det ser pikslete eller grumsete ut.

Med en rekke ferdigprogrammer, hele 24 stykker, burde det være lett å finne noe som passer til en hver anledning. Det finnes blant annet programmer for portrettbilder, innendørsbruk og landskapsbilder.

Et av de beste programmene er et innendørsprogram for naturlig lys. Med det får du fine og behagelige bilder med lyset som slipper inn vinduet, uten å bruke blits.

Ettersom dette er et undervannskamera er det utstyrt med hele fem programmer for undervannsbruk. Fire av dem er for bilder, mens det siste er for å filme under vann.

Ettersom vanntemperaturen fortsatt er nær frysepunktet har vi ikke fått testet hvor gode disse programmene er, men om de holder stikk med resten av programmene i kameraet burde de gjøre nytta si og vel så det.

Det er ikke mye å utsette på Olympus Mju 770 SW. Om vi skal peke på noe spesielt må det bli batteriet. Som i de fleste av kameraene sine har Olympus også her valgt å satse på det lille oppladbare batteriet LI-42B.

Oppladbart kan være greit det, men i dette tilfellet ble batteriet litt vel svakt. Det holder noen hundre bilder med variert bruk, så er det på tide å lade opp igjen. Det fungerer greit så lenge en ikke er alt for langt hjemmefra, men på reise blir det for dårlig.

Samtidig har en dessverre ikke så mye valg når kameraet skal være så lite og nett som her. Dermed kan det være greit å kjøpe inn et batteri eller to ekstra om en skal på en skikkelig tur.

Konklusjon

- Jeg forventer at kameraet er skikkelig testet når jeg får det tilbake. Har det ikke litt riper og bulker har du ikke gjort det skikkelig.

Det var beskjeden vi fikk fra Olympus. En særlig klarere oppfordring til lek og moro er det lenge siden vi har fått.

Dermed ble det en test litt utenom det vanlige. Vi herjet og sto i med Mju 770 SW, og til tross for et par bulker og riper fungerer kameraet fortsatt like bra.

Kameraet har blitt kastet i bakken, sluppet i bakken, blitt brukt som fotball, badet i dyr whiskey og fått smake på både saltvann og sand.

Ingenting vi har gjort har klart å knekke det. Olumpys Mju 770 SW er rett og slett et utrolig solid kamera.

Når det samtidig gjør den viktigste jobben godt, altså det å ta bilder. Ja, se da blir resultatet en god karakter.

Samtidig er ikke dette et kamera for hvem som helst. For samme pris kan du få et mindre robust kamera som tar vel så gode, kanskje til og med bedre bilder. Men om du liker strandliv, snorkling eller rett og slett er i overkant uvøren, ja da er dette kameraet for deg.

Olympus Mju 770 SW

Pris: ca. 3000 kroner inkl. mvaInternett: Olympus Norge

Brukervennlighet: 9/10 Bildekvalitet: 7/10 Barskhetsgrad: 10/10

LES OGSÅ: Olympus med et vell av nye kameraer