TEST: Lenovo Thinkpad X240: Utholden som få

Gjennomført god jobb-pc med batterirekord.

Publisert Sist oppdatert

Lenovos Thinkpad X240 kan i utgangspunktet virke svært ordinær. Men dette er en pc hvor vi finner svært lite å sette fingeren på – på så godt som alle områder blir man her imponert over hvor gjennomført det er. Og tross alt – en ordinær bærbar pc som er kompakt og lett kan være nettopp det svært mange er best tjent med.

Konstruksjonen

Utseendemessig er det liten tvil om at dette er en tradisjonell Lenovo Thinkpad – og i konstruksjonen bringes videre mange av de egenskapene som representerer Thinkpad-modellenes sterke sider.

Inntrykket av konstruksjonskvaliteten er særdeles bra – og Lenovo markedsfører med godkjenninger i henhold til amerikanske militærkravsspesifikasjoner (MIL-Spec) for blant annet vibrasjoner, temperaturendringer, luftfuktighet, støv med mer.

Vekten skal ifølge spesifikasjonene starte på 1,31 kilo – i enkleste konfigurasjon med det minste batteriet. For vår testmodell stoppet vekten på 1,66 kilo, men da med et batteri som gir svært god batteritid.

Maskinen er ikke blant de letteste sett i forhold til skjermstørrelsen. Men her har man også en magnesiumsramme på innsiden – det forbedrer konstruksjonen og selv om magnesium er lett, kan man lage maskiner med i praksis bare et plastskall rundt innmaten enda lettere.

Bunnen av pc-en er også i magnesium, mens det benyttes karbonfiber rundt tastaturet. Videre benyttes relativt tykk glassfiberforsterket plastikk.

Konstruksjon er meget servicevennlig. Minnet er egen modul i stedet for å være loddet på hovedkortet, det er brukt vanlig 2,5-tommers harddisk/ssd og man har tilrettelagt for at service skal kunne gjøres «på stedet» ute hos kunder/brukere. Tre års garanti er standard og konfigurasjoner kan også leveres med opptil fem års på-stedet-service.

Tastaturet er blant de aller beste på markedet og i tillegg til en meget god styreflate har man også Lenovos tradisjonelle styrepinne midt på tastaturet for dem som foretrekker det. Bakgrunnsbelysning på tastaturet er også på plass for å bedre kunne jobbe i mørke omgivelser. Styreflaten støtter en rekke "gestures" tilrettelagt Modern UI-grensesnittet i Windows 8.

X240 er en tradisjonell bærbar – her er det ikke en design for å konvertere pc-en til et nettbrett. Men berøringsskjerm er en mulighet.

Skjermstørrelsen for X240 er 12,5 tommer og det vil leveres skjermer med og uten berøringsstøtte på oppløsningsalterantivene 1366x768 og 1920x1080. Vår testmodell var utstyrt med en 1366x768-skjerm med berøring, god lysstyrke, gode innsynsvinkler og god fargegjengivelse. Selv om skjermen er å betegne som «blank», er det mindre reflekser enn det de fleste andre maskiner har. Modellene med berøringsskjerm er et par millimeter tykkere enn de uten.

Varme og støy har vi ikke noe å utsette på.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

Det tekniske

Thinkpad X240 leveres i en rekke forskjellige konfigurasjoner. Forskjellene er knyttet til ikke bare prosessor, minne og lagring, men også funksjonaliteten.

Vår testmodell var utstyrt med en Core i5-4200U-prosessor på 1,6 GHz og TurboBoost-hastighet på 2,6 GHz. Blant annet vil man kunne få pc-en levert med en raskere Core i7-4600U på 2,1 GHz. U-variantene av i5/i7 er prosessorer som er tiltenkt kompakte bærbare.

Ytelsen er god i forhold til vanlig applikasjonsbruk, men for tyngre oppgaver blir de svakere enn prosessorene man gjerne finner i større maskiner – som for eksempel i Thinkpad T-serien fra Lenovo. U-prosessorene har lavere strømforbruk og varmeutvikling, hvilket gir fordeler for batteridriftstid og termisk konstruksjon av pc-en.

X240 har bedrifter som hovedmarkedet og funksjonalitet som TPM, SecureBoot, fingeravtrykksleser, smartkortleser, Intel Anti-Theft/Computrace (tyverisikring/sporing), diskkryptering med mer. Enkelte konfigurasjoner er kompatible med Intels vPro-teknologi.

For lagring finnes konfigurasjoner med tradisjonell harddisk på opptil 1 terabyte. For de fleste vil SSD være mest aktuelt i dag, antar vi. Konfigurasjoner med 128, 180, 256 og 512 gigabyte er tilgjengelig. Det er også en ledig M.2-kortplass i pc-en hvis man får den levert uten mobilt bredbånd og som i teorien skulle gi mulighet for å sette inn en ekstra SSD.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 13: Nesten ubrukelig?

Tilkoblinger og kommunikasjon

Pc-en har to USB 3.0-porter, Mini-Displayport (med 4K-støtte), VGA, Gigabit Ethernet og SD-minnekortleser. I tillegg er det støtte for dokkingstasjon som gir flere tilkoblinger. Men man bør være klar over at Lenovo nå går over til et nytt dokkingdesign, slik at eldre dokkingstasjoner ikke vil fungere på X240.

For trådløst nettverk vil pc-en leveres i flere konfigurasjoner. Vår testmodell hadde støtte for 802.11n, men versjoner med Intels 802.11ac-kort vil også være tilgjengelig. Rekkevidden for konfigurasjonen vi testet var normalt god, men ytelsen noe under de beste 802.11n-løsningen.

Modellene med Intels 802.11ac-kort vil også ha funksjonalitet som WiDi/Miracast og funksjonalitet knyttet til Intels systemadministrasjons-teknologier.

NFC og Bluetooth er også støttet. Vår testmodell var også utstyrt med 3G. Lenovo kan foreløpig ikke levere modeller med 4G.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung ATIV Book 9 Plus - Blant de beste

Batterirekord

Batterimessig har vi latt oss imponere over flere av pc-ene på markedet med Intels fjerdegenerasjons Core-prosessor. I det siste halvåret har vi testet flere pc-er hvor man kunne forvente over åtte timers applikasjonsbruk på batteridrift.

Blant dem som har gått lengst kan blant annet MacBook Air 13 og Sony Vaio Duo 13 trekkes fram. Sistnevnte klarte i underkant av tolv timer under Powermark Productivity-testen og rundt syv og en halv time på vår websurf/Spotify-streaming-test.

Thinkpad X240 går langt forbi batteritallene vi har sett tidligere. Riktignok var vår testmodell levert med høykapasitetsbatteri, som stikker litt ut under pc-en og legger på litt vekt. Men selv med standard batterikapasitet er dette en pc som leverer svært gode tall.

Hele 17 timers bruk så vi under Powermark Productivity. Både på testene for HD-videoavspilling og websurfing/Spotify-streaming så vi tall på ikke langt unna 14 timer.

Et spesielt element med X240 er at det er to batterier. Det ene batteriet (23,5 wt) sitter internt i front av pc-en og skal ikke byttes av brukeren, mens det andre i bakkant enkelt kan byttes ut. Det er for batteriet i bakkant det finnes tre opsjoner – ett med tre celler (23,5 wt) og to seks celler (47 eller 72 wt). Med andre ord har man her mulighet for opptil nesten 100 watt-timers batterikapasitet – over det dobbelte av hva mange andre pc-er har. Men som sagt – batteriene med seks celler øker maskinens størrelse og vekt.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E7240: Proff lettvekter

Konklusjon

Lenovo Thinkpad X240 er en pc der vi sitter igjen med et svært god inntrykk på de fleste områdene.

Ytelsen er godt akseptabel i forhold til vanlige kontorapplikasjoner, batteritiden – i hvert fall med høykapasitetsbatteriet – er fantastatisk og tilretteleggingen for bedrifter er slik vi forventer for en maskin i denne klassen.

En billig pc blir det imidlertid ikke. De enkleste konfigurasjonen med Core i5, 1366x768-skjerm uten berøring og 500 gigabyte harddisk koster fra i underkant av 11 000 kroner hos nettbutikkene.

Skal man ha bedre skjerm, en litt større SSD, mobilt bredbånd og så videre. går prisen raskt opp til over 15.000 kroner. Med det sagt – sett i forhold til inntrykket vi får av pc-en og en del av de konkurrerende modellene forsvares prisen. Honnør skal også gis til en del av Lenovos programvareløsninger for brukerens administrasjon av pc-en.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX301: Best på alt?