TEST: Voksen Eee PC

Nye Eee PC 1000H har mer av alt: skjerm, diskplass og batteri. Les vår konklusjon.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha skrytt voldsomt av både Eee PC 901 og flere av konkurrentene som har dukket opp i kjølvannet er det nå litt andre kriterier som ligger til grunn for bedømmelsen av 1000H. Når det er sagt har vi imidlertid fint lite å utsette på maskinen.

Da den første Eee PC ble tilgjengelig var vi først og fremst imponert over at vi kunne skaffe en ultraportabel pc til under 3 000 kroner. Den lave prisen veide opp for både moderat ytelse og beskjeden funksjonalitet.

Nå som dette pc-segmentet har vokst dramatisk ser vi derimot tydelig at de første eksemplarene både hadde for liten skjerm og for små taster til at de var behagelige å bruke i lengden. Også lagringsplassen var i minste laget.

Større og bedre

Mens skjermen på Eee PC 900-serien vokste til 8,9 tommer og 1024 x 600 piksler byr 1000-serien på ti tommers skjerm med samme oppløsning. Dette er identisk med MSI Wind U100 og gir rett og slett plass til det lille ekstra.

Maskinen har også en harddisk med solid kapasitet på 160 gigabyte. For selv om en slik mini-pc veldig ofte kjøpes som et supplement til hoved-pc vil du jo selvsagt også fylle denne med musikk, bilder og film.

Rent fysisk har Eee PC 1000H økt vekten til 1,45 kilo. Den er altså 350 gram tyngre enn 901-versjonen. Den har også vokst en halvannen centimeter i dybden og fire centimeter i bredden. Dette merkes faktisk ganske godt på mini-pc, men gir samtidig rom for forbedringer om du foretrekker best mulig tastatur, skjerm og batterilevetid.

Maskinens «fotavtrykk» er også fortsatt svært kompakt sammenlignet med en bærbar pc med 12- eller 13-tommers skjerm, for eksempel om man skal bruke den på buss, tog eller i et flysete.

Asus har også beholdt den kompakte strømforsyning som er enkel å frakte med seg i sekken.

Overklokket

Ytelsesmessig er det ikke stor forskjell å spore fra 901-modellen vi testet på vårparten. Maskinen har beholdt samme brikkesett og Intels Atom N270-prosessor på 1,6 GHz. Den har også 1 gigabyte minne installert og maksimalt støtte for 2 gigabyte. Det er imidlertid kun plass til en minnemodul.

Prosessorserien er basert på 45 nanometers produksjonsteknologi og har et strømforbruk på opptil 2,4 watt. Et lite problem foreløpig når det gjelder strømforbruket til Atom-baserte pc-er er at Intels 945-brikkesett benytter langt mer strøm enn prosessoren. 945-brikkesettet er egentlig et gammel design, og man forventer at Intel til neste år vil ha mer energieffektive brikkesett til Atom-plattformen.

Når vi satte Asus SuperHybrid-strømstryingsprogramvare i «Super performance mode» la vi merke til at prosessoren gikk opp til 1,71 GHz. Med andre ord har man her en overklokking av prosessoren.

1000H gir i praksis samme ytelse som både 901 og en lang rekke konkurrenter med samme prosessor under Windows XP. Den håndterer glatt vanlige oppgaver og applikasjoner, men yter selvsagt ikke like bra som en pc med tokjerneprosessor hvis du kjører mange programmer samtidig, for eksempel bildebehandling, flere nettleservinduer, virusskanning og musikkavspilling.

Vi vil tippe det etter hvert blir mulig å få Eee PC-serien levert med tokjernevarianten av Intels Atom-prosessor, men vi sitter ikke med konkret informasjon om dette.

Bredere tastatur

I sin fulle bredde måler tastaturet på 1000H 26 centimeter mot 21 centimeter hos 901. Alle tastene har vokst noen millimeter i omfang, og gir dermed bedre plass til normalt store hender. Det er fortsatt ikke slik at vi vil anbefale en slik mini-pc til deg som primært skal skrive lengre tekster, men 1000H har altså blitt et stykke bedre enn forgjengeren.

Tastene går helt ut i ytterkant av maskinen og 1000H har dermed et tastatur som er like bredt som typiske 12-tommere - her har vi sammenlignet med Packard Bell Easynote BG46.

Pekeplaten har ikke gjennomgått de store endringene denne gangen. Den er plassert der hvor den skal være – i nedre kant av pekeplaten – og har to separate museknapper. Som 901-serien mangler den et eget rullefelt på høyre side, men det er støtte for «gestures» slik at du kan rulle opp og ned i dokumenter ved å stryke to fingre opp og ned på pekeplaten.

Ypperlig skjerm

Bredformatskjermen på 10 tommer dekker helt ut i kanten på skjermlokket. Skjermen har en matt overflate og er lokket er forholdsvis godt avstivet på baksiden. Dette er et pluss om du frakter maskinen med deg ubeskyttet i en veske eller ryggsekk.

Vi fant ingenting spesielt å utsette på skjermens bildekvalitet. Den har både god lysstyrke og innsynsvinkel. For å spare mest mulig på batteriet er det mulig å justere lysstyrken ned til skjermen går helt i sort, noe som faktisk er veldig praktisk.

Grafikken håndteres av Intels integrerte grafikkløsning GMA 950 som allokerer grafikkminne fra pc-ens systemminne. Gjennom vga-kontakten støttes skjermoppløsninger på 1920×1200 punkter og vi hadde ikke noen problemer med benytte maskinen med en eksterne 24-tommer på kontoret.

Når det gjelder avspilling av hd-materiale er ikke det alltid rett fram. Vi lastet ned noen filmklipp i x264/mkv og prøvde først å spille dem av i VLC. Dette resulterte i hakking og feil i bildet og var overhode ikke mulig å bruke.

Ved å ta i bruk Media Player Classic i kombinasjon med dekoderen CoreAVC gikk imidlertid avspilling for de klippene vi prøvde uten problemer. Media Player Classic er gratis, men CoreAVC koster 8 eller 15 dollar. Vi brukte Professional-versjonen til 15 dollar, som har støtte for flertrådkjøring, og dermed utnytter Atom-prosessorens Hyperthreading-funksjonalitet bedre.

Hvorvidt man kan bruke den billigere standardversjonen har vi ikke testet. CoreAVC kan også brukes i andre avspillere enn Media Player Classic.

For avspilling av DivX/Xvid i hd bør pc-en normalt sett klare oppgaven uten kjøp av ekstra programvare.

Samme kontakter

Av kontakter og tilkoblingsmuligheter er det imidlertid lite som skiller 1000H fra både 901- og 701-serien. Her er det tre usb kontakter (en på venstre side og to på høyre), 10/100 Mbps Ethernet, minnekortleser (for MMC og SD) og en analog skjermkontakt.

Når det kommer til termisk design er vifteutblåsningen strategisk plassert på venstre side. Dette gjør at du slipper unna den irriterende luftstrømmen om du for eksempel bruker en ekstern mus på høyre side.

Maskinen har en wlan-brikke fra Atheros som støtter både 802.11 b-, g- og den nyeste n-standarden for trådløst nettverk, samt at pc-en også har Bluetooth. For trådløst nettverk hadde vi gode ytelsestall – her har Eee PC 1000H i likhet med 901 en fordel sammenlignet med MSI Wind U100, som ikke støtter 802.11n og ikke har spesielt god ytelse på 802.11g.

Dessverre har ikke Asus integrert 3G-støtte - det hadde gjort denne pc-en fullkommen.

Takket være en god lavenergiprosessor genereres det svært lite av både varme og støy. PC-en har en enkel vifte som kjøler prosessoren, men denne gjør svært lite ut av seg. I de fleste tilfeller vil den ikke høres.

1000H blir heller ikke spesielt varm nedenfor tastaturet, noe som var tilfelle med den første 701-serien vi testet.

Bedre batteri

Nye Eee PC har som standard et større 6-cellers batteri som gir langt høyere effekt på 5200 mAh. Asus oppgir en driftstid på mellom 4,2 og 8 timer, noe som er stor forskjell fra 701-serien som varte i ca. to timer med sin batteripakke på fire celler.

Selv om pc-en kom levert med Windows XP fikk vi ikke til en skikkelig gjennomkjøring av testprogrammet Mobilmark 2007. Pc-en fullførte nesten, men krasjet gjentatte ganger etter ca. fire og en halv time. Da gjensto det 10-15 prosent av batteriet.

For normal applikasjonsbruk mener vi at fem timer vil være en nokså reel driftstid for maskinen.

Da vi målte levetiden under filmavspilling var resultatet gledelige fem timer før batteriet kuttet ut. Vi brukte VLC som avspiller og hadde cirka 70 prosent lysstyrke på skjermen og wlan deaktivert. Dette er absolutt et respektabelt resultat for en pc i denne prisklassen og nesten en halvtime bedre enn hovedkonkurrenten MSI Wind U100 i versjon med 6-cellers batteri.

Sammenlignet med standardversjonen av U100 med 3-cellers batteri blir Eee PC 1000H svært mye bedre batterimessig.

Mye programvare

Sammen med XP Home-lisensen leveres 1000H med kontorstøtteprogrammet Star Office fra Sun og Works-pakken fra Microsoft. Det er også forhåndsinstallert Skype Messenger, ulike Windows Live-tjenester og antivirusprogrammet Eset.

Asus har også innlemmet en tjeneste ved navn Eee Storage, hvor du blant annet finner 16 enkle spill for nedlasting (blant dem Pac Man og SuperMario Kart).

Ved å registrere deg med brukernavn og e-post får du også tilgang til en nettbasert Windows-utforsker hvor du kan dra og slippe sikkerhetskopier av dokumenter, bilder eller det du måtte ønske. Denne tjenesten er kryptert og lar deg lagre inntil 10 gigabyte med data helt gratis, begrenset til 200 megabyte pr. fil.

Konklusjon

Vi mener Asus lykkes veldig bra med Eee PC 1000H. Størrelsen på tastatur og skjerm gjør at pc-en etter vår mening nå egner seg til langt flere oppgaver og bruksområder, ja selv enkel bildebehandling går helt greit. At pc-en veier nærmere 1,5 kilo ødelegger kanskje litt av den opprinnelige hensikten, men du får til gjengjeld en kompakt maskin med suveren batterilevetid til en forholdsvis god pris.

Tidligere har vi gitt MSI Wind U100 karakter seks av seks mulige. Vi gir nå også Eee Asus PC 1000H en sekser. Det er minimale forskjeller mellom disse maskinene når det gjelder funksjonalitet, ergonomi, skjerm og ytelse, men 1000H byr på litt bedre batteritid, er rimeligere og har støtte for den nyeste wlan-standarden.

Hvis batteritid ikke er veldig viktig, og man klarer seg med 9-tommers skjerm, blir Acers Aspire One A150 cirka tusenlappen billigere. Denne har litt bedre tastatur enn Eee PC 901, samt vanlig harddisk i stedet for en liten SSD-lagringsenhet. Den er ikke en like god maskin som MSI Wind U100 og Asus Eee PC 1000H, men kan fortsatt være et kurant valg dersom man synes disse blir for dyre.

Det skal ellers sies at man nå har sett en prisoppgang på flere mini-pc-er på grunn av endringene i valutakurser, men kanskje også flere konkurrenter og lavere etterspørsel kan være med på å få ned prisen?